Briefing uge 39: Nedtælling til næste krise?

Investorerne i fast ejendom er ikke til at skyde igennem. Priserne fortsætter op og afkastkravene ned, og med en ny dansk rentesænkning fra Nationalbanken er det ikke ligefrem klargøring til krise, der fylder hverdagen. Opkøb af over 1000 boliger i Danmark i ugens løb skete igen til udenlandsk køber og til bonuspris.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Hvor længe kan gode tider på ejendomsmarkedet vare? Tilsyneladende længe endnu, hvis man spørger blandt de investorer, som kommer med pengene. Her er der tro på stadigt stigende priser og værdier, viser ny rundspørge, som EjendomsWatch omtalte fredag.

Der er som om, at det gyserscenarie, som mange investorer så ind i, da hele Danmark lukkede ned for halvandet år siden, er visket usandsynligt hurtigt væk igen. Samfundet kører på fulde omdrejninger, der er er lys i kontorer og butikker igen, og arbejdsløsheden og renten er stadig historisk lav – faktisk nu endnu lavere efter Nationalbankens rentesænkning torsdag.

Og at priserne på investeringsejendomme også bliver ved at nå nye højder, blev illustreret med en af ugens store historier, hvor allestedsnærværende Heimstaden for en klatskilling på 68 mia. kr. lige købte 29.000 boliger i Sverige, Danmark og Tyskland. 1000 af dem ligger i Danmark, der i forvejen udgør Heimstadens største marked. Overprisen i forhold til sælgers opgjorte værdi lyder på op til 30 pct.

Ifølge investeringsdirektør Christian Fladeland har Heimstaden betalt en pris, der sender afkastkravet ned på bare 2-2,5 pct. og dermed på et niveau, hvor mange danske investorer betakker sig og i stedet ser mod andre geografier og ejendomstyper.

Svensk opfejning

Det samme gjaldt onsdag formiddags nyhed på EjendomsWatch om 4000 kvm cityejendom i København, som med en kvadratmeterpris på over 85.000 kvm også blev en sag for udenlandske købere.

Det blev heller ikke en dansk køber, der fejer op efter svenske Bonavas tilbagetog fra Danmark. Boligudviklerens portefølje af grunde til over 500 boliger blev for 400 mio. kr. skudt af til – surprise – Ikano Bolig, der også har svenske rødder.

En handel, som dog forblev på danske hænder, var Bach Gruppens salg af nabogrundene omkring det skandaleramte Bryggens Bastion-projekt på Islands Brygge i København. Der har været gang i udsalget fra Viborg-virksomheden på det seneste, men der er omvendt også en regning på foreløbig 100 mio. kr. at samle op fra den svindel med betonkvaliteten, som for altid vil klæbe til Viborg-virksomheden.

Midt i det stadigt buldrende marked kan Colliers-director Peter Winther, "simpelthen ikke se nogen risiko for en ejendomskrise", der kan spolerere de gode tider. Bankerne har det generelt fint, og der er store mængder egenkapital i systemet. Ingen ejendomskrise, uden bankkrise, lyder det.

Men som han også konstaterer, så rykker næste krise automatisk tættere på – med samme sikkerhed som, at vi nærmer os næste folketingsvalg eller bevæger os mod jul.

Ny Wihlborgs-direktør

På jobfronten bød ugen på et par nyheder: Wihlborgs får således Søren Kempf Holm som ny chef i Danmark, mens Freja Ejendomme siger farvel til sin udviklingschef.

Som branchemedie lægger EjendomsWatch stor vægt på journalistiske interview med relevante hovedpersoner i stedet for tandløse mailsvar.

Mailsvar kommer man ikke langt med i sager om den svindeltiltalte ejendomshandler Peter Norvig og om den stridende familie i ejendomsselskabet JMGH.

I ugens løb var Heimstaden, Schroders, PFA, Karberghus og Capital Investment blandt de øvrige aktører, der bidrog til den i forvejen høje og læserroste kvalitet på EjendomsWatch. Tak for det. Tilbage er kun at sige: God weekend.

Briefing uge 38: Kunsten at følge en historie til dørs

Briefing uge 37: Når man forsager regnedrengene, alle deres gerninger og alt deres væsen

Briefing uge 36: Sultne udenlandske investorer giver danske købere baghjul

Briefing uge 35: Så blev det Jespers tur 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også