EjendomsWatch

Analyse: Frank Jensen efterlader sig en styrket hovedstad – afløseren bliver den store joker

Ejendomsbranchen har med Frank Jensens farvel som frontfigur i København mistet en utrættelig forkæmper for en hovedstad med plads til både prestigebyggeri og almene boliger til LO-familien. Om det skal vare ved, afhænger af, om afløseren formår at udmanøvrere Enhedslisten ved næste års kommunevalg. (Opdateret)

Frank Jensen, netop fratrådt overborgmester i København. | Foto: Peter Hove Olesen

Frank Jensens afgang som overborgmester i København er samtidig et farvel til en profil, der har været en drivende kraft for udviklingen og fremtidssikringen af landets hovedstad.

"København skal ikke være en lukket fest," har mantraet lydt fra ham adskillige gange – både med adresse til, at almindelige indkomster skal kunne bo i byen, men også, at udenlandske investorer, der vil investere i København, skal være velkomne.

Og det er om noget sket i Frank Jensens tid. København er i lighed med de øvrige nordiske hovedstæder blevet en magnet for investorer fra resten af Europa, USA og Fjernøsten, som med afsæt i stabile rammevilkår, billig realkreditfinansiering og et velfungerende retsvæsen har valgt disse breddegradder til i jagten på et afkast til fremtidens pensionister.

Lynetteholmen?

Nu gælder det for den slagne overborgmester om at finde et fodfæste i det erhvervsliv, som han kom fra, da Helle Thorning-Schmidt i sin tid havde brug for en afløser og billetsælger efter Ritt Bjerregaard.

På gårsdagens pressemøde, hvor han bekendtgjorde sin afgang, nævnte han selv klimaområdet som et arbejdsfelt, han kunne forestille sig.

Konkret kunne det udfolde sig ved at han blev sat i spidsen for realiseringen af Lynetteholmen – den kommende kunstige ø i Nordhavn, som samtidig skal fungere som klimasikring af København, og som organisatorisk ligger under kommunens udviklingsselskab By & Havn.

En anden af hans forgængere, Jens Kramer Mikkelsen, gjorde ligeledes gavn for København, efter at borgmesterkæden og rådhuspandekagerne var fortid, da han blev direktør for samme selskab.

Men om Frank Jensens profil til et sådant job er den rette, afgøres også af hans efterfølger i jobbet på rådhuset, der midlertidigt er Lars Weiss. Alt efter dennes tyngde skal der i kampen om vælgernes gunst lægges arm med byens næststørste parti, Enhedslisten, der ikke ligefrem har private ejendomsinvestorers og udvikleres ve og vel som deres førsteprioritetet.

I ejendomsbranchen vil mange derfor sikkert ønske sig en klon af Frank Jensen som ny overborgmester – fraregnet hans mindre flatterende sider over for kvinder.

(Artikel opdateret 2. november, da sætning, der nu er slettet kunne misforstås som skribentens personlige holdning.)

Frank Jensen trækker sig som overborgmester i København 

Mere fra EjendomsWatch

89-årig overdrager ejendomme i København til sine børn for knap 1 mia. kr.

Fem voksne børn har købt en boligportefølje i København med en værdi på over 1 mia. kr. Ifølge familiens administrator er det et generationsskifte, men det er ikke afgjort, om børnene selv skal drive virksomheden videre. Familiens advokat oplyser til EjendomsWatch, at salget er sket til lidt under offentlig vurdering.

Ugens bedste historier på EjendomsWatch

Ny medejer af Fokus Asset Management, en mangeårig ejendomsadvokat, der går solo, og et sjællandsk gods, der fik ny ejer, var blandt ugens historier på EjendomsWatch, der også sørgede for, at Jeudan, CEJ, Jørn Tækker, Milton Huse, KPC, Acres, Kameo, C.W. Obel og Cosmo Ejendomme bidrog til den opsøgende journalistik, branchen fortjener.

Corona gav kæmpe tilbagegang for Parken

Omsætningen i Parken Sport & Entertainment svandt kraftigt ind i 2020, og efter skat kunne koncernen fremvise et minus 229,4 mio. kr. mod et plus på 52,3 mio. kr. i 2019.

Nedrivning af konkursramt nordmands kro må vente – køber annullerer byggeudbud

Boligorganisation annullerer entrepriseudbud på grunden, hvor sydsjællandske Mogenstrup Kro ligger, da tilbuddene ikke lever op til betingelserne for tilgængelighed. Dermed udskydes nedrivningen af den over 190 år gamle kro, der et halvt århundrede har været ejet af norske Asmund Haare, som for nylig gik konkurs med hotelkoncern.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Latest news from FinansWatch (dk)

Seneste nyt fra Watch Medier