Gefion Group føler sig afpresset af entreprenør

EjendomsWatch omtalte for nylig en anklage fra entreprenøren Jeppesen Byggeri & Service mod Gefion Group for at snyde med betaling. Nu svarer Gefion igen og anklager entreprenøren for ikke at spille efter reglerne.
Gefion Groups over 4000 kvm store projekt på Store Kongensgade 100 og 106 i København er allerede blevet et halvt år forsinket. Nu giver en tvist med totalentreprenøren yderligere udfordringer. | Foto: Sacha Sennov
Gefion Groups over 4000 kvm store projekt på Store Kongensgade 100 og 106 i København er allerede blevet et halvt år forsinket. Nu giver en tvist med totalentreprenøren yderligere udfordringer. | Foto: Sacha Sennov

Ejendomsudvikleren Gefion Group er endt i en så ophedet konflikt med totalentreprenøren Jeppesen Byggeri & Service om manglende betaling, at entreprenøren nu truer med at indgive konkursbegæring mod projektselskabet GG Store Kongensgade 100 & 106 P/S, skriver Gefion i en pressemeddelelse tirsdag.

Adm. direktør Thomas W. Færch skriver, at virksomheden "ikke vil ligge under for trusler" og at man er nødt til at tage bladet fra munden mod de udsagn, entreprenøren er fremkommet med, bl.a. i en artikel på EjendomsWatch i slutningen af februar.

Her gav indehaver Peter Jeppesen udtryk for sin frustration over ikke at have fået et tilgodehavende på et tocifret millionbeløb og såede desuden tvivl om, hvorvidt Gefion Group overhovedet har penge at betale med.

"Betænkeligt"

”Der er tale om en entreprenør, der selv bevæger sig yderst hjemmevant på ejendomsmarkedet. Derfor undrer vi os såre over, at han simpelthen ikke vil overholde spillereglerne i sin egen entreprisekontrakt. Når han samtidig pludselig kræver straksudbetalinger, mens vi har opgjort et større tilgodehavende hos hans selskab, synes vi, at man som minimum burde bruge de værktøjer, som er aftalt, og som voldgiften stiller til rådighed. Det virker jo betænkeligt, at entreprenøren ikke engang vil vente på afgørelsen i syn og skøn," siger Thomas W. Færch i meddelelsen.

Tvisten udspringer af totalentrepriseaftalen mellem parterne. En aftale som projektselskabet så sig nødsaget til at ophæve i februar efter omfattende forsinkelser og mangler i entreprisen, forklarer Gefion Group.

"Projektselskabets ejere ser sig nu nødsaget til at sige fra overfor entreprenørens metoder. Trods en aftale om at afgøre evt. tvister ved Voldgiftsnævnet for Bygge- og Anlæg har entreprenøren  nemlig fremsat trusler om at gå til pressen, ligesom han har fremsat trussel om at indgive en konkursbegæring mod projektselskabet, såfremt bygherren ikke umiddelbart overgiver sig til entreprenørens krav om straksudbetaling af fire mio. kroner," skriver virksomheden.

"Med til historien hører, at projektselskabet bag de to byggerier har opgjort kravene mod entreprenøren til ca. 38 mio. kroner. Entreprenøren har omvendt gjort krav på ca. 8 mio. for udført arbejde. Entreprisen var ved ophævelsen af kontrakten forsinket mere end 100 pct. i forhold til den aftalte byggeperiode og ramt af en række fejl, som bygherren har været nødsaget til at påbegynde udbedring af. Som følge af de væsentlige misligholdelser af totalentreprisekontrakten blev kontrakten med Jeppesen ophævet den 1. februar 2021, og bygherren begyndte selv at udbedre manglerne," lyder det videre.

"Nødsaget til at reagere"

I meddelsen forklarer Thomas W. Færch, at Gefion Group leverer projekter med boliger i den absolut bedste ende af kvalitetsspektret, og derfor godt kan leve med mindre forsinkelser, når kvaliteten kræver det.

"Når byggeriet løber dobbelt så længe som planlagt, bliver det meget dyrt, og når vi samtidig konstaterer, at helt banale sikkerhedskrav ikke er overholdt, bliver vi nødsaget til at reagere. I den sidste ende skal vi jo stå på mål for kvaliteten, og har derfor måttet sørge for at tingene bliver ordnet," udtaler han.

Foruden forsinkelser, som er reguleret af entreprisekontrakten, drejer mangellisten sig bl.a. om potentielt ulovlige elektriske installationer, og tagterrasser der end ikke var blevet forankret til bygningen.

”Når strømstik opsættes i strid med reglerne på badeværelserne, og vi er nødt til at løfte en hel tagterrasse af med kran, fordi den ikke er fastmonteret på bygningen, er det jo mangler og farer, der er til at forholde sig til, og som en ansvarlig bygherre simpelthen skal reagere på. Når den selvsamme entreprenør samtidig kræver straksudbetalinger under trusler om offentlig udskamning, og med påstande der spilder både rettens og vores tid, må vi tage bladet fra munden," siger Thomas Færch.

Forudser konkursbegæring afvist

Foruden staderegistreringen ved Voldgiftsnævnet, har projektselskabet initieret en syns- og skønssag vedrørende fejl og mangler ved de udførte arbejder. Udfaldet af syns- og skønssagen foreligger endnu ikke.

"Gefion mener, at en konkursbegæring mod projektselskabet er et bevidst forsøg på at sværte ejerne til og presse sig til uretmæssige udbetalinger under trusler om udskamning i pressen. Dette bestyrkes af, at en konkursbegæring vil blive afvist, når en voldgiftssag pågår, og at projektselskabet ikke undergår nogen særlig risiko og dermed ikke opfylder kravene for en begæring," skriver Gefion Group.

Gefion-tvist eskalerer: Entreprenør indgiver konkursbegæring mod projektselskab 

Entreprenør på prestigeprojekt angriber Gefion Group for at snyde med betaling

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også