Briefing uge 43: Til lykke til Lykke

Endelig en topchef, der tør mene noget. Rikke Lykke, adm. direktør i Deas, bed fra sig i ugens løb. Hun er træt af at skulle stå for skud, når politikere og presse skal finde syndebukke.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

"Vi gøres til skurke."

Sådan lød det, da topchefen i ejendomsforvalteren Deas, Rikke Lykke, delte erfaringer med Blackstones europæiske ejendomschef på branchetopmødet Ejendom2021 i Tivoli Congress Center.

På egen hjemmebane adresserede hun, hvordan nogle politikere med velvillig mediebistand hamrer løs på ejendomsbranchen. Især hvis dens repræsentanter har hjemme uden for landets grænser. Det er i sig selv lidt dubiøst.

Hvis pengene tilmed kommer fra de store stygge kapitalfonde, der til overflod ønsker at tjene penge på deres forretning i kraft af penge fra danskernes egen pensionsformue, er forargelsen endnu større, lød hendes pointe, der blev suppleret af Tonny Nielsen fra Fokus Asset Management, der heller ikke har meget tilovers for politikere.

En af dem var Københavns måske kommende overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen, der både gav dele af branchen en opsang og advarede mod en hovedstad med Enhedslisten ved roret.

Ejendom2021 blev ugens store begivenhed i branchen, og er derfor også afsættet i denne ugens overflyvning, Briefing.

Vi jagter skurke

Ingen tvivl om, at der i branchen findes brodne kar, der fortjener at blive udråbt til skurke. Dem jagter EjendomsWatch konstant. Og jo før de havner i søgelyset des bedre, især for de mere seriøse spillere.

En af dem, der igen i denne uge brillerede med knap så stor seriøsitet var udlandsdanskeren John Bengt Møller, der ser ud til at have holdt store dele af den danske offentlighed, herunder flere medier, for nar med sin fortælling om ferieparker i Danmark. For over et år siden havde EjendomsWatch fat i en tidligere samarbejdspartner, der meget rammende udtalte. "De penge, han snakkede så meget om, kom aldrig."

Samme lærestykke må advokat Michael Vesthardt sande, da han i ugens løb måtte se sit selskab sendt til konkurs, fordi de aftalte 75 mio. kr., som hans grund, Auderødlejren, skulle være solgt for, endnu ikke er betalt.

Lokalt ansvar

Tilbage til Rikke Lykke, der også satte også ord på vigtigheden af, at branchens aktører ikke blot er anonyme selskaber, der opererer fra fjerne adresser. Udlejere skal være synlige, engagere sig og åbne deres døre for lokalsamfundet.

Det er heller ikke helt den strategi, som Næstved-udvikleren Maycon forfølger. Som omtalt fredag er et større slagsmål i gang omkring Tobaksbyen i Søborg, hvor en ejerforening har konstateret en række eksempler på byggesjusk, der kan kan true selskabet bag på sin overlevelse. Ejer Bjarne Mayland afviser dog, at han selskab har noget med sagen af gøre, da den ligger i et datterselskab. "Ordentlighed er meget vigtigt for os," lyder det.

På opkøbsfronten slog både amerikanske Angelo Gordon, norske Axer og svenske SBB til med tre- og firecifrede millionopkøb, mens den helt store stoleleg fortsatte i form af både ansættelser og afskeder hos Deas, Fokus, Nrep, AG Gruppen, Heimstaden og Scandic Hotels.

Tilbage er kun at ønske god weekend.

Briefing uge 42: Regnskabsgymnastik for begyndere

Briefing uge 41: Ægte rødt, men hvor længe?

Briefing uge 40: Krise hos ejendomsbranchens talerør?

Briefing uge 39: Nedtælling til næste krise? 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også