Briefing uge 46: Advokater med fingrene i fondsmidler

Kommunalvalg, købmandsinterview og kasketforvirring i ejendomsfond. EjendomsWatch har leveret både hårdtslående afsløringer og afrundede portrætter i den forgangne uge, der var præget af omrokeringer i byrådene rundt om i landet.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Det er klare regler for, hvad man må og ikke må, når man sidder i bestyrelsen for en erhvervsdrivende fond. Men noget tyder dog på, at man ikke har været helt klar over det i Drost Fonden.

I hvert fald satte EjendomsWatch i denne uge fokus på advokat Morten Heding Andersen, der sammen med sin far, advokat Torben Heding Andersen, har tjent millioner på at levere diverse ejendomsrelaterede ydelser til fonden, hvor både far og søn har været bestyrelsesmedlem og adm. direktør i en årrække.

Dette har fået Erhvervsstyrelsen til at udbede sig en redegørelse fra fonden, der har aktiver for ca. 700 mio. kr. Og Morten Heding Andersens svar på tiltale virker ikke umiddelbart betryggende, idet aftalerne tilsyneladende er "kørt uden kontraktgrundlag," som han forklarer i sin redegørelse til styrelsen.

Drost Fonden har i første omgang afvist at kommentere på, hvad fonden kalder "den positive dialog med Erhvervsstyrelsen," men understreger, at hvis der er "sket fejl, så rettes disse naturligvis."

Tilbage står flere ubesvarede spørgsmål, som kan få store konsekvenser for Drost Fonden og dens ledelse, hvis man ikke har fulgt reglerne:

Har ledelsen indgået lukrative aftaler med bestyrelsesmedlemmer uden at konkurrenceudsætte opgaverne? Har man tilgodeset sig selv og sin familie på bekostning af andre, bedre løsninger? Og har man – med en egen, mærkværdig selvretfærdighed – troet, at man kunne skalte og valte med betroede fondsmidler efter forgodtbefindende?

Det bliver spændende at følge udviklingen i sagen, som EjendomsWatch har afdækket. Det sidste ord er ikke sagt i den sag; det tør vi godt love.

Fra købmand til mæglerkonge

I den blødere ende finder vi endnu et kapitel i EjendomsWatchs portrætserie om Sværvægterne i ejendomsbranchen.

Denne gang var turen kommet til Poul Erik Bech, der som en anden Mads Skjern har lavet den lange opstigning fra købmandsfamilien i Vestjylland til de bonede gulve i København som matador i mæglerimperiet EDC.

Han fortæller i interviewet om vigtigheden af at bevare roen gennem krisetider – noget som Bestseller absolut ikke gjorde, lyder det fra mæglerkongen, der skoser tøjkoncernens beslutning om ikke at betale husleje i en periode under coronanedlukningen. I øvrigt på en dag, hvor ejerleder Anders Holch Povlsens holdingselskab, Heartland, har fremlagt årsregnskab for 2020/21, der viser et rekordresultat på syv mia. kr. før skat.

Endelig understreger Poul Erik Bech endnu engang, at selvom generationsskiftet i forretningen for længst er påbegyndt, så der lang vej til, at han selv stiller arbejdsskoene.

"Jeg vil dø med støvlerne på, hvis jeg selv får lov at bestemme," som Poul Erik Bech siger i fredagens portrætinterview.

Op- og nedture til S

Endelig kan man ikke undgå at berøre kommunalvalget, der har ændret den parlamentariske sammensætning rundt omkring i de danske bystater.

Det skete blandt andet i København, hvor Socialdemokratiet fik en gedigen vælgerlussing og blev overhalet af Enhedslisten, der nu er hovedstadens største parti med 15 mandater og to borgmesterposter.

S-kandidaten Sophie Hæstorp Andersen formåede dog at konsolidere sig som overborgmester med opbakning fra alle partier undtagen Liberal Alliance.

Dermed er det tvivlsomt, hvorvidt Enhedslisten – trods fremgangen – kan realisere sit valgslogan "Stop Lynetteholmen", da det gigantiske byudviklingsprojekt stadig har bred opbakning fra partierne. Måske de får mere held med at afvikle bygherren, By & Havn.

Bedre gik det for Socialdemokratiet på Frederiksberg, hvor den rosenrøde advokat Michael Vindfeldt tog borgmesterkæden fra De Konservative, der har siddet på posten i 112 år.

Det bliver spændende at se, hvad konsekvensen bliver i Frederiksberg Boligfond, hvor Michael Vindfeldt tidligere har deklareret, at fondens formand, den konservative Flemming Brank, skal afsættes på grund af kasketforvirring.

Det kan være, at Drost Fonden kunne lære lidt af dét.

Ugens transaktioner

På falderebet vil vi hurtigt løbe ugens største handler igennem.

Først og størst var Nreps køb af 600 boliger på Fyn i en milliardhandel med det familieejede Togt Ejendomme. I kølvandet på handlen fortalte den nyansatte investeringschef Sofie Vett Raaschou, at Nreps lokale tilstedeværelse gjorde udslaget.

Derudover annoncerede den globale kapitalforvalter LaSalle, at man havde erhvervet 270 boliger af pensionsselskabet P+, der har solgt massivt ud sine boligejendomme på det seneste.

På udviklingsfronten satte 1927 Estate og KPC Invest gang i to boligprojekter ved Aarhus på i alt 16.000 kvm, og netop KPC var også aktiv i Vejle, hvor den Herningbaserede entreprenørkoncern vil opføre 120 boliger.

Og endelig var den almene sektor også i fokus, da EjendomsWatch på baggrund af en rundspørge kunne konstatere, at 21 ud af 35 kommuner planlægger nyt alment boligbyggeri de kommende 12 måneder.

Det bliver spændende at se, om ugens borgmesterrokader kommer til at få indflydelse på dét. I hvert fald er "flere billige boliger" et udbredt stykke valgflæsk på plakaterne, der hænger i lygtepælene rundt om i København.

God weekend.

Briefing uge 45: Kasketforvirring gange to 

Briefing uge 44: For grimt til at være grønt 

Briefing uge 43: Til lykke til Lykke 

Briefing uge 42: Regnskabsgymnastik for begyndere 

Briefing uge 41: Ægte rødt, men hvor længe? 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også