Januar lagde ud med hjulspin – og sure miner visse steder

DESTILLAT: En ophobning af transaktioner og investeringskapital prægede årets første måned, hvor flere aktører i branchen også måtte sande, at EjendomsWatch ikke er sat i verden for at klø dem bag øret.
Jørgen Bendsen er redaktør på EjendomsWatch. | Foto: Jan Bjarke Mindegaard / Watch Medier
Jørgen Bendsen er redaktør på EjendomsWatch. | Foto: Jan Bjarke Mindegaard / Watch Medier

Over stok og sten er det gået med at få 2021 skudt i gang. Opkøbene i milliardklassen er fortsat, hvor de slap inden årsskiftet, og blandt investorerne er der forventning om en fortsat stor vilje til at lade millionerne rulle.

Udsigten til et bedre år end coronaåret 2020 giver optimisme, renterne er stadig lave, og fast ejendom viser sig igen og igen som en stabil investering, trods advarende ord fra Finanstilsynet.

Med de ord velkommen til det månedlige tilbageblik Destillat.

Året var kun få dage gammelt, da EjendomsWatch kom på sporet af det, der skulle blive månedens helt store transaktion: 43 Rema 1000-butikker samt et logistikcenter for 2,9 mia. kr. tilsammen, der samtidig betød debut for kapitalforvalteren Savills IM's nyeste detailfokuserede fond. Købet er en blåstempling af butiksejendomme som investeringsobjekt, lød det fra Rema 1000's adm. direktør.

Dermed har 2021 taget effektivt hul på at kunne indhente 2020, hvor mæglerhusene først på måneden flokkedes om at være først med at opgøre sidste års transaktionsvolumen på omkring 70 mia. kr., der viste sig langt større, end de tidligere prognoser som følge af Heimstadens opkøb for over 12 mia. kr. i december.

Debut for tysker

En anden handel, der lod vente mere på sig, var The Square midt på Rådhuspladsen i København, hvor en tysk kapitalforvalter gjorde debut med bistand fra bl.a. Colliers, Nordanö og Capital Investment. Med sin unikke placering og høj tomgang bliver et spændende udviklingsprojekt skudt i gang.

For hotelinvestor Petter Stordalen bød måneden på opløftende nyt: Hans økonomisk pressede familieimperium fandt en køber til luksushotellet Skt. Petri i København, som han dog fortsætter driften af. Dermed faldt endnu en transaktion til over 1 mia. kr. på plads og bekræftede EjendomsWatchs oplysninger ugen før.

Også Jysk- og Schou-familierne var fremme med læderet, da afdøde komponist Bent Fabricius-Bjerres ejendomsportefølje blev overtaget af Vision Properties for over 600 mio. kr. "Det er flotte og til dels historiske ejendomme, som man kan være glad og stolt af," som Vision-direktør Jens Bolding Jensen uddybede.

Ubekvemme, men relevante historier

En gruppe investorer, der til gengæld ikke har grund til at være stolte, er kredsen bag en forladt erhvervsejendom i Søborg, der nu må æde et milliontab.

En ubekvem historie af få frem for de involverede, men relevant som et godt eksempel på, at ikke alt, der indholder mursten og cement, kan indbringe tocifrede afkast, hvis en kommune ydermere stiller sig på tværs.

Apropos ubekvem historie, så endte et mindre ejendomsmæglerfirma i denne måned med fremover at nægte at tale med EjendomsWatch. Begrundelsen er en omtale af ændringer i virksomhedens ejerforhold – offentlig tilgængelig information, som man ikke ønskede skulle frem eller ville forklare nærmere.

EjendomsWatch har i sin femårige levetid stået på et uangribeligt fundament af fair og kritisk journalistik. Den lader sig ikke presse af hverken boykot eller anden forsøg på intimidering.

Vigtig uafhængighed

EjendomsWatch vil fortsætte med at levere opsøgende kvalitetsjournalistik uanset, at det for nogle kan være generende. Vi er ikke en del af ejendomsbranchen, men netop et uafhængigt medie uden bindinger og uigennemsigtige partnerskaber.

Et eksempel på, hvad det indebærer, var omtalen af investeringsplatformen The Many, som flere steder lykkedes at få solgt det glade budskab om ekspansion – helt uden at blive spurgt om Finanstilsynets i alt 10 påbud til virksomheden.

EjendomsWatch var også i begyndelsen af måneden først med nyheden om, at ejendomshandler Peter Norvig var blevet anholdt af politiet og sigtet for svindel med coronahjælpepakkerne. En sag, som redaktionen har fulgt indgående i flere måneder, og som Berlingske for nylig lod indgå i en større fortælling.

Ny navne på nye poster

Mindre konfliktfyldte historier fyldte dog også månedens nyhedsstrøm: Hos Freja Ejendomme fandt man ny topchef hos MT Højgaard, efter at den nuværende chef, Karen Mosbech, fandt tiden moden til at prøve noget andet. Hos ejendomsservicekoncernen Forenede springer tidligere ISS-direktør Lars Folkmann ind i chefstolen. I hotel- og konferencevirksomheden BCHG slog tidligere direktør Allan Agerholm sig ned som konsulent efter sin pludselige exit i december.

På navnefronten sagde også ejendomsadvokat Henrik Groos farvel efter 21 år hos Accura til fordel for en fremtid med bestyrelsesarbejde.

Det var Destillat for januar. EjendomsWatch er tilbage med en ny opsummering ved udgangen af februar.

Tidligere udgaver af Destillat kan læses her:

2020 – ikke så ringe endda 

Milliardopkøb, familiefejde og ny forvalter på scenen trak os gennem november 

Ny domiciler, anden Metoo- og coronabølge, skat og borgmesterkapløb prægede oktober 

Nedskrivninger, ny dreng i klassen og et vingeskudt ATP-selskab fyldte september 

Ny skat, uro hos ATP og en hotelbranche i knæ prægede august 

Home i nye klæder, hotelkonkurs og opkøb af andelsboliger trodsede sommervarmen 

Grøde hos udviklere og ny gang i investeringslysten løftede humøret i juni

Nrep, corona-åbning, hoteller, opkøb og almene boliger satte sit præg på maj

Rekordhandel og forsigtig genåbning gav temperaturen i branchen et nøk op i april

Optimisme at spore efter mareridtsagtig marts

Corona-angst, hotelnyheder og gratister i branchen

1-0 til boligministeren, nye hotelkoncepter og skiftedag på chefgangene 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også