Briefing uge 51: Tålmodighed er en dyd

Det er snart to år siden, at ATP Ejendomme gjorde klar til at sælge sit største enkeltaktiv i porteføljen, Ørsted-domicilet i Gentofte. I denne uge lykkedes det efter et opslidende forløb med en tøvende køber.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Alt godt kommer til den, der venter. En god påmindelse, ikke mindst ind under jul.

Og ventet, det har de så sandelig gjort hos ATP Ejendomme i Gothersgade i København. Selskabet, der håndterer danske lønmodtageres obligatoriske pensionsopsparing, begyndte helt tilbage i starten af 2020 at undersøge køberinteressen for det over 80.000 kvm store Ørsted-domicil på Nesa Alle i Gentofte, som man har ejet siden 2013.

Tirsdag landede så en aftale, der løber op i omkring 2,5 mia. kr. og dermed er det naturlige afsæt for denne uges Briefing med overflyvning af ugen i ejendomsbranchen.

EjendomsWatch har siden de indledende salgsbestræbelser interesseret sig for køberfeltet og var længe inden, en aftale med ATP blev officiel, klar over, at det var koreanske AIP Asset Management og danske Pensam, som stod til at løbe med en af landets største kontorbygninger.

Til salg, ikke til salg

Men der opstod undervejs usikkerhed om, hvorvidt koreanerne kunne levere som lovet, og i august trak parterne så en foreløbig streg i sandet, hvorefter ATP's officielle tilgang var, at ejendommen ikke længere var til salg.

Det har givetvis sat parterne, ikke mindst AIP, under pres, og det er da også i forlængelse af det forløb, at danske Artha Kapitalforvaltning pludselig kom med på et afbud og dermed er endt med at dele ejerskabet med AIP og Pensam.

Formueforvalteren blev således "et redskab, der kunne være med til hjælpe, og det er vi sådan set rigtig glade for," sagde Jan Severin Sølbæk, adm. direktør og partner hos Artha, til EjendomsWatch efter handlen.

Lærestykket må være, at selv nok så kapitalstærke købere er uinteressante, hvis ikke de kan levere. Det giver muligheder for mindre spillere, der er hurtigere på fødderne.

Birch, Heimstaden og OPP

ATP-handlen var ikke den eneste, der skulle på plads, inden kalenderen skifter. Også MT Højgaard og norske DNB fandt udgangsdøren på en række ejendomme med offentlige lejere, som nu får britiske medinvestor i stedet, hvilket den fortsatte medejer, PKA, er tilfreds med.

Hos Nrep vil man købe 260 almene boliger fra Bo-Vita, selvom den lokale formand er imod, og i Silkeborg indgik Birch Ejendomme sin første joint venture-aftale om 144 boliger med svenske Alma Property Partners, mens ligeledes svenske Heimstaden tilsvarende etablerede et fælles selskab med tyske Allianz. Herhjemme solgte en Aberdeen-fond en strøgejendom fra med tab.

Tab kan også blive konsekvensen for Frederiksberg Kommune, der måske skal til at tilbagebetale byggesagsgebyrer, som man har opkrævet ulovligt gennem syv år.

Og så indledte den erfarne ejendomsinvestor Mikael Goldschmidt et frontalangreb på de nuværende regler for beskatning ved generationsskifter, som han mener fremmer, at flere vælger et salg til kapitalfonde.

I EjendomsWatchs tradionsrige juleserie var der interessante bidrag fra tidligere Deas-topchef Henrik Dahl Jeppesen, Casa-topchef Torben Modvig og AKF-direktør Ino Dimsits, og som noget nyt kunne både læsere og abonnenter prøve kræfter med en quiz om markante citater fra de over 2700 artikler på EjendomsWatch i 2021.

Tilbage er kun at ønske god jul. Redaktionen er tilbage mandag 27. december.

Briefing uge 50: Købsaftaler af svingende kvalitet

Briefing uge 49: Kvalitet koster

Briefing uge 48: Olsson sejrer 1-0 på udebane over skeptisk vagthund

Briefing uge 47: Ægte rødt – og dog 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også