Briefing uge 34: Brede smil og bange anelser

At der er meget på spil i den danske ejendomsbranche, gav den forgangne uge flere eksempler på. Huslejeindgreb såvel som højhuse blev debatteret lystigt, i Esbjerg luftede man store ambitioner, og i Nordsjælland fik en norsk investeringsbank fingrene i et omstridt boligprojekt. EjendomsWatch er på banen med endnu en overflyvning.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Mens sommervarmen er ved at slippe sit tag i Danmark, og efteråret lurer bag næste gadehjørne, kan vi konstatere, at ejendomsbranchen igen er begyndt at summe af liv oven på de dvaske måneder, og at temperaturen i den forstand er støt stigende.

Godt hjulpet på vej af regeringens kontroversielle og netop indgåede aftale om et toårigt lejeloft har temperamenterne og debatlysten fået ben at gå på – både blandt brancheaktører og udenforstående – i en sådan grad, at meningsudvekslingerne nu holdes i kog på anden uge.

Mens menigmand og politikere pludselig gik rundt og talte om indeksreguleret husleje og spekulerede i ejendomsselskabernes moral, var der heldigvis også mange andre historier, der skabte bølgegang i vores egen lille andedam.

Hermed velkommen til sommerens sidste udgave af Briefing.

Klar tale i dur og mol

En af branchens markante profiler, Michael Kaa Andersen, var i den forgangne uge ude med det glade budskab om, at hans Proark-koncern har klaret sig mere end helskindet gennem coronakrisen, og at forretningen med afsæt i en ”en overordentlig god sommer” for virksomhedens hotel- og konferencefaciliteter nu bevæger sig ind i en periode med en lang række større boligprojekter på tapetet.

Ejendomsinvestoren med de klare holdninger nåede også at sende en bredside afsted mod en regering, hvis popularitet i øjeblikket tilsyneladende kan ligge på et stadig mindre sted i branchen. Her er det dog ikke lejeloftet, men derimod den planlagte lagerbeskatning, der fremprovokerer skarpe vendinger.

”Den er så hovedrystende ringe for ejendomssektoren, at den kan betyde alvorlige rystelser for mange koncerner,” tordnede Michael Kaa Andersen.

Uld i mund var der heller ikke meget af i det aarhusianske, hvor debatten om de højhuse, der bliver flere og flere af i landets næststørste by, fortsætter med uformindsket styrke.

”Man har ødelagt vores by for altid,” lød det dystre budskab fra arkitekten Bue Beck, der advarer mod et varslet højhusbyggeri nær havnen.

Carlsberg Byen i København er et andet byudviklingsområde, hvor man kender alt til højhuse. Her er det dog ikke skyskrabere, men et mere jordnært projekt i form af 200 almene boliger i fire-seks etager, der efter planen skal ”sætte det sidste punktum” i den historiske bydel.

Nyt fra vestfronten

Også i Esbjerg sker der ting og sager. Her barsler organisationen Education Esbjerg med et projekt, der, såfremt alt går efter (master)planen, skal munde ud i en ny bydel på op mod 100.000 kvm med boliger, erhverv og uddannelsesbygninger.

Den navnkundige arkitekt Bjarke Ingels har tegnet byggeriet, der skal skyde op den kunstigt anlagte ø Esbjerg Strand – et sted, som en af initiativtagerne, advokat Peter Kirk Larsen, beskriver som ”den bedste grund i Vestjylland.”

Når en investor som AP Pension skyder penge i projektet, er der i hvert fald noget, som tyder på, at ambitionerne – trods fraværet af en konkret tidsplan – kan få vesterhavsluft under vingerne.

Gåpåmod og udvikling er der i det hele taget masser af ude i provinsen, og derfor er Esbjerg bare én af flere regionale kernebyer, EjendomsWatch ser nærmere på i serien De Nye Jagtmarker.

Seneste, men ikke sidste skud på stammen i vores føljeton er netop blevet publiceret, og her går turen til Holstebro, hvor adskillige aktører ifølge S-borgmester H.C. Østerby ”står i kø” for at bygge nyt på byens forladte sygehusgrund.

Rivende udvikling

Nyt er der for længst bygget i nordsjællandske Nivaa, hvor den fynske rigmandsfamilie Tangaa Nielsen står bag det 6800 kvm store projekt Sølyst Strandpark – et boligkompleks, der tidligere har været omdrejningspunktet i en bitter strid med projektudbyderen Koncenton. Så havde Pareto Securities større held med at få enderne til at mødes, og med i handlen fik den norske investeringsbank også to butiksejendomme i Herning og Hjørring.

Ejendomsprojekter er også grundlæggende, hvad københavnske Oskar Group beskæftiger sig, og mens det for dette medie tidligere har knebet med at få ejer Henrik Wessmann i tale, er der mere imødekommenhed over virksomhedens nye adm. direktør, Jesper Brinkmann.

Den 52-årige advokat havde kun positive ting at sige om det faktum, at hans forgænger på posten som topchef nu ud over at være ejer kan kalde sig bestyrelsesformand og strategisk direktør. Faktisk er den lidt utraditionelle konstellation ”kun er en fordel” for forretningen, fastslår Jesper Brinkmannn.

En anden hovedstadsudvikler, FB Gruppen, slog samme dag på trommen for en renæssance til andelsboligen. Det sker i forbindelse med lanceringen af Udviklingsselskabet for Billige Boliger, der som navnet antyder har en intention om at komme en mindre købestærk gruppe af befolkningen til undsætning. Det skal bl.a. ske ved at ”udfylde rummet mellem de almene og de private boliger.”

Endnu en arbejdsuge lakker mod enden, og her hos EjendomsWatch ser vi allerede frem til endnu en uge med blus under nyhedsformidlingen og endnu flere debatskabende historier. Indtil da: Nyd den sidste sommerweekend.

Briefing uge 33: Husleje – det er da noget staten bestemmer

Briefing uge 32: Hvad er god service?

Briefing: Sommerens vigtigste historier

Briefing uge 26: Over for gult

Briefing uge 25: Sommernerver

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også