Briefing uge 44: For grimt til at være grønt

Der er for lidt fokus på at bygge æstetisk smukt, og det går ud over bæredygtigheden i ejendomsbranchen, lød det i et portrætinterview med Lars Thylander, der bliver bakket op af Wihlborgs nye topchef i Danmark. Det er overskriften på EjendomsWatchs overflyvning af ugen, der gik, hvor flere prominente aktører var i tale.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Af Peter S. Mygind

Der bliver bygget meget for tiden, men det er ikke alt, der er lige kønt – og det går i sidste ende ud over bæredygtigheden i ejendomsbranchen, der ellers påstår at gå op i klimadagsordenen.

Sådan lyder meldingen fra Lars Thylander i et usædvanligt personligt interview med EjendomsWatch.

Den garvede ejendomsinvestor taler sig ud i forbindelse med serien Sværvægterne, og her fortæller han om sit syn på kvalitet, der efter hans mening går hånd i hånd med den grønne omstilling.

Det er nemlig langt bedre for klimaet slet ikke at bygge nyt og i stedet fokusere på at vedligeholde den gamle ejendomsmasse. Og ifølge Lars Thylander er meget af det, der er bygget i de sidste 20 år, simpelthen af for lav kvalitet, håndværksmæssigt og arkitektonisk, til at blive bevaret.

En lignende melding kom fra den nye adm. direktør for Wilhborgs i Danmark, Søren Kempf Holm.

Det svenske ejendomsselskabs danske chef lagde i et interview med EjendomsWatch afstand til det altoverskyggende fokus på bæredygtighedscertificeringer i nybyggeri, hvilket han beskrev "et skævt sigte" i klimadebatten.

I stedet fremhævede Søren Kempf Holm – ligesom Lars Thylander – at CO2-aftrykket ved at renovere ældre ejendomme er lavere end ved at rive dem ned og bygge nyt. Og han understregede, at det er dér, Wilhborgs har sit fokus.

Budskabet fra begge de høje herrer er ganske klart: Ejendomsbranchen har mere travlt med at fremstå grøn end reelt at være det. Og det er da stof til eftertanke, næste gang man ser en DGNB-certificeret boligkolos i grålige nuancer skyde op i en københavnerforstad:

Kan det virkelig ikke gøres pænere?

Udlændinge lægger an til vækst

Wihlborgs var ikke den eneste internationale aktør, der stillede op til interview med EjendomsWatch i den forgangne uge.

Også den amerikanske ejendomsudvikler og -investor Hines lukkede op for sine ambitioner i Danmark. Selskabets udviklingsdirektør i Norden, Tom Faulkner, var mandag ude og sige, at man er i markedet for at købe, og at man ser på et "ikke ubetydelig" antal ejendomme hver uge.

Allerede dagen kunne EjendomsWatch fortælle, at Hines Nordic havde købt en boligejendom til over en halv mia. kr. på Frederiksberg. They put their money where their mouth is, som man siger over there.

Derudover var også tyske Patrizia i fokus, da EjendomsWatch torsdag kunne fortælle, at kapitalforvalteren havde valgt at splitte administrationen af sin danske ejendomsportefølje op i to.

Cobblestone måtte overdrage halvdelen af administrationsopgaven til Deas, der dermed knytter tætte bånd til kapitalforvalteren, som man for nylig har hapset en topchef fra. Baggrunden skal findes i Patrizias stadigt voksende tilstedeværelse i Danmark.

Hos Cobblestone, som man ellers skulle tænke står tilbage som taberen i denne kabale, tog man situationen med ophøjet ro. Ja, det er lige ved, at bestyrelsesformand Rasmus Juul-Nyholm var glad for at miste en portefølje på i omegnen af fem mia. kr.

"Vi har rigeligt at lave," lød det fra Cobblestone-grundlæggeren, der vist har nok at gøre med at møde den stigende efterspørgsel på administrationsydelser i øjeblikket.

Transaktioner og guldkorn

Det var også i denne uge, at Colliers-grundlæggeren Hans Vestergaard stak hovedet frem i EjendomsWatch og satte ord på en aarhusiansk boligportefølje, som han for nyligt købte for en pris mellem 100 og 150 mio. kr.

Der er flere opkøb forude, lød varslen fra erhvervsmægleren, der har aktiver for en lille halv milliard. Lignende meldinger kom fra sælger af porteføljen, investortrioen Aage Tang-Andersen, Jesper Vedsø Krogh og Lego-arvingen Casper Kirk Johansen, der også er i markedet for at købe.

Og nu vi er ved transaktionerne, så var to store udviklere også aktive med salg. Silkeborg-baserede Birch Ejendomme solgte endnu et boligprojekt på små 12.000 kvm til altædende Goldman Sachs. Derudover fulgte norske Lopa Holding op på forrige uges milliardhandel i Gødstrup med endnu et salg i den midtjyske landsby, denne gang et 15.000 kvm hotelprojekt.

Man må håbe, at de husker at bygge i vis æstetisk kvalitet. Som Lars Thylander siger:

"Hvis man kigger på meget af det, der er blevet bygget i de sidste 20 år, så er det ikke fuldstændigt indlysende, at dine og mine børnebørn kommer til at passe godt på det."

Med de vise ord er der vist kun tilbage at ønske god weekend.

Briefing uge 43: Til lykke til Lykke 

Briefing uge 42: Regnskabsgymnastik for begyndere

Briefing uge 41: Ægte rødt, men hvor længe?

Briefing uge 40: Krise hos ejendomsbranchens talerør?

Briefing uge 39: Nedtælling til næste krise? 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også