Briefing uge 10: Money-money-Moody's

Om vi undgår et scenarie med brandudsalg af danske ejendomme, sådan som ratingfirmaet Moody’s skitserer, kan kun tiden vise. Ugens overflyvning er klar.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Af Jørgen Bendsen

Hvilken strategi er smartest for pigen i æbleboden? At sælge få af de helt friske til fuld pris? Eller sælge mange af de knap så friske til halv pris?

Det er lidt karikeret den situation, som en del svenske ejendomsselskaber står i. Og som kan betyde, at danske ejendomme – med en bedre prissætning end de svenske – kan komme til salg, hvis man altså skal tro kreditvurderingsfirmaet Moody’s, som EjendomsWatch bragte interview med i denne uge.

Udfordringen er sværere adgang til kapital og en gæld, der samtidig tikker i vejret med alt andet en de nulrenter, mange har betragtet som en normalitet.

Flere konkurser

De svenske ejendomsselskaber er dog ikke alene om at være på kapitaljagt. I denne uge måtte husbyggeren Huscompagniet se sin gæld overstige målsætningerne, og skuffer og skabe bliver nu endevendt for at finde skillinger.

Den manøvre gerådede Esbjerg-entreprenøren Jakob Muff sig ud i i sidste uge, men i denne uge var det slut og en konkursbegæring blev indgivet og endnu én føjer sig til en snart lang række af entreprenører, der er bukket under. Ifølge den erfarne konkursadvokat Pernille Bigaard skal vi dog indstille os på, at endnu flere og også større aktører presses samme vej i takt med, at kreditterne hos bankerne lukker i eller kræves nedbragt.

AKF og Thylander

Så er det straks bedre at have polstret sig til dårligere tider, sådan som bl.a. pengetanken AKF viste i ugens løb med sin årsrapport. En del af den type investorer, der kun kan finde ud af at begå sig i et opadgående marked, er nu væk, og det giver større spillerum for en aktør som AKF, lød det fra direktøren.

Også Thylander fremlagde regnskab, hvor toplinjevæksten dog ikke kunne ses på bundlinjen. Alligevel var grundlægger og adm. direktør Lars Thylander tilfreds.

Samme toner lød fra udvikleren AG Gruppen, der på grund af tiderne nu vil bygge mere til egne bøger og opbygge en helt ejendomsportefølje, der kan give noget løbende cashflow. En anden fynbo, Togt, var også aktuel med regnskab i lighed med CEJ.

Vinge til Nrep

På navnefronten var det atter skiftedag hos Newsec, og så holdt den nu tidligere Nrep-finansdirektør Kenneth Bisgaard sig ikke tilbage med at give sin nu tidligere arbejdsgiver en bredside om manglende erfaring med ejendomsdrift, mens den tidligere Colliers-profil Jacob Widahl skal være den amerikanske logistikudvikler Panattonis forlængede arm i Danmark.

Og så kunne EjendomsWatch sætte punktum for udvikleren Henrik Wessmanns skattesag, hvor Retten i Lyngby idømte ham bøde og en betinget fængselsstraf. Om den ankes, har han ikke villet svare på endnu.

Ikke mere Briefing for nu. Næste udgave er om en uge. Inden da bringer EjendomsWatch i den kommende uge en daglig opdatering fra Mipim-messen, hvor store dele af ejendomsbranchen mødes.

Med det runder vi af med en påmindelse om, at tip til gode historier eller ris og ros som altid kan sendes til mail@ejendomswatch.dk.

God weekend.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også