EjendomsWatch

Borgmesterkandidater vil fjerne magtfuld formand fra Frederiksberg Boligfond

Kasketforvirring i bestyrelsen for den nødlidende Frederiksberg Boligfond får nu to borgmesterkandidater til at varsle et stort opgør med bestyrelsen. De vil rydde op og fjerne Flemming Brank (K) som formand.

Flemming Brank (K), rådmand på Frederiksberg og formand for Frederiksberg Boligfond, er i stormvejr. Nu vil borgmesterkandidater R og S fjerne ham og rydde op i fonden. Foto: PR / Frederiksberg Boligfond

De Konservatives gruppeformand på Frederiksberg, Flemming Brank, er færdig som formand for Frederiksberg Boligfond, hvis det står til topfolk fra Socialdemokratiet og Det Radikale Venstre på Frederiksberg.

Både Socialdemokratiets borgmesterkandidat Michael Vindfeldt og Det Radikale Venstres modstykke Lone Loklindt har et klart budskab.

Der skal ryddes gevaldigt op i den økonomisk nødlidende fond, der huser flere tusinde borgere på Frederiksberg.

Flere tidligere bestyrelsesmedlemmer i fonden har anklaget Flemming Brank for at lyve om, hvornår han fik kendskab til en forkøbsklausul og dermed tilbageholde oplysninger for Erhvervsstyrelsen, da styrelsen skulle give fonden lov til at sælge tre ejendomme.

Meldingen kommer 10 måneder før kommunalvalget på Frederiksberg, der er spået til at blive en valggyser, fordi borgmesterposten for første gang siden 1909 kan komme på andre hænder end De Konservatives.

"Der er tale om en usund konstruktion, hvor der er så meget kasketforvirring," siger Michael Vindfeldt, der i dage er viceborgmester og rådmand i kommunen.

Her piger pilen på Flemming Brank (K). Han er ud over at være formand i boligfonden også formand hos Privatbo, der er administrator af fondens boliger, og desuden konservativ rådmand på Frederiksberg.

"Flemming Brank er formand, mens han er socialudvalgsformand og gruppeformand for De Konservative. Han har vel erklæret sig inhabil 10-20 gange. Det dur ikke, at så fremtrædende politikere er formand for boligfonden," lyder kritikken fra Michael Vindfeldt.

doc7e1ypzm22291da1g0171.jpg
Viceborgmester Michael Vindfeldt (S) vil rydde op i boligfonden. Foto: PR

Ikke acceptabelt

Michael Vindfeldt er ikke ene om at mene, at fonden trænger til oprydning.

Hos Det Radikale Venstre er spidskandidat Lone Loklindt af samme holdning.

"Boligfonden burde være en god samarbejdspartner for kommunen – men der er en struktur, som ikke er acceptabel for et samarbejde," siger Lone Loklindt og fortsætter:

"Det virker ikke klogt, at der sidder en aktiv politiker som formand for en boligfond, der i virkeligheden er en stor spiller på det frederiksbergske lejemarked. Det kunne være en samarbejdspartner, hvis vi havde mere armslængde," lyder kritikken fra Lone Loklindt.

Det er kommunalbestyrelsen på Frederiksberg, der hvert fjerde år udpeger bestyrelsesmedlemmerne fra rådhuset. Perioden for de tre politisk udpegede bestyrelsesmedlemmer i form af formand Flemming Brank (K), næstformand Erik Jensen og Jens Hansen udløber ved årsskiftet.

Jeg vil da ikke afvise, at en eller anden velgørende fond eller i sidste ende kommunen ikke kan blive nødt til at gå ind og garantere for fonden

Michael Vindfeldt (S), borgmesterkandidat på Frederiksberg.

Står det til Lone Loklindt, er det slut politikere i fonden.

"Jeg mener ikke, at der skal være politikere i bestyrelsen," siger den radikale spidskandidat.

Michael Vindfeldt er ikke lige så kategorisk.

"I min verden skal man finde ud af, hvordan konstruktionen skal se ud, og hvad formålet skal være, før vi afgør, hvem der skal sidde i bestyrelsen," siger han og tilføjer:

"Jeg synes, der skal nogen ind, der har forstand på ejendomsdrift. Det chokerede mig, at Flemming Brank sagde, at han egentlig ikke havde forstand på ejendomsdrift," siger Michael Vindfeldt, der tidligere har foreslået at gøre fonden til et alment boligselskab. En idé, han stadig står bag, siger han.

doc7e1yqc53d4p6iic67ah.jpg
Lone Loklindt, spidskandidat for Det Radikale Venstre på Frederiksberg, vil have en bestyrelse i boligfonden uden politikere. Foto: PR

Formand savner ordentlighed

Flemming Brank ønsker ikke at stille op til interview. Han afviser i et skriftligt svar kasketforvirring.

