Analyse: Frank Jensen efterlader sig en styrket hovedstad – afløseren bliver den store joker

Ejendomsbranchen har med Frank Jensens farvel som frontfigur i København mistet en utrættelig forkæmper for en hovedstad med plads til både prestigebyggeri og almene boliger til LO-familien. Om det skal vare ved, afhænger af, om afløseren formår at udmanøvrere Enhedslisten ved næste års kommunevalg. (Opdateret)
Frank Jensen, netop fratrådt overborgmester i København. | Foto: Peter Hove Olesen
Frank Jensen, netop fratrådt overborgmester i København. | Foto: Peter Hove Olesen
AF JØRGEN BENDSEN, REDAKTØR PÅ EJENDOMSWATCH

Frank Jensens afgang som overborgmester i København er samtidig et farvel til en profil, der har været en drivende kraft for udviklingen og fremtidssikringen af landets hovedstad.

"København skal ikke være en lukket fest," har mantraet lydt fra ham adskillige gange – både med adresse til, at almindelige indkomster skal kunne bo i byen, men også, at udenlandske investorer, der vil investere i København, skal være velkomne.

Og det er om noget sket i Frank Jensens tid. København er i lighed med de øvrige nordiske hovedstæder blevet en magnet for investorer fra resten af Europa, USA og Fjernøsten, som med afsæt i stabile rammevilkår, billig realkreditfinansiering og et velfungerende retsvæsen har valgt disse breddegradder til i jagten på et afkast til fremtidens pensionister.

Lynetteholmen?

Nu gælder det for den slagne overborgmester om at finde et fodfæste i det erhvervsliv, som han kom fra, da Helle Thorning-Schmidt i sin tid havde brug for en afløser og billetsælger efter Ritt Bjerregaard.

På gårsdagens pressemøde, hvor han bekendtgjorde sin afgang, nævnte han selv klimaområdet som et arbejdsfelt, han kunne forestille sig.

Konkret kunne det udfolde sig ved at han blev sat i spidsen for realiseringen af Lynetteholmen – den kommende kunstige ø i Nordhavn, som samtidig skal fungere som klimasikring af København, og som organisatorisk ligger under kommunens udviklingsselskab By & Havn.

En anden af hans forgængere, Jens Kramer Mikkelsen, gjorde ligeledes gavn for København, efter at borgmesterkæden og rådhuspandekagerne var fortid, da han blev direktør for samme selskab.

Men om Frank Jensens profil til et sådant job er den rette, afgøres også af hans efterfølger i jobbet på rådhuset, der midlertidigt er Lars Weiss. Alt efter dennes tyngde skal der i kampen om vælgernes gunst lægges arm med byens næststørste parti, Enhedslisten, der ikke ligefrem har private ejendomsinvestorers og udvikleres ve og vel som deres førsteprioritetet.

I ejendomsbranchen vil mange derfor sikkert ønske sig en klon af Frank Jensen som ny overborgmester – fraregnet hans mindre flatterende sider over for kvinder.

(Artikel opdateret 2. november, da sætning, der nu er slettet kunne misforstås som skribentens personlige holdning.)

Frank Jensen trækker sig som overborgmester i København 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også