Ejere må nedskrive Magasin-ejendom med trecifret millionbeløb

ATP og Pensiondanmark har nedskrevet værdien af den 55.000 kvm Magasin-ejendom på Kongens Nytorv i København. Det udløser stort underskud. Driftsresultatet forventes halveret i 2021, men ifølge ejer er bygningen stadig en fin investering.
Foto: Mads Nissen
Foto: Mads Nissen

Den ikoniske ejendom på Kongens Nytorv 13 i København, der har huset Magasin du Nord siden 1871, er blevet 116 mio. kr. mindre værd i 2020.

Det fremgår af årsregnskabet for ejerselskabet, der er ejet ligeligt af ATP og Pensiondanmark.

Værdien af den 55.000 kvm ejendom er ifølge regnskabet faldet fra 2,28 mia. kr. i 2019 til 2,17 mia. kr. i 2020, mens afkastkravet er ændret fra 4 procent til 4,25 procent. Årsagen er coronakrisen og den medfølgende nedlukning af landets butikscentre.

"Når vi kigger på butiksbranchen, så har forventningen til markedsyield ændret sig i 2020. Derfor har vi foretaget en nedskrivning," siger direktør hos Pensiondanmark Marius Møller, der er også bestyrelsesformand i ejerselskabet.

"Vi har eksterne valuarvurderinger, så værdiansættelsen sker til markedsværdi. Og den her type aktiv er negativt påvirket af corona," fortsætter han til EjendomsWatch.

Lave forventninger til 2021

Selskabet kommer ud af 2020 med et underskud på 78,4 mio. kr., hvilket er over 130 mio. kr. mindre end året før. Det sker, på trods af at lejeindtægterne faktisk er steget med godt 1 mio. kr. til i alt 106 mio. kr.

Marius Møller forklarer, at Magasin har betalt den fulde husleje i 2020. Men hvilken indflydelse lukning af de fysiske stormagasiner får på lejebetaling i 2021, er for tidligt at sige, hvor man indtil videre har givet henstand for hele første kvartals leje.

Ifølge ledelsesberetningen forventer man et resultat før værdireguleringer på ca. 40,6 mio. kr. i 2021, hvilket er mindre end halvdelen af, hvad det var i 2020. Resultatet er dog behæftet med væsentlig usikkerhed.

"Det var vores bedste vurdering, da vi lavede budgettet. Ejendommen har været lukket ned siden før jul. Vi ved ikke, hvordan det ender, og hvornår omsætningen er tilbage i butikkerne," siger Marius Møller.

Tror stadig på Magasin

Selvom Magasin-ejendommen er udfordret af de gældende samfundsomstændigheder, så ligger det ikke i kortene, at Pensiondanmark skal afhænde den.

"Vi har ingen aktuelle planer om at sælge Magasin. Vi ser det fortsat som en rigtig fin investering, og vi tror også på den i fremtiden," siger Marius Møller.

Magasin er Pensiondanmarks største butiksinvestering, men den udgør kun en lille del af pensionsselskabets 25 mia. kr. store portefølje. Og hvis man kigger bredt på porteføljen, så er man kommet godt igennem året, mener Marius Møller.

"Vores kontorejendomme med lange uopsigeligheder og lav tomgang har set fine positive værdireguleringer, og vores boligejendomme har også set en positiv udvikling," siger han og fortsætter:

"Det er kun på hotel- og butiksejendomme, hvor vi har set en negativ indvirkning. Samlet set er vi rimelig tilfreds."

Om Magasin lyder det i regnskabet:

"Lejerens betalingsevne vurderes som udfordret, da covid-19 påvirker forretningsmodellen for detailhandel. Det bemærkes, at lejerens moderselskab, der indestår som selvskyldnerkautionist i lejekontrakten ansøgte om kreditorbeskyttelse den 6. april 2020, men lejerens drift vurderes ikke at være påvirket heraf. Det skal bemærkes at detailhandlen generelt allerede var under pres inden pandemien."

EjendomsWatch har været i kontakt med ATP Ejendomme, der er manager af ejendommen, men her henviser man til bestyrelsesformanden.

Kritik af tvangslukning af centerbutikker på tredje måned: "Det virker ulogisk og dumstædigt"

Medie: Magasin-kæden kan være på vej mod at blive solgt for milliardbeløb 

Butikskæder ønsker lukkeloven ophævet i påsken

Erhvervsminister Kollerup: Det er for tidligt at genåbne stormagasiner og indkøbscentre

Storcentre og stormagasiner på barrikaderne: Nødvendigt med genåbning før vigtig påskehandel 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også