Mener Vindfeldt og Loklindt, der er noget, der skal rettes, eller noget der kan gøres anderledes, lytter jeg meget gerne – også hvis de kontakter mig direkte og ikke gennem medierne. Den ordentlighed fra dem, ville være dejlig

Flemming Brank (K), rådmand og formand for Frederiksberg Boligfond og administrationsselskabet Privatbo

"Jeg kan ikke genkende beskyldningen om kasketforvirring og hverken Vindfeldt eller Loklindt har tidligere over for mig givet udtryk for sådanne et synspunkt," skriver Brank og opfordrer borgmesterkandidaterne til at drøfte utilfredshed direkte med ham.

"Mener Vindfeldt og Loklindt, der er noget, der skal rettes, eller noget der kan gøres anderledes, lytter jeg meget gerne – også hvis de kontakter mig direkte og ikke gennem medierne. Den ordentlighed fra dem, ville være dejlig," skriver Flemming Brank.

Han har ikke noget præcist svar på, hvor mange han har erklæret sig inhabil.

"Et forsigtigt skud kunne være måske 10 gange, måske lidt mere," skriver han. -

Kommunegaranti

Dyre renteswaplån har martret økonomien i Frederiksberg Boligfond, der har 19 ejendomme og omkring 2500 lejemål på Frederiksberg.

Flemming Brank har tidligere betegnet tilstanden som "lommesmerter i milliardklassen."

Samtidig truer et retsopgør med mere end 300 lejere i Den Sønderjyske By fondens eksistensgrundlag. Opgøret drejer sig om skødet fra 1932, der giver Frederiksberg Kommune og dernæst lejerne en forkøbsret til at købe ejendommen for 2,9 mio. kr., hvis fonden prøver at sælge, som det blev forsøgt til Blackstone i 2018.

1. februar fælder Retten på Frederiksberg dom. Flemming Brank har været klar i mælet. Taber fonden, er det slut.

Men det behøver det ikke være ifølge Michael Vindfeldt.

"Det er en uansvarlig økonomisk situation, fonden står i. Men jeg vil da ikke afvise, at en eller anden velgørende fond eller i sidste ende kommunen kan blive nødt til at gå ind og garantere for fonden, hvis den går konkurs," siger den socialdemokratiske viceborgmester.

Han ser en klar fordel i, at kommunen bliver involveret i at genopbygge økonomien.

"Kommunen kan stå på mål for, at bunden ikke ryger ud, og så kan man få lagt en økonomisk genopretningsplan. Grundlæggende set handler det om, at man skal føre en mere ordentlig økonomisk forvaltning i boligfonden. Stop for spekulationer og risici og over til kerneforretninger; at drive fondens ejendomme fornuftigt og ordentligt og sikre boliger."

Savner indsigt

Lone Loklindt udelukker heller ikke, at kommunen kan spille en rolle.

"En af løsningerne kunne være, at kommunen skulle gå ind og garantere for fonden. Men kommunalt har vi slet ikke nogen indsigt i, hvordan økonomien kører," siger hun og tilføjer:

"Jeg vil mene, at der skal laves et større arbejde for, hvordan økonomien skal styres. Det mener jeg er en forudsætning for, at kommunen kan gå ind og garantere," lyder det fra Lone Loklindt.

Flemming Brank slår fast, at fondsbestyrelsen gerne vil vende konstruktionen.

"Jeg er sikker på at bestyrelsen i Frederiksberg Boligfond konstruktivt vil indgå i en drøftelse, hvis der skulle komme henvendelse om dialog fra rådhuset," skriver Flemming Brank.

Tvivler på garanti

Ifølge Flemming Brank er fonden dog ikke ligefrem blevet bestormet med henvendelser fra Socialdemokratiet og Det Radikale Venstre, som efter hans opfattelse ikke har interesseret sig for fonden før nu.

Han tvivler på, om kommunegarantien har nogen gang på jord.

"Om kommunalfuldmagten tillader den måske tænkte garanti, kan jeg dog nok stille mig tvivlende overfor, al den stund, at vi er en selvstændig fond uafhængig af Frederiksberg Kommune," skriver Flemming Brank.

EjendomsWatch har forelagt kritikken om kasketforvirring for Simon Aggesen (K), men han er ikke vendt tilbage. Derudover har EjendomsWatch spurgt borgmesteren, hvordan han mener, fondens fremtidige konstruktion bør se ud.

Advokat efter "mudret forløb" i boligfond: Formand kan blive ramt på pengepungen

Bestyrelsesveteraner beskylder formand i boligfond for at lyve: "Han er jo lidt glat"

Formand i boligfond afviser fortielser over for styrelse – går til modangreb på insider

Boligfond skal stå skoleret for styrelse efter oplysninger fra insider i Blackstone-sag

Skrantende boligfond missede milliongevinst ved at sælge ejendom til spotpris til lejere

Presset boligfond møder kritik for ikke at teste ejendommes værdi inden milliardsalg

Formand for Frederiksberg Boligfond er sejrssikker før retsopgør med lejere

Relaterede

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier