Milliardopkøb, familiefejde og ny forvalter på scenen trak os gennem november

DESTILLAT: Årets næstsidste og mørke måned sluttede af med opkøbs- og managementaftaler i milliardklassen, mens en bitter strid i en ejendomsfamilie også fyldte godt i nyhedsbilledet. Og så opstod en helt ny kapitalforvalter i asken fra en schweizisk forvalter, der har trukket stikket i Danmark.
Jørgen Bendsen er redaktør på EjendomsWatch. | Foto: Jan Bjarke Mindegaard / Watch Medier
Jørgen Bendsen er redaktør på EjendomsWatch. | Foto: Jan Bjarke Mindegaard / Watch Medier

2020 går på hæld, og uret tikker for de transaktioner, der skal nå at komme med, inden kalenderbladet skifter til 2021.

I november var der længere mellem de større handler, og fra mæglerne lyder prognosen da også, at året vil ende med betydeligt lavere aktivitet end sidste og især forrige år. Årsagerne skal findes i både coronakrisen og investorfjendtlige tiltag som boligindgreb og lagerskat, lyder det.

Med disse ord velkommen til Destillat, EjendomsWatchs månedlige tilbageblik.

Vi skulle helt frem til månedens sidste dag, før årets hidtil største handel med boligudlejningsejendomme faldt på plads, da Velliv og Industriens Pension købte for små 2 mia. kr. af Nrep. Tidligere på måneden gennemførtes en handel til omkring det halve mellem to primært amerikanske investorer, og dermed blev det til en debut i Danmark for investoren Highbrook, der har speciale i nødlidende aktiver.

Debut for kapitalforvalter

En anden, der debuterede i Danmark, var kapitalforvalteren Acres, som på ruinerne af Woodman Asset Management lægger ud med en portefølje på 3 mia. kr., sådan som Dennis Althoff-Andersen, stifter og adm. direktør i Acres Asset Management, sagde i et interview med EjendomsWatch.

Det var også i denne måned, at supermarkedskæden Lidl tog stikket hjem på en ejendomshandel på Frederiksberg. Andre fik den galt i halsen og udbasunerede "milliontab" – uden bagefter at stå ved fejlen og bringe en tydelig rettelse, sådan som regler for god presseskik ellers foreskriver.

Kvalitet, opsøgende og gennemarbejdet journalistik er og bliver et kendemærke for EjendomsWatch, hvor læsere og abonnenter med rette kan forvente mere end vitaminfattige, afskrevne pressemeddelelser og ubehjælpsomme kopier af rigtige artikler.

Kvalitet i stedet for kopi

At læserne kvitterer for kvalitet understreges af, at nogle af månedens mest læste historier har været serien om den stridende Goldschmidt-familie, hvor fætre og kusiner ligger i krig med hinanden og hvor et salg af ejendomme er et centralt omdrejningspunkt i striden, der også har udløbere til Nykredit, Danica og Balder.

Af større artikelkomplekser de seneste måneder kan nævnes uro i ATP Ejendomme samt en nærmere undersøgelse af forholdene i Frederiksberg Boligfond, der aktuelt ligger i retssag med sine beboere.

I samme bydel kunne kapitalforvalteren HL Management sætte flueben ved et opkøb, hvor PKA sælger. Det blev samtidig debut for selskabets nyeste ejendomsfond, sagde grundlægger Henrik Lid til EjendomsWatch, som i vanlig stil foldede nyheden ordentligt ud og berigede læserne med andet og mere end blot købsprisen.

Ligeledes på opkøbsfronten kom EjendomsWatch undervejrs med, at Coop sammen med Capman havde købt to ejendomme på Nørrebro i København - en historie, som var planlagt til at skulle offentliggøres i Børsen, der derfor dagen efter kunne udfolde den overordnede ejendomsstrategi hos selskabets nye topchef, for hvem ejendomme er helt centrale aktiver.

Hos Deas kunne topchef Henrik Dahl Jeppesen glæde sig over en solid appelsin i turbanen, da virksomheden bliver dobbelt så stor inden for asset management, når en overtagelse af Aberdeen-ejendomme for 30 mia. kr. falder på plads.

Regnskaber

Landets største børsnoterede ejendomsselskab Jeudan aflagde kvartalsregnskab, hvor en tilfreds topchef Per W. Hallgren kunne vise et stigende driftsresultat trods coronakrise og flere ønsker om henstand hos lejerne, som han insisterer på at kalde kunder. Resultatprognosen kunne derfor fastholdes, hvilket også var tilfældet hos entreprenørkoncernen MT Højgaard, der ligeledes fremlagde kvartalstal. Selskabets omfattende fyringsrunder har sat sine spor i hovedsædet i Søborg, som nu står halvtomt hen og belaster selskabet med et ikke ubetydeligt beløb.

Men MT Højgaard stadig kæmper for at nå en overskudsgrad på 4 pct., har storebror NCC med hjemsted i Sverige helt skrottet at styre efter et sådant resultatmål. I stedet skal afkastet på den investerede kapital være fokuspunkt, lød det fra selskabet.

Navnligt navne

På navnefronten var den tidligere Lintrup & Norgart-partner og landechef hos Norrporten/Castellum Thomas Wenzell Gram-Olesen seneste tunge ansættelse hos Nrep, mens Thylander Gruppen kunne byde vekommen i bestyrelsen til den tidligere McKinsey-landechef Jørgen Rugholm. "Vi er mega stolte," som grundlægger Lars Thylander sagde til EjendomsWatch. Blackstone-ejede Kereby måtte se sin tidligere udlejningschef skifte til Danbolig Erhverv.

Det var Destillat med en opsamling af november. Vi er tilbage ved udgangen af december med en opsamling af hele 2020.

Tidligere udgaver af Destillat kan læses her:

Ny domiciler, anden Metoo- og coronabølge, skat og borgmesterkapløb prægede oktober 

Nedskrivninger, ny dreng i klassen og et vingeskudt ATP-selskab fyldte september 

Ny skat, uro hos ATP og en hotelbranche i knæ prægede august 

Home i nye klæder, hotelkonkurs og opkøb af andelsboliger trodsede sommervarmen 

Grøde hos udviklere og ny gang i investeringslysten løftede humøret i juni

NREP, corona-åbning, hoteller, opkøb og almene boliger satte sit præg på maj

Rekordhandel og forsigtig genåbning gav temperaturen i branchen et nøk op i april

Optimisme at spore efter mareridtsagtig marts

Corona-angst, hotelnyheder og gratister i branchen

1-0 til boligministeren, nye hotelkoncepter og skiftedag på chefgangene  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også