Status fra Cannes: Hvem starter?

MIPIM 2023: Der er masser af både købere og sælgere på ejendomsmarkedet, så hvorfor kan de ikke finde hinanden? Mipim i år er én lang tour de force i fedtspilleri, mens vi venter på stormen.
Tirsdag var der Mipim Innovation Party, som var endnu en anledning til at skabe relationer – og hvem ved: måske fremtidige forretningsmuligheder. | Foto: S. d'Halloy / Image&Co
Tirsdag var der Mipim Innovation Party, som var endnu en anledning til at skabe relationer – og hvem ved: måske fremtidige forretningsmuligheder. | Foto: S. d'Halloy / Image&Co

CANNES – ”We want to buy - we just don’t want to be the first ones to do it.”

Sætningen faldt til et af de mange drinks-arrangementer, som institutionelle investorer i Mipim-dagene skiftes til at afholde. Budskabet er stort det samme alle steder: Danske ejendomme er stadig et stærkt efterspurgt investeringsobjekt, men usikkerheden i markedet gør investorerne tilbageholdende. I hvert fald for nuværende.

Grundlæggende er problemet, at køberne mener, at de stigende renter, der presser prisen på gæld op, bør give sig udslag i betydeligt højere afkastkrav, når der handles ejendomme. Omvendt ønsker potentielle sælgere ikke at afhænde ejendomme til lavere priser, så længe huslejeindtægterne også stiger, hvilket de indtil videre har gjort på grund af indeksering med inflationen og lav tomgang.

Det er som verdens største spil kylling, hvor køber og sælger tordner mod hinanden i fuld fart, mens de hver især håber på, at den anden er den første til at give sig. Købers håb er, at sælgerne kan blive tvunget til at sælge, når deres gæld forfalder, og de er tvunget til at refinansiere til højere renter. Sælger håber omvendt, at den fortsat store efterspørgsel på aktiverne vil betyde, at køberne til sidst giver efter for presset for at allokere sine midler.

Som én sagde til et af de føromtalte drinks-arrangementer på Mipim, så er nu det helt rigtige tidspunkt at købe ejendomme på, for man kan få stort set, hvad man peger på, fordi transaktionsmarkedet er frosset til. Hvis det pludselig tør op igen, så vil der være anderledes stor konkurrence om aktiverne, og så er det ikke sikkert, at det bliver én selv, der vinder buddet.

Men hvem tør lige tage sådan en risiko på et tidspunkt, hvor man i ramme alvor spekulerer i bankkrak og global recession? Der er i hvert fald ikke nogen, der har lyst til at være de første, det er helt sikkert.

Hvad sker i dag?

For de, der godt kan lide talks og debatter, er torsdag en hektisk dag i festivalpalæet.

Kl. 10 til 10.45 kan man se blandt andet Cobblestone-formand Rasmus Juul-Nyholm i en paneldebat om, hvordan man måler ESG-data – et hot topic i en ejendomsbranche, som stadig kæmper med at etablere alment accepterede branchestandarder på området. Det foregår meget passende på ”The Make It Happen Stage” i auditorium A.

Det fortsætter i samme boldgade, når ABC Rådgivende Ingeniører og Gaiup præsenterer to digitale løsninger til at styrke CO2-datagrundlaget i byggebranchen. Det er fra kl. 13.30 til 14.15 på den danske stand.

Kl. 14.30 er der fokus på udfordringer og muligheder i den nordiske ejendomsbranche på ”The Geo Focus Stage” i Foyer Balcon Debussy. Flere danske profiler er på scenen i form af Mikkel Bülow-Lehnsby fra Nrep, Rikke Lykke fra Deas, Dragana Marina fra CBRE, Jakob Folkenberg Eriksen fra ATP Ejendomme og Københavns stadsarkitekt, Camilla van Deurs. Arrangementet slutter med drinks og pindemader kl. 16.40.

Og hvis man mere er den teknologi-nørdede type, så kan slå et smut forbi Proptech Denmarks årlige paneldebat på den danske stand fra kl. 15.30 til 16.30.

Dagen rundes af med den store Mipim Awards Ceremony kl. 18.30 til kl. 20 på Grand Auditorium Stage, hvor der er vinderchancer for flere danske projekter.

Konversationsleksikon

Dagens ord: Træktvang

Oprindelse: Kommer af det tyske zugzwang, der er sammensat af zug (træk) og zwang (tvang).

Betydning: Træktvang er et begreb fra skak og betyder en situation, hvor den spiller, hvis tur det er til at flytte, kun kan foretage træk, der forværrer spillerens egen stilling.

Eksempel: Ejendomsbesiddere kan ende i træktvang, når de skal refinansiere forfaldne lån, fordi renten er steget, og ejerne derfor kan blive nødt til at sælge aktiver til underpris for at betale den højere pris på gæld.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også