EjendomsWatch

Folketinget vedtager hastelov om lejeloft – flertal vil "skabe tryghed for landets lejere"

Huslejeloftet på 4 pct. er netop vedtaget af Folketinget. Loven, der gælder to år, er ifølge indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen indført for at forhindre, at lejerne ”skal gå fra hus og hjem som følge af voldsom inflation.” Hos brancheorganisationen Ejendomdanmark mener man hverken, at loven er rimelig eller effektiv.

Indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen (S). | Foto: Finn Frandsen

En lille måned efter at regeringen sammen med SF, Radikale Venstre og Enhedslisten blev enige om en aftale om et to-årigt loft på 4 pct. for nettoprisindekserede lejeboliger, er loven blevet vedtaget af Folketinget. Det meddeler Indenrigs- og Boligministeriet.

Det omdiskuterede lovindgreb, der er indført efter en hastebehandling, gælder eksisterende såvel som fremtidige lejekontrakter og kommer på et tidspunkt, hvor inflationen i Danmark i august udgjorde 9,9 pct., mens nettoprisindekset blev opgjort til 9,1 pct.

Ifølge ministeriet ville omkring 160.000 lejeboliger blive ramt af ”meget store huslejestigninger” i tiden, der kommer. Det vil dog være muligt for landets udlejere at hæve lejen yderligere, hvis der kan dokumenteres voksende driftsudgifter, der ikke dækkes af de 4 pct.

”Regeringen har en klar målsætning om at passe på lejerne, så de skal ikke gå fra hus og hjem som følge af voldsom inflation,” siger indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen (S).

”Det har samtidig været vigtigt for os, at loven kan træde i kraft så hurtigt som muligt, så flest mulige lejere kan få gavn af den. Vi ønsker at skabe tryghed for landets lejere, og det gør vi med denne lov.”

Kritik fra brancheorganisation

Samme begejstring kan man ikke mønstre hos brancheorganisationen Ejendomdanmark. Tværtimod. Huslejeloftet er ifølge adm. direktør Peter Stenholm ”ikke skruet godt sammen.”

”Ikke alene har hele processen været forjaget, der er også en markant undervurdering af den administrative byrde for virksomhederne. Ligesom der fandtes væsentligt mindre indgribende løsninger,” siger Peter Stenholm i en pressemeddelelse.

”Når det er sagt, så er vores medlemmer altid omstillingsparate, og de skal nok tilpasse sig en ny virkelighed – selvom den ikke er venligt stemt over for dem.”

Ejendomdanmark-direktøren slår fast, at det i forvejen er i branchens interesse at søge løsninger med de lejere, der måtte komme i klemme, og påpeger samtidig, ”at det ikke nødvendigvis er de lejere, der er mest trængt på økonomien, som får størst gavn af loftet.”

”Ville man hjælpe dem, der bliver ramt hårdest af, at priserne på energi og mad stiger, ville man have fundet en model, der støttede dem. Det kunne have været via boligstøtten,” lyder det fra Peter Stenholm.

Ny juridisk vurdering: Huslejeloft kan være ekspropriation

Enhedslisten vil indføre huslejeloft på erhvervslejemål

Ejendomdanmark kalder proces om huslejeloft ”uanstændig”

Mere fra EjendomsWatch

ATP får hak i tuden af Finanstilsynet

Pensionsselskabet får påtale for ikke at have haft et betryggende grundlag til at måle risiko. Tilsynet peger bl.a. på værdiansættelsen af ejendomme.

Briefing uge 38: Håndslag på huslejeloft

Det flittigt diskuterede huslejeloft blev i denne uge vedtaget, og det får konsekvenser for branchen, mener flere aktører. Samtidig faldt to trecifrede millionhandler på plads i lighed med en personlig konkurs samt anklager om monopollignende tilstande. Ugens overflyvning er klar.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EjendomsWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier