Briefing uge 11: Think Big

Danske arkitekter måtte i år uden for jantelovens hjemland for at hente priser ved ejendomsbranchens Oscar-show. Ugens overflyvning er klar.
Bjarke Ingels Groups står bag dette boligbyggeri i Amsterdam, der torsdag aften blev hædret med en Mipim Award. | Foto: Ossip van Duivenbode
Bjarke Ingels Groups står bag dette boligbyggeri i Amsterdam, der torsdag aften blev hædret med en Mipim Award. | Foto: Ossip van Duivenbode
Af Jørgen Bendsen

Hvis nogen skulle være i tvivl om, at vi i Danmark har særlige kompetencer, når det kommer til design og arkitektur, så blev det endnu engang bevist på ejendomsmessen Mipim i denne uge. Det oplagte afsæt for denne uges overflyvning, Briefing.

Over 20.000 deltagere fra hele verden kunne afslutte en intens uge med netværk og rosé med at se arkitektfirmaerne Bjarke Ingels Group (Big) og 3XN høste anerkendelse for byggeprojekter i hhv. Amsterdam og Sydney, der hæver sig over det gennemsnitlige og som i en dansk sammenhæng let ville få både plan- og jantelov på nakken.

Ud af i alt syv vinderchancer til danske firmaer blandt i alt 43 nominerede projekter var det altså gevinst på to. De øvrige nordiske lande havde ingen projekter med i opløbet.

På nordisk plan er Danmark er blandt de lande, der sender flest personer afsted til Cannes, hvor alene beliggenheden nok skal lokke flere af huse, end hvis arrangementet lå i Krakow.

Relationer skal der til

Er det så turen værd? Kunne man opnå de samme resultater og etablere det samme netværk ved at holde sig hjemme i martskulden og spare klimaet for 20.000 flyrejsende? Det afhænger ganske givet af, hvem man spørger. 

EjendomsWatchs journalist Peter S. Mygind har med daglige opdateringer i ugens løb sat den kritiske lup på det, der også foregår i Cannes.

Det ændrer ikke på, at ejendomsbranchen er bygget på relationer, hvor opbygning af gensidig tillid er en forudsætning for, at eksempelvis en udvikler og en investor kan indgå aftaler, hvor kontrakternes størrelse befinder sig langt over gennemsnittet. Det er ikke nogen webshop, hvor man bare kan vælge en anden, hvis vareudbuddet er lidt kedeligt.

Som et lille land, der i de sidste mange år er blevet overstrømmet med udenlandsk kapital, især i vores hovedstad, handler det om at være synlig. Vi skal kunne tilbyde interessante investeringsmuligheder med stabile rammevilkår og også gerne have dygtige rådgivere og udviklere på egen hjemmebane, der som ambassadører kan vise, hvad Danmark kan, når nogen tør tænke stort.

Rammer ikke skiven

I lige præcis den disciplin går det dog indimellem galt, hvilket pengetanken Realdania i denne uge kunne bekræfte. 

”Hvis ikke vi har modet til at eksperimentere, så rammer vi ikke skiven rigtigt,” lød det over for EjendomsWatch fra adm. direktør Jesper Nygård, der reflekterede over, at det storstilede projekt FN-museum, UN Live, der har været på tegnebrættet i ti år i København, blev skrinlagt.

En anden, der tør tænke stort, er manden med egen by, Jørn Tækker, der tørt konstaterer, at med 225 ud af 10.000 planlagte boliger i sin by nord for Aarhus, Nye, ”er der jo nok at tage fat på.”

Det er der også på Lolland, hvor Femernforbindelsen har sat gang i første skridt af en erhvervspark ved Maribo og med plads til langt mere, hvis det står til rådgiverfirmaet Robert C. Spies fra Bremen, der har set mulighederne.

Pensionspenge

Blandt investorerne er det stadig regnskabssæson, og resultaterne er vidt forskellige, alt efter, om man hedder AP Ejendomme eller ATP Ejendomme. Denne uges interview med begge selskabers topchefer viser et lidt forskelligt syn på fremtiden, da vægten af egenudviklede projekter, der er indkøbt til høje afkastkrav, er vidt forskellig.

Pensionskassemidler er der også rigeligt af hos Udviklingsselskabet Carlsberg Byen, hvor adm. direktør Jens Nyhus ikke lægger skjul på at have haft en heldig hånd i 2022.

Det var ikke helt billedet hos erhvervsmægleren Colliers, hvis årsregnskab bærer tydeligt præg af den prop, der er sat i transaktionsmarkedet.

De få, der prægede denne uge, var bl.a. Nrep, der plejer at købe op med arme og ben, men som nu skrider til frasalg.

Velkommen, Velkomn

På navnefronten så et nyt samarbejde dagens lys, da den tidligere frontfigur for det hedengangne HD Ejendomme, Peter Uldall Borch, nu vil opbygge en ny milliardportefølje under navnet Velkomn sammen med sine nye legekammerater, udvikleren 1927 Estate og investoren Matter Real Estate.

Advokatfirmaet Plesner, der har fast ejendom som et af sine vigtige områder, rykkede rundt og fik ny formand, mens ISS leverede lidt af en øjenåbner, da topchefen gennem to et halvt år, annoncerede sin afgang for at stile endnu højere: Toppen af nationalklenodiet Carlsberg.

Med det runder vi af med en påmindelse om, at tip til gode historier eller ris og ros som altid kan sendes til mail@ejendomswatch.dk.

God weekend.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også