Stærke 2020-resultater, udenlandske opkøb og bittert Gefion-opgør satte præg på marts

DESTILLAT: Store dele af ejendomsbranchen er foreløbig sluppet nådigt fra coronakrisen, viser årsregnskaberne. Investeringslysten er ligeledes intakt hos investorer i ind- og udland. Anderledes tilspidset er en tvist, som udvikleren Gefion er havnet i for ikke at nævne nye problemer for den tidligere luksusmægler Peter Norvig.
Jørgen Bendsen er redaktør på EjendomsWatch. | Foto: Jan Bjarke Mindegaard / Watch Medier
Jørgen Bendsen er redaktør på EjendomsWatch. | Foto: Jan Bjarke Mindegaard / Watch Medier

Mens store dele af detailhandlen snapper efter vejret, viser ejendomsbranchen, at den er noget mere robust til at håndtere de stød, som coronakrisen har givet.

Ganske vist er det hårde tider for især hoteller og storcentre, men det spolerer trods alt ikke det overordnede billede af branchens økonomiske tilstand, som regnskab på regnskab, der tikker ind for coronaåret 2020, vidner om.

Med de ord velkommen til EjendomsWatchs månedlige tilbageblik, Destillat.

Blandt de selskaber, som genvandt fodfæstet sidste år, er C.W. Obel Ejendomme, hvor aktivmassen nærmer sig 10 mia. kr. Også en anden stor investor, AKF Holding, kom skånsomt gennem året, ligesom entreprenøren KPC og byggefirmaet Milton Huse leverede imponerende vækstrater. Også Carlsberg Byen var tilfreds.

Andre virksomheder mærkede anderledes hårde effekter af coronanedlukningen. Det gjaldt bl.a. Danske Shoppingcentre og selskabet bag Magasin-bygningen i København. Hos den filantropiske pengetank Realdania fik man rettet kursen op: Efter først på året at have været i rødt med sit investeringsafkast endte året alligevel i plus.

Flere opkøb

Opkøbs- og investeringslysten fejlede heller ikke noget, da EjendomsWatch var først med nyheden om, at britiske Aviva betalte over 900 mio. kr. for det Skanska-udviklede kontorbyggeri CPH Highline nær Fisketorvet i København. I den lidt mindre skala købte både Dades og Koncenton boligejendomme, mens Birch skibbede endnu et boligprojekt af til udenlandske investorer.

I en række artikler satte EjendomsWatch i denne måned fokus på den tidligere andelsboligforening Thyra Danebod på Frederiksberg, hvor skeletterne vælter ud af skabene i form af en tidligere formand, der har haft et afslappet forhold til at bruge løs af fælleskassens penge.

Også projektudvikleren Gefion Group var i vælten, da en entreprenør følte sig dårligt behandlet og indgav konkursbegæring mod et datterselskab og såede tvivl om likviditeten, hvilket fik Gefion til at gå i en modoffensiv med et budskab om, at man ikke vil lade sig afpresse og at likviditeten bestemt ikke er under pres.

Det var også i marts måned, at der endelig kom afklaring omkring den centralt beliggende hjørnegrund på Marmorgade 1 i Nordhavn, hvor AP Pension vil opføre kontorbyggeri, efter at det tidligere ikke lykkedes Jeudan at lande en aftale med PWC på samme grund.

Norvig igen i vælten

Og så fortsætter den tidligere, højtprofilerede luksusmægler Peter Norvig med at skabe opmærksomhed omkring sig selv. Selvom manden fik en konkurs afværget mod selskabet B2B Property, hvor han er direktør, jagter kreditorer ham stadig for ubetalte regninger, herunder også i det omdiskuterede feriehusprojekt Møns Klint Feriepark, som udlandsdanskeren John Bengt Møller står bag.

Blandt ejendomsadministratorne fortsatte CEJ med at vokse, og ledelsen sætter næsen op efter flere store kunder i stil med Salling Group, som man har gaflet fra Newsec Property Asset Management.

Her sagde topchefen, Thomas Kempf, i månedens løb farvel til fordel for et job hos facility service-leverandøren Forenede, hvor selskabets nye topchef er ved at sætte sit hold. På vej ud sagde han til EjendomsWatch, at han havde håbet at kunne rykke en støvet ejendomsbranche mere.

Også administratoren og forvalteren Fokus Asset Management var i vælten, da franske Blackfin Capital Partners overtog 70 pct. af virksomheden med henblik på at sætte endnu mere fart under væksten.

I Odense kunne man trods lokale bekymringer og indvendinger lande en aftale om byens indre havnearealer, som A. Enggaard og PKA nu skal udvikle som en sammenhængende og bæredygtig bydel.

Et andet sted i byen måtte Aarhus-udvikleren Olav de Linde gå med uforrettet sag, da hans kompromisforslag om nyt boligbyggeri til gengæld for mere lokal skov, blev hældt ned af brættet.

På navnefronten var EjendomsWatch også først med nyheden om, at mægleren Lintrup & Norgart nu sætter gang i et flerårigt generationsskifte, mens medstifteren af Nrep Rasmus Nørgaard gik solo med sit eget firma inden for bæredygtige byer, dog stadig med Nrep i ryggen. Og så blev det udlandsdanskeren Jørgen Troesfeldt, der blev den glade køber af det vestsjællandske gods Aggersvold. Han var også på banen i februar, da han overtog en håndfuld ejendomme med M7 Real Estate.

Det var en opsummering af marts. EjendomsWatch er tilbage med Destillat ved udgangen af april.

De seneste udgaver af Destillat kan læses her:

Nrep, ATP og Odense satte fut i februar 

Januar lagde ud med hjulspin – og sure miner visse steder 

2020 – ikke så ringe endda 

Milliardopkøb, familiefejde og ny forvalter på scenen trak os gennem november 

Ny domiciler, anden Metoo- og coronabølge, skat og borgmesterkapløb prægede oktober 

Nedskrivninger, ny dreng i klassen og et vingeskudt ATP-selskab fyldte september 

Ny skat, uro hos ATP og en hotelbranche i knæ prægede august 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også