Briefing uge 3: Nye lejekammerater

Af nød eller ej, vælger flere og flere virksomheder at sælge deres ejendomme og blive lejere. Det frigør penge, der kan bruges på kerneopgaven. I denne uge skabte Parken opstandelse med nyheden om, at professionelle investorer måske overtager nationalarenaen.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Lige så lidt som et ejendomsselskab normalt forstår sig på at sælge frugt og grønt, lige så lidt giver det som regel mening for en grønthandler at drive ejendomsselskab med udlejning.

Denne uges Briefing begynder med den erkendelse, som massevis af virksomheder er nået frem til i årevis, når de sælger bygninger med død kapital bundet i. Det giver større økonomiske frihedsgrader at sælge og leje tilbage. Men samtidig giver man, udover ansvaret, også afkald på noget styring og beslutningskraft.

I denne uge skabte selskabet bag landets nationalstadion og de tre Lalandia-feriecentre, Parken, opmærksomhed med nyheden om at hele ejendomsporteføljen til en værdi af i underkanten af 2 mia. kr. måske har et bedre ejerskab andetsteds.

Med til billedet hører, at gælden er betydelig, så det bliver langt fra noget milliardbeløb, Parken kan styrke sin økonomi med ved det mulige salg, som Colliers nu skal hjælpe med.

ATP fandt lejer

Andre kapitalkrævende brancher som skibsfarten, luftfarten og hotelbranchen har for længst indset, at det kan give god mening, at andre ejer og tager ansvar for ens produktionsanlæg, så man selv kan bruge kræfterne på kunderne.

Det kan bl.a. Kammeradvokaten tale med om, da man ikke selv har stået med hovedpinen at finde ny lejer til sit gamle lejemål, Shellhuset, som ATP Ejendomme i denne uge lykkedes med.

I detailbranchen er billedet mere delt. Coop ønsker i højere grad end tidligere at eje sine ejendomme selv, fordi man dermed også kan udvikle på dem og tilføre eksempelvis boliger, der kan styrke indtjeningen.

Hos onlinesupermarkedet Nemlig.com slog man omvendt fast, at man går efter en professionel ejer af sit nye logistikcenter ved Aarhus, da man netop ikke ønsker at være et ejendomsselskab.

Markedet boomer

Det nuværende marked boomer, som både transaktionsdata dokumenterer og som selskaberne i branchen selv beretter om. Der er dermed lagt i kakkelovnen til høj stemning på dette års Mipim-messe for ejendomsbranchen, der efter nogen usikkerhed bliver gennemført til marts, omend i et lidt mindre setup.

I denne uge konstaterede Søren Stensdal, ejer af Stensdal Group, at tiderne er "rigtig, rigtig gode, nærmest uanset, hvilket segment, du er i." Samme positive syn lød også fra svenske Stendörren, som EjendomsWatch bragte interview med tirsdag, hvor også tyske Quadoro tog sit skridt nummer to ind i Danmark.

Der var heller ingen tøven hos svenske Ikano Bolig, der nu giver den fuld smadder og medvind til det ellers kritiserede Vinge-projekt ved Frederikssund med et mål om ikke færre end 1500 boliger.

Børsen-direktør på mission

På navnefronten var der nyt fra den omtumlede investeringsplatform The Many, hvor tidligere Børsen-direktør nu sætter sig i front for en ekspansion, som EjendomsWatch uddybede.

Det samme gjaldt leverandøren af ejendomsservice, Forenede, hvor den tidligere topchef Carsten Clement stemplede ud.

Blandt ugens 55 artikler, som tilflød EjendomsWatchs kvalitetsbevidste læsere med ønske om journalistik og ikke blot pressemeddelelser, var endnu en afsløring i serien Fingrene i Fondsmidler, hvor to ejendomsadvokater ser ud til ikke at gå så højt op i, om man bruger egne eller andres penge.

Og så kunne mediet Frihedsbrevet rette nye anklager, denne gang om returkommission, mod ejendomsudvikler Jesper Skovsgaard, der dog selv afviser alt og samtidig sætter punktum for denne uges Briefing.

Tilbage er kun at ønske god weekend.

Briefing uge 2: Over grænsen

Briefing uge 1: "Ingen højere?"

Briefing 2021: Danmark til salg

Briefing uge 51: Tålmodighed er en dyd 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Læs også