Briefing uge 37: Udenlandsk kapital står op imod vinden

Trods mere usikre tider bød ugen på flere store udenlandske ejendomsopkøb særligt i hovedstadsområdet og Aarhus. Samtidig manifesterede markedsbetingelserne sig også ved, at flere lokale aktører kløjes i det. Ugens overflyvning, Briefing, er klar.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
AF MAJA TVILUM

Tre af ugens fem hverdage bød på spalteplads til internationale handler eller projekter til trecifrede millionbeløb. I en tid, hvor mange investorer holder vejret og usikkerheden hærger, er det et naturligt afsæt for denne uges Briefing.

Fredag annoncerede den tyske kapitalforvalter Patrizia, at man investerer i 14.000 kvm boligbyggeri i Aarhus, der med over 200 lejligheder planlagt markerer Aarhus Kommunes første arealsalg på den gamle Amtssygehus-grund.

Dagen forinden kunne læserne følge med i tyske NAS Real Nordics’ entré på det danske og endda også skandinaviske marked. Her havde investoren kastet sin kærligled og penge efter 10.000 kvm på Amager i København, og dermed lykkedes det selskabets danske forpost Peter Back at sætte flueben ved sin fornemmeste opgave.

Derudover kom det frem, at det var danske NPV, som i sidste uge solgte 11.800 kvm i Sydhavnen i København til London-baserede Deutsche Finance International (DFI).

Og endelig satte japanske Fujifilm Diosynth Biotechnologies trumf på ugen ved at påbegynde udvidelsen af sin eksisterende fabrik i Hillerød i Nordsjælland – et nybyggeri til 11 mia. kr., dog til egne bøger.

Ny type krise

Hos den fusionerede entreprenørkoncern Casa/KPC tog produktionsdirektør Jesper Henkel ellers temperatuen på den nuværende markedssituation, som han kalder væsentlig forskellig fra for eksempel finanskrisen, da det nuværende uvejr primært er anført af stigende energipriser. Og byggeriet er som bekendt ikke en fnuglet størrelse, hvad angår energiforbrug. Han øjnede således konkurser i horisonten, hvis ikke man er nok økonomisk polstret.

Direkte afledt af krisen kunne svenske Heimstaden fredag fortælle, at man træder på bremsen i forhold til transaktionsaktiviteren. Dog kun på kort sigt, fortalte finansdirektøren. I Vejle måtte NPV udskyde sit største projekt.

Er man godt nok kapitaliseret, kan det lykkes at styre igennem uvejr uden alvorlige skrammer. Det viste i hvert fald nordjyske Wagner Ejendomme, da man i seneste årsrapport kunne se en bruttoindtjening stige 12 pct. til små 73 mio. kr. og en egenkapital, som nærmer sig 1 mia. kr. Også Fast Ejendom Danmark er ikke sådan at slå ud af kurs, ligesom Aarhus-investoren Løgten Invest meldte sig parat til at købe yderligere op.

Andre aktører havde en mere turbulent uge. Ligeledes nordjyske Agat Ejendomme må se sig selv i en boksekamp med selskabets bank, da denne plæderer for et salg af et polsk storcenter. Hvilket det børsnoterede ejendomsselskab ikke er enig i.

Hvilke konsekvenser et hackerangreb vil få for administrationsselskabet CEJ er endnu for tidligt at sige, i hvert fald er selskabet ikke synderligt interesseret i at kommentere sagen, men henviser til sin hjemmeside, hvor der blot står, at CEJ ikke kan ”håndtere en række services til selskabets kunder.” Oprydningen efter angrebet har stået på i mere end en uge, og dermed nærmer 1. oktober sig hastigt. Her skal CEJ overtage administrationsopgaven for en af landets største pensionsselskaber og investorer, Danica Ejendomme.

En på hattepulden

På flere redaktioner på Rådhuspladsen måtte man kigge dybt i ordbogen for at afkode ”at få en på hattepulden.” Man kan håbe, at direktør i Drost Fonden Morten Heding Andersen er bevidst om, at det betyder at få alvorlig kritik. Det var i hvert fald det, Erhvervsstyrelsens fondstilsyn endnu engang rettede mod ham og flere bestyrelsesmedlemmer, som havde modtaget uberettigede vederlag.

Hvor længe man kan blive ved med at modtage kritik fra Erhvervsstyrelsen, uden at alvorligere konsekvenser manifesterer sig, må tiden vise – men mon ikke det snart får en ende.

Samtidig kunne EjendomsWatch berette om endnu en – hvad der virker som en hovsa-beslutning i serien Fingrene i Fondsmidler. Her var det den erhvervsdrivende fond Peter og Emma Thomsens Legat, hvor bestyrelsesmedlemmet Anders Hvass havde taget sig lige rigeligt betalt for at håndtere en klage over et andet bestyrelsesmedlem.

Nye klæder

Vi runder ugen af med en gang renoveringshistorier, som bl.a. omhandlede Nyropsgade 39 i København, der tidligere husede rejsekongen Simon Spies’ rejsekoncern. Her har ejeren Pensam i samarbejde med Deas givet ejendommen den helt store makeover.

Det er også, hvad der er kridtet op til i Egon Olsens fængsel Vridsløselille, hvor Albertslund Kommune, pensionsselskabet PKA og entreprenørkoncernen A. Enggaard har fået godkendt en ”visionær masterplan,” som skal omdanne området til en ny, kreativ bydel.

Lidt navnenyt blev det også til, idét man i Holstebro har ansat Thomas Leerberg som direktør for det arealudviklingsselskab, der skal transformere byens sygehusgrund. Samtidig sagde Lene Espersen farvel som adm. direktør i brancheorganisationen Danske Arkitektvirksomheder, hvor hun ifølge formanden vil blive savnet.

Som afslutning lyder et lille svirp med halen fra brancheforeningen Ejendomdanmark, hvor juridisk direktør Lena Hartmann kritiserede processen omkring regeringens huslejeloft. ”66 timer og 15 minutter er alt for kort tid for relevante aktører at komme med tilbagemeldinger”, sagde hun.

Det var ugens overflyvning. EjendomsWatch ønsker god weekend, og vi ser frem til at læses ved på mandag.

Briefing uge 36: Advokaternes store tag-selv-bord

Briefing uge 35: Klædt på til ulvetider

Briefing uge 34: Brede smil og bange anelser

Briefing uge 33: Husleje – det er da noget staten bestemmer

Briefing uge 32: Hvad er god service?

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også