Briefing uge 38: Håndslag på huslejeloft

Det flittigt diskuterede huslejeloft blev i denne uge vedtaget, og det får konsekvenser for branchen, mener flere aktører. Samtidig faldt to trecifrede millionhandler på plads i lighed med en personlig konkurs samt anklager om monopollignende tilstande. Ugens overflyvning er klar.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
AF MAJA TVILUM

Lovforslaget om et 4 pct. huslejeloft over de kommende to år blev torsdag i denne uge vedtaget, efter at have været hastebehandlet i Folketinget. Det er regeringen sammen med SF, Radikale Venstre og Enhedslisten, der står bag aftalen, der er det naturlige afsæt for denne uges overflyvning, Briefing.

Indgrebet, som forventes at ramme ca. 160.000 lejeboliger, er ifølge brancheorganisationen Ejendomdanmark tæt på at være ekspropriation. ”Så kan det ikke komme bag på nogen, hvis skatteborgerne ender med at modtage en regning i milliardklassen,” lød det fra adm. direktør Peter Stenholm.

Ejendomdanmark-direktøren bakkes op af advokat og partner i Plesner, der kalder det ”stærkt kritisabelt”, at spørgsmålet om ekspropriation, der ifølge Grundloven udløser erstatning, ikke er undersøgt nærmere.

De borgerlige partier, der står uden for aftalen, er da også parat til at rulle indgrebet tilbage efter et valg og kompensere lejerne på anden vis, eksempelvis gennem højere boligstøtte.

Holder stand

Fra en gang 4 pct. til en anden. For sideløbende med forhandlingerne om huslejeloftet, kunne ejendomsmægleren JLL sammen med EDC Poul Erik Bech berette om en afmatning på det svenske og norske ejendomsmarked i første halvår, mens vi herhjemme kunne glæde os over lille stigning i handelsvolumen på 4 pct.

I samme boldgade konkludere rådgiveren Newsec, at det danske ejendomsmarked stadig er sundt, og særligt udenlandske aktører er tilfredse med at investere i danske mursten. Således fyldte de udenlandske investorer 9 pct. mere sammenlignet med sidste år.

Det kom da også helt konkret til udtryk med tyske Patrizia og dennes opkøb på Aarhus’ amtssygehusgrund i sidste uge. Til EjendomsWatch fortalte Stuart Reid, adm. direktør i Patrizia Real Estate Development, i denne uge, at man i den grad har planer om mere i Danmark. Og det må man formode, at den lokale entreprenørkoncern Raundahl & Moesby er tilfreds med, da selskabet er hyret ind som lokal partner på udviklingsprojektet. En dialog, der blev indledt for en del måneder siden på Mipim-messen i Cannes. Networking skal man ikke undervurdere.

Også lokale aktører meldte sig i ugen under fanerne hvad angår investeringer. Rent Estate med tidligere Brøndby IF-direktør Frank Buch-Andersen i spidsen en portefølje på fire erhvervsejendomme fra ejendomsselskabet Dades. Det skete i en handel til 160 mio. kr., fortalte han til EjendomsWatch, mens Heimstaden spenderede 200 mio. kr. i Vejle.

På Frederiksberg i København går det hastigt fremad med udviklingsarbejdet, og den nordiske udvikler og investor Nrep glædede sig derfor ugens løb over rejsegilde for 677 studie- og forskerboliger.

En udenlandsk aktør, der dog ikke kunne få det til at fungere i Danmark, er svenske Bonava. Her er man i fuld sving med at afvikle den 70 personers store danske afdeling. En svær manøvre at gøre alle arbejdsløse, forklarer den afgående ledelse.

Selvom man ikke troede, festen kunne fortsætte for lager- og logistik, så konstaterede databasen Ejendomstorvet.dk, at det samlede udbud i Danmark for første gang er nået under 1 mio. kvm. Det svarer til et aktuelt udbud på små 1,3 pct.

Under lup

Som det ofte sker, når EjendomsWatch gransker en sag, er der også i denne uge blevet bragt flere balladesager op til overfladen.

I serien Fingrene i Fondsmidler beskriver seneste artikel, at Erhvervsstyrelsens fondstilsyn nu påtænker at iværksætte en granskning af Drost Fonden, herunder advokat Torben Heding Andersen, der er tidligere direktør, bestyrelsesformand og administrator. Granskningen skal særligt undersøge mulige straftbare forhold.

Udlandsdanskeren John Bengt Møller, som EjendomsWatch har beskrevet i nu 35 artikler, er i Storbritannien blevet erklæret personlig konkurs. Det sker efter, at han er løbet fra en handel til et trecifret millionbeløb.

En anderledes hovedpine gør sig gældende for en hel branche. Nemlig arkitektbranchen, hvor Danske Arkitektvirksomheder retter kritik mod softwareleverandøren Autodesk. Kritikken lyder i korte træk på langsom og helt manglende udvikling af en særlig software, samtidig med at udgifterne er eksploderet.

”De har over de sidste 20 år opnået en nærmest de facto monopolstilling i mange lande,” forklarer Peter Hyttel Sørensen, softwarekonsulent i Danske Arkitektvirksomheder.

Egen andedam

Fra egen andedam på EjendomsWatch bød ugen på en udvidet nyhedsdækning. Som led i at give læserne endnu mere overblik og indsigt lanceredes således en daglig liste over konkurser. En liste, som læserne allerede har taget godt imod.

Der skal samtidig lyde en opfordring til at indstille kandidater til november måneds branchetopmøde, hvor tre prestigefyldte priser uddeles: Årets Ejendomsvirksomhed, Årets Innovation og Årets Bæredygtighedspris.

Vi runder ugen af med en kort status på Parken Sport & Entertainment, som ikke kun barsler med frasalg af selskabets ejendomsportefølje, men nu også Lalandia-feriecentrene. Om salg af det hele, halve eller ingenting bliver realiseret vides ikke, men EjendomsWatch følger sagens udvikling tæt.

Enkelte navnenyheder skal ligeledes nævnes: Mads B. Lauritzen bliver 1. oktober adm. direktør for MT Højgaard Projektudvikling, hvor han afløser Erik Nielsen. Samtidig overlader projektudviklingsdirektør Finn Mortensen ansvaret for afdelingen i Risskov i Aarhus til Frederik Ø. Kristiansen.

Tilbage er der kun at ønske en fremragende weekend. Vi læses ved på mandag.

Briefing uge 37: Udenlandsk kapital står op imod vinden

Briefing uge 36: Advokaternes store tag-selv-bord

Briefing uge 35: Klædt på til ulvetider

Briefing uge 34: Brede smil og bange anelser

Briefing uge 33: Husleje – det er da noget staten bestemmer

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også