Briefing uge 1: "Ingen højere?"

Erhvervsmæglernes analysefolk kappes om at være først og mest præcis med opgørelsen af markedet for ejendomstransaktioner. Trods løbende bedre data er mangel på gennemsigtighed stadig et problem. Det bidrager til at gøre ejendomsinvesteringer mere lyssky, end der er grund til.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

"94 mia. kr.!" "Nej, 106 mia. kr.!"

Ja, hvad betyder en difference på 12 mia. kr. mellem venner en kold januardag, spørger vi i dette års første overflyvning af ugen i ejendomsbranchen, Briefing.

Med nytårsraketterne i frisk erinding er det igen tid til, at talknuserne har happy hour, og opgørelserne af sidste års ejendomstransaktioner tikker ind.

Alle mener, at netop de har den mest ædruelige opgørelse, og som altid er handler, der ikke er tinglyst, men gennemført ved overdragelse af aktier eller anparter vanskelige at få det fulde overblik over.

Vi gør os nu på EjendomsWatch store anstrengelser for at få handlerne frem i lyset og bidrage til bedre gennemsigtighed – og ikke mindst få afmystificeret de investorer, der hjulpet af anonyme jakkesæt lader enorme værdier af samfundets vigtige infrastruktur, bygningsmassen, skifte hænder.

Flere tal på vej

Sidste år skete det i et omfang, så investeringsejendomme for 106 mia. kr. fik nye ejere, hvis man skal stole på denne uges tal fra Cushman & Wakefield Red. Hos de nordiske kolleger Pangea siger man 104 mia. kr., mens en foreløbig opgørelse fra Nordicals på årets første arbejdsdag nåede frem til 94 mia. kr.

Tal fra Colliers, CBRE og Newsec er også undervejs, men målt i hele træskolængder er forskellen formodentlig til at overse.

Blandt de handler, der blev belyst mere end køber bryder sig om, er Formueplejes salg før nytår. Ikke til Catella for næsten 1,9 mia. kr., men andre små 300 mio. kr., der fulgte oveni, og hvor køber ifølge EjendomsWatch viser sig at være lyssky Axa.

Det burde være en ærlig sag, at en international kapitalforvalter ønsker at få en bid af det nordiske ejendomsmarked, men bevares – åbenhed kommer i mange aftapninger.

Blandt andre transaktioner var Capman, Koncenton, Stendörren, Pareto og SBB, mens det omvendt mislykkedes en norsk investor at købe op i Jylland. Nå ja, og så den ikoniske, gamle toldbod i København, der fik manden bag barkæden Rekom som ejer.

Nye i job

En anden klassiker i årets begyndelse er jobskift, hvor især Christina Holger Fengers tilbagevenden til Balder vakte opsigt, da hun for nylig forlod samme ejendomsselskab for at hellige sig familievirksomheden Holberg Fenger Invest.

Det skulle åbenbart kun være som medejer og bestyrelsesmedlem, lod hendes far EjendomsWatch forstå et par dage forinden.

Også hos pensionskassen PBU sagde en ejendomsprofil farvel, mens nordjyske Calum forfremmede sin finansdirektør og Proptech Denmark fandt en afløser for Nadim Stub.

Tilbage er kun at ønske god weekend.

Briefing 2021: Danmark til salg

Briefing uge 51: Tålmodighed er en dyd

Briefing uge 50: Købsaftaler af svingende kvalitet

Briefing uge 49: Kvalitet koster 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også