Danske pensionsselskaber sælger Portland Towers for over 700 millioner

Efter længere salgsforløb køber den internationale ejendomsinvestor Hines de to ikoniske kontorsiloer i Nordhavn i København af Pensiondanmark, PFA og ATP, som scorer flere hundrede millioner i fortjeneste. Køber er på udkig efter mere i Danmark. (Rettet)
Foto: Jens Dresling / Ritzau Scanpix
Foto: Jens Dresling / Ritzau Scanpix
AF SACHA SENNOV & MATHIAS BLÆDEL LORENZEN

(Artikel rettet 16. november med ny rubrik om, at handlen er over 700 mio. kr. i stedet for ca. 750 mio. kr.)

De nuværende ejere, Pensiondanmark, PFA og ATP, har solgt Portland Towers i Nordhavn til den internationale ejendomsinvestor Hines.

Det skriver parterne i en pressemeddelelse.

Prisen er et sted mellem 700-750 mio. kr., erfarer EjendomsWatch.

Tidspunktet har været opportunt for et salg, lyder det fra trioen.

"Vi er i ejerkredsen meget tilfredse med at have gennemført et vellykket salg til Hines. Vi har som ejere været enige om, at tidspunktet for et salg var opportunt med henblik på at realisere en god investering til gavn for vores kunder og medlemmer, og vi har opnået en god, markedskonform pris for ejendommen," udtaler formand for ejerkonsortiet, Marius Møller, ejendomsdirektør i Pensiondanmark, i meddelelsen.

I det seneste regnskab er ejendommene opført til en værdi på ca. 525 mio. kr.

I dag er de ca. 11.000 kontorkvadratmeter fuldt udlejet.

Hines overtager Portland Towers med umiddelbar virkning, oplyser parterne.

Til salg gennem længere tid

Salgsprocessen har været undervejs gennem længere tid, som EjendomsWatch kunne fortælle i august.

Tilbage i januar startede mægleren Colliers de indledende manøvrer med at sælge vartegnet, som de tre pensionskasser gav 391 mio. kr. for, da de købte det, viser oplysninger fra tingbogen. Dermed kan pensionsselskaberne, som alle deltog i udviklingen, dele en gevinst på mere end 300 mio. kr. mellem sig.

Hos PFA lægger ejendomsdirektør Michael Bruhn heller ikke skjul på, at det har været en god investering.

"Det er et område i stor vækst, som vi forventer os meget af. Vi ønsker dog at forfølge en mere udviklingsorienteret tilgang, og derfor har vi sammen med resten af ejerkredsen vurderet, at tidspunktet for et salg af Portland Towers nu var passende. Vi kan derfor også se tilbage på en rigtig god investering," udtaler han i en pressemeddelelse.

De markante kontorsiloer i Nordhavn blev færdigbygget i 2014.

Fuldt udlejet

Ejendommen genererer ifølge EjendomsWatchs oplysninger nettolejeindtægter for 25 mio. kr. om året.

I dag er ejendommen fuldt udlejet og huser bl.a. den tyske ambassade, advokatkontoret Brockstedt-Kaalund, Blackstone-selskabet Kereby, den erhvervsdrivende fond Dansk Standard, konsulenthuset PA Consulting Group og den finansielle rådgiver FIH Partners.

Hos ATP Ejendomme fremhæver topchef Martin Vang Hansen, at alt er gået, som det skulle.

"Alt er gået efter bogen, og vi kan se tilbage på en professionel salgsproces, hvor ejerkredsen og Hines har arbejdet målrettet og konstruktivt på at nå frem til en god løsning for begge parter. Dette til trods for en uventet coronakrise undervejs i forhandlingsforløbet. Det, synes jeg, er værd at fremhæve," siger Martin Vang Hansen i en pressemeddelelse.

Stort potentiale i Danmark

Hines, som er et familieejet ejendomsselskab, har købt kontorbygningerne gennem sin fond Hines Pan-European Core Fund (HECF) og blevet rådgiver af advokatfirmaet Plesner.

Siden 2019 har HECF forsøgt at øge sin beholdning af aktiver inden for kontor-, bolig- og last-mile logistikejendomme i Norden. Opkøbet af Portland Towers er en del af HECF’s bredere strategi om at erhverve core-aktiver af høj kvalitet med en lang ejerskabsperiode, skriver Hines i en pressemeddelelse.

Erhvervelsen sker i forlængelse af, at HECF i april 2020 købte 121 lejligheder i Trikotageparken på Østerbro.

"København er fortsat et essentielt marked for HECF. Det skyldes markedets stabilitet – i en europæisk kontekst – samt grundlæggende stærke og langsigtede vækstudsigter. Portland Towers er en exceptionel ejendom med en sublim placering. Med den stærke sammensætning af lejere og det store fokus på bæredygtighed er bygningen oplagt til at indgå i HECF’s investeringsstrategi.  På tværs af det europæiske marked ser vi fortsat muligheder for at erhverve kontorejendomme af høj kvalitet i de større byer, parallelt med vores diversificering i bolig og logistik," udtaler Peter Epping, der er fondmanager i HECF, i meddelelsen.

Det lader ikke til, at Hines er mættet for københavnske opkøb med handlen.

"Vi ser et stort vækstpotentiale i Danmark, hvor vores københavnske team nu er vokset til 16 personer, som hele tiden kigger aktivt på mulighederne inden for sektorer som kontor, bolig, logistik og mixed use," lyder det fra James Robsen, der er chef for Norden hos Hines.

Medie: Ejendomshandler for omkring 7 mia. kr. på vej i København 

ATP pusler i kulissen med milliardhandel: Vil sælge Ørsted-hovedkvarter i Gentofte

Investorer vil af med vartegn i Nordhavn med prisseddel på omkring 750 mio. kr. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også