Briefing uge 8: Udløbsdato

Man kan leve højt på andre folks penge i en tid, men der kommer en dag, hvor regningen skal betales. Og jo mere fart man har haft på, des større bliver den regning.
For Henrik Wessmann, ejer og bestyrelsesformand i Oskar Group, nærmer betalingsdagen sig med hastige skridt. Den 64-årige ejendomsudvikler har i årevis finansieret sin forretning ved at optage hundedyre obligationslån, der ikke just er blevet billigere med den renteudvikling, vi har set det seneste år.
Allerede sidste torsdag skulle udvikleren have indfriet obligationer for ca. 42 mio. kr., men pengene er – ifølge Wessmann selv – først blevet overført en lille uge senere. Ejeren slog i samme ombæring fast, at der ikke var tale om betalingsvanskeligheder i koncernen, men bare lidt forsinkelse grundet ”vinterferie”.
Det falder sammen, at Henrik Wessmann skal for retten i en – understreger han – komplet urelateret sag om unddragelse af moms og skat for et millionbeløb. De ulovlige forhold skulle ifølge anklagemyndigheden være foregået i et søsterselskab i Wessmanns ejendomskoncern, som over en årrække har kæmpet med at få afviklet en større gæld til skattevæsenet.
Sagen ligger således en del år tilbage, og hovedpersonen selv stiller sig uforstående over for, hvorfor sagen overhovedet er blevet rejst. Ikke desto mindre skal han møde i Retten i Lyngby den 3. marts, hvor det endelige regnskab skal gøres op.
Svenskere i krise
Det er ikke kun Oskar Group, der benytter sig af virksomhedsobligationer. Blandt de største aktører på det svenske ejendomsmarked har man længe haft tradition for at bruge den – i dansk kontekst – usædvanlige finansieringskilde.
Én af disse aktører er Heimstaden, hvor investeringsdirektør Christian Fladeland i denne uge gav interview om konsekvenserne ved, at markedet for virksomhedsobligationer er frosset til is i det forgangne år, hvilket har skabt bekymringer om, at svenskerne står over for en regulær refinansieringskrise, når obligationsgæld for milliarder forfalder til betaling i de kommende måneder og år.
Selvom Heimstaden, der har pengestærke investorer i ryggen, ikke selv er tvunget til frasalg på nuværende tidspunkt, så understreger investeringsdirektøren alvoren af situationen, der i værste fald – hvis ikke de finansielle markeder retter sig op – kan resultere i brandudsalg af ejendomme hos store svenske ejendomsbesiddere og måske endda konkurser.
Blandt de berørte selskaber er SBB, som i denne uge fremlagde et årsregnskab for 2022, der viste et underskud på knap 7 mia. kr., og varslede yderligere frasalg, efter at selskabet allerede sidste år indgik aftale om salget af 49 pct. af sin portefølje inden for undervisningsejendomme.
Også konkurrenten Corem fremlagde røde tal på bundlinjen for 2022, hvor negative værdireguleringer for knap 2 mia. kr. gav et samlet underskud på ca. 1,6 mia. kr. Det blev fulgt op fredag med meldingen om, at selskabet solgte 17 ejendomme ved Stockholm for ca. 640 mio. kr.
Samtidig gav ejendomsinvestoren Roger Akelius interview til svensk tv om salget af hans personlige boligportefølje i Tyskland, Sverige og Norge til Heimstaden i 2021 for svimlende 68 mia. kr. Den 77-årige ejendomsmagnat fortalte i interviewet, at det var urovækkende makroøkonomiske tendenser, der fik ham til at sælge på det – kan man vel godt tillade sig at sige – velvalgte tidspunkt, før renterne og inflationen stak af.
Om dén fremsynethed er nok til at føre ejendomskæmpen Castellum, hvor Akelius siden er blevet storaktionær, igennem den aktuelle krise, må tiden vise.
Familier og fratrædelser
Hvis vi vender tilbage over sundet til den danske ejendomsbranche, så havde EjendomsWatch fokus på flere familiekontorer i ugens løb.
Bankmanden Alex Brask Thomsens arvinger i Dan Mark Ejendomme Udvikling fortalte, at man var driftet gennem 2022 med håndbremsen trukket og undladt at søsætte nye store projekter grundet usikkerhedsfaktorerne i markedet.
88-årige Poul Rørsgaard, der har bygget sin formue gennem dækvirkomsheden Continental Nordisk Autogummi, var i søgelyset, da hans ejendomsbesiddelser rundede 700 mio. kr. i værdi i seneste regnskabsår.
Hos Bruun Erhvervsejendomme, der er ejet af Bruun Jensen-familien, fortalte ejerfamiliens repræsentant Christopher Bruun Jensen om strategien bag den støt voksende ejendomsportefølje, der har en værdi på 230 mio. kr. med yderligere et milliardbeløb under administration.
Og så meldte Jan Kristensen sin afgang som topchef i Alfa Development efter tre år på posten. Knap så længe holdt Vibeke Bak Solok, der er ny adm. direktør i Lunar Bank, efter bare halvandet år hos ATP Ejendomme.
Med det runder vi ugens Briefing af med en påmindelse om, at tip til gode historier eller ris og ros som altid kan sendes til mail@ejendomswatch.dk.
God weekend.