EjendomsWatch

Corona-angst, hotelnyheder og gratister i branchen

DESTILLAT: Februar sluttede af med en ejendomsbranche i corona-angst, men bød også på interessante jobskift og investorer med tro på fremtiden.

Jørgen Bendsen er redaktør på EjendomsWatch. Foto: Jan Bjarke Mindegaard / Watch Medier

Coronavirussens ankomst til de danske breddegrader har ført til hektisk mødeaktivitet overalt i ejendomsbranchen, hvor ikke mindst næste måneds helt store branchesammenkomst, Mipim-messen, i Cannes, hænger i en tynd tråd eller helt er droppet af en række firmaer, især med global tilstedeværelse.

Med disse nedslående ord velkommen til anden udgave af Destillat, hvor EjendomsWatch giver et tilbageblik på den forløbne måned i ejendomsbranchen.

Med massevis af aflysninger til Mipim-messen har kalenderne lige pludselig fået mere plads, og en del af den networking, der skulle være forgået langs Rivieraen, kan nu i stedet foregå i dansk martskulde.

Gratisterne

Netop Mipim-messen har i år skærpet kursen over for gratister, så ikke det økonomiske fundament under messen eroderer ved, at firmaer kun betaler for en enkelt eller to deltagere, mens alle andre diskret holder bilaterale møder med udviklere og investorer på hoteller og caféer i nærheden. Med udsigt til øget kontrol fra de selvbestaltede Mipim-kontrollører har Danske Ark valgte at droppe messen – allerede inden corona kom på alles læber.

På samme måde har mediebranchen sine gratister: Virksomheder, der systematisk sakser stof fra andre uden selv at bidrage, og som heller ikke er tilmeldt branchens fælles disciplinære organ, Pressenævnet, og dermed tager ansvar for indholdet. Dette har EjendomsWatch valgt at gøre.

Domicilsalg

I månedens løb var mediet Insidebusiness først med nyheden – som rygtevis var løbet i forvejen – om, at Danske Banks historiske hovedsæde på Holmens Kanal i København er sat til salg af ejeren siden 2016, Aberdeen Standard Investment. En handel, der kan forventes at runde 2 mia. kr. og dermed indskrive sig blandt de største i hovedstaden de senere år. Nyheden var blandt månedens mest læste.

Hos den københavnske mægler Lintrup & Norgart har uroen om indholdet af regeringens boligindgreb påvirket aktiviteten, hvilket udløste et kraftig dyk i overskuddet i 2019, viser årsregnskabet, som EjendomsWatch omtalte først på måneden. Samme firma sagde samtidig farvel til sin partner og direktionsmedlem Thomas Wenzell Olesen, der vil forfølge en drøm som selvstændig, som han forklarede i et interview, der ligeledes blev en af månedens mest læste artikler.

Jobskift

På månedens sidste hverdag annoncerede ATP Ejendomme, at man ansætter chefen for Danica Ejendomme, André Scharf, som sammen med Kenneth Olsson skal få den 50 mia. kr. store portefølje til at vokse 10 mia. kr. mere, sådan som han sagde i et interview med EjendomsWatch i november.

Der var også god læserinteressen for historien på EjendomsWatch om, at sidste års salg af det ikoniske Admiral Hotel i København har forgyldt den kreds af piloter og disses familier, som ejede hotellet i fællesskab. I alt kan de trække 726 mio. kr. ud til deling.

Den aarhusianske ejendomsinvestor Mogens de Linde trak også godt med læsere til historien om, at det byggeselskab, han har stiftet, og som i dag ejes af hans børn, vil opføre et luksushotel på Holmen i København, hvor man i 2017 overtog Kuglegården, en bygning fra 1742.

Investorerne

En fortsat stærk tro blandt investorerne til, at ejendomsmarkedet stadig vil udvikle sig positivt, viste sig nok engang, da Cushman & Wakefield Red i tirsdags lagde sin markedsrapport for 2020 frem.

Nogle af de investorer, der i februar gjorde ord til handling med trecifrede millioninvesteringer, var fynske Barfoed Group, mens NREP investerede i Nordsjælland og Lars Larsen-selskabet Vision Properties overtog en ejendom på Frederiksberg.

Entreprenørerne

Blandt entreprenørerne udmærkede Casa sig med kanonregnskab, mens også Aarsleff, JCN Bolig og Hoffmann havde grund til tilfredshed. Hos MT Højgaard ser man ud til at være ovre det værste og fører nu en ny strategi ud i livet, mens konkursramte BNS vækkes til live af selskaberne bag Pihl-konsortiet.

Og så skabte det røre i arkitektbranchen, da et par aktører tog bladet fra munden og i klart sprog såede tvivl om visdommen i arkitektkonkurrencer, der ofte drukner i detaljer.

Således opdateret om februar – på gensyn i marts.

1-0 til boligministeren, nye hotelkoncepter og skiftedag på chefgangene

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier