Ny domiciler, anden Metoo- og coronabølge, skat og borgmesterkapløb prægede oktober

DESTILLAT: En mandsdomineret ejendomsbranche måtte i oktober se magtfulde mænd i andre brancher forlade pladsen. Anden bølge af Metoo ramte synkront med anden coronabølge, der igen skruede Danmark ned i omdrejninger og holder liv i recessionstruslen. At ikke alting står stille, kunne udvikler Jens Schaumann bevidne.
Jørgen Bendsen er redaktør på EjendomsWatch. | Foto: Jan Bjarke Mindegaard / Watch Medier
Jørgen Bendsen er redaktør på EjendomsWatch. | Foto: Jan Bjarke Mindegaard / Watch Medier

Er der to magtfulde mænd, der for altid vil forbande oktober 2020 langt væk, er det Københavns nu tidligere overborgmester Frank Jensen (S) og De Radikales fratrådte leder Morten Østergaard.

Ikke mindst i en mandsdomineret ejendomsbranche står de som skrækeksempler på, hvordan dumheder over for kvinder kan ende med at sætte én fra bestillingen fra den ene dag til den anden, uanset om de ligger langt tilbage i tid.

Med deres styrt fra tinderne har ejendomsbranchen mistet to, der i hvert fald ikke direkte har modarbejdet, at det er legitimt at tjene penge på at leje lokaler ud. Om det også gælder for den sandsynlige afløser i spidsen for København, regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S), får tiden vise.

Hermed velkommen til Destillat, der er EjendomsWatchs månedlige tilbageblik, hvor ikke mindst diskussion om lagerskat og skrinlagte ejendomsvurderinger har fyldt en del i oktober, efter et politisk flertal med regeringen, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti landede en aftale først på måneden.

Dades-chef kæmper stadig

Hos Dades har topchef Boris Nørgaard Kjeldsen ikke opgivet kampen mod skatten, og i Rødovre Centrum havde ejer Jesper Andreasen en helt anden og lige så indbringende model i ærmet.

Begge to storcenterejere må imødese endnu en hård periode med lejere, der bukker under som følgende af vigende kundestrømme.

Coronakrisens anden bølge med et helt Europa under nedlukning har øget den samlede usikkerhed og også ført til skærpet eftertænksomhed i bankernes udlånsafdelinger. Det har samtidig fået alternative finansieringskilder til at poppe op, hvilket Pensams seneste milliardsatsning på ejendomsudlån er udtryk for, omend Finanstilsynet ser bekymret til.

Transaktionsvolumenen år til dato minder om 2019, lyder det glade budskab fra Cushman & Wakefield Red, og alene i oktober blev der da også handlet ejendomme for milliarder, først og fremmest, da det prestigefulde vartegn Portland Towers blev solgt for mellem 700 og 750 mio. kr. til amerikanske Hines, der efterfølgende foldede handlen ud over for EjendomsWatch i lighed med rådgiveren CBRE.

Det var de hidtidige ejere hos PFA, Pensiondanmark og ATP Ejendomme, der tog stikket hjem – ifølge ATP Ejendommes formand til en god pris.

Nye domiciler

Selskabet var i mindre grad i vælten i oktober, efter at de to foregående måneder var præget af historier om personaleflugt, ledige lejemål og mulige frasalg. Det rejste spørgsmålet om, hvem der egentlig styrer virksomheden, som alle lønmodtagere er tvangsindlagt til at betale til.

ATP Ejendomme måtte sidst i oktober se endnu en lejer forlade kundekartoteket, da advokatfirmaet Bech-Bruun flytter til nyt PFA-ejet domicil i Nordhavn, ganske vist først fra 2023, mens man i mindre skala fik en lejer i hus i Skejby.

En anden handel til et trecifret millionbeløb, som EjendomsWatch som eneste medie kunne løfte sløret for, var franske Axas køb af en boligportefølje til over 300 mio. kr., mens Mærsk købte en naboejendom i København af Freja Ejendomme, og udvikleren Elf solgte et andelsboligprojekt. Det samme gjorde Danica i Vejle.

En anden, der har oplevet et comeback efter seneste coronanedlukning, er udvikleren Jens Schaumann, som på tre måneder har solgt for over en halv mia. kr.

Overrasket CBRE-chef – stolt Nrep-chef

Blandt månedens mest læste historier var nyheden om, at mægleren CBRE nedlægger sin afdeling for detailejendomme og siger farvel til chefen Ole Hammershøj. Over for EjendomsWatch lagde han ikke skjul på sin overraskelse.

En af månedens mænd i skysovs var Claus Mathisen, topchef i Nrep, der kunne slå søm i sin seneste fond med et tilsagn på over 14 mia. kr. – langt over de ni mia. kr., man havde sat næsen op efter.

Den tidligere luksusmægler Peter Norvig er igen på kant med kreditorerne efter en disciplinær bøde tidligere i år, og i samme boldgade valgte den nordjyske udvikler 2E først i oktober at gå til domstolene med en bøde, som ejer og direktør Jesper Skovsgaard kalder "helt forkert".

Ikke domstolene, men politiet var modtager, da den almene boligsektor Østjysk Bolig anmeldte en sag om underslæb, og siden er Lejerbo trådt til som midlertidig administrator.

Navnligt navne

I et interview med EjendomsWatch satte den tidligere PWC-profil Per Andersen ord på sin fremtid inden for proptech-industrien, som i hans optik boomer netop nu.

Et andet interview var med Gefion-topchef Thomas W. Færch, der ovenpå forsinkelser og tyndslidt likviditet nu stiller et trecifret millionoverskud i sigte. Lidt bedre gik det hos Dades, der kunne aflevere sit hidtil bedste driftsresultat, men som i lighed med andre i branchen måtte nedskrive sin centre. En historie, som andre åbenlyst lod sig inspirere af.

På navnefronten var der udover Frank Jensen også farvel til partner Sabine Gade i spidsen for mæglerfirmaet La Cour & Lykke, mens Roof Management ligeledes takkede af til asset manager Mette Krog.

Således oktober i – relativt – kort og koncentreret udgave. Næste udgave af Destillat bringes ved udgangen af november.

Tidligere udgaver af Destillat kan læses her:

Nedskrivninger, ny dreng i klassen og et vingeskudt ATP-selskab fyldte september 

Ny skat, uro hos ATP og en hotelbranche i knæ prægede august 

Home i nye klæder, hotelkonkurs og opkøb af andelsboliger trodsede sommervarmen 

Grøde hos udviklere og ny gang i investeringslysten løftede humøret i juni

NREP, corona-åbning, hoteller, opkøb og almene boliger satte sit præg på maj

Rekordhandel og forsigtig genåbning gav temperaturen i branchen et nøk op i april

Optimisme at spore efter mareridtsagtig marts

Corona-angst, hotelnyheder og gratister i branchen

1-0 til boligministeren, nye hotelkoncepter og skiftedag på chefgangene  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også