Briefing uge 47: Den svære afsked

Udskiftning i ledelseslaget hører til livets gang i den danske ejendomsbranche, men som vi så eksempler på i den forgange uge, kan det gøres mere eller mindre elegant. Samtidig gjorde nogle af de helt store aktører sig gældende, og den største af dem alle truede ligefrem med at vende Danmark ryggen.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Af Emil Birkeland Klintorp

Man kan sige farvel på mange måder. Det blev vi mindet om i den forgangne uge, hvor en række personlige kapitler blev afsluttet i den uendelige historie om den danske ejendomsbranche.

Uanset om der bliver smækket med døren, smilet høfligt eller simpelthen ikke sagt et ord, ja, så gemmer der sig altid en historie bag det kolde faktum, at to parter går hver til sit, og ofte er det på de sociale medier, at eventuelle frustrationer bliver luftet.

I modsætning til skilsmisser i privaten, er skilsmisser i det private erhvervsliv relevant stof for en bredere skare, da udskiftninger på ledelsesgangene på den ene eller anden måde vil påvirke en forretning.

Velkommen til endnu en omgang Briefing – vores faste overflyvning, hvor vi retter blikket mod nogle af de vigtigste branchehistorier fra den forgangne uge.

Lange og korte forhold

”En mavepuster” kaldte Christian Høgsbro selv sin fyring som direktør for landets største almene boligforening, AAB, på Linkedin. 15 år havde han siddet på posten, og med sit opslag lagde han ikke skjul på, at der var mere til den historie, end hvad en bemærkelsesværdig kortfattet besked på foreningens hjemmeside satte ord på.

Alligevel holdt formand Charles Thomassen over for EjendomsWatch fast i, at der ikke var noget at komme efter.

”Sådan er det bare,” gentog formanden, og det lød jo som noget, man har hørt før.

Ifølge EjendomsWatchs oplysninger var det dog en eller anden form for uenighed mellem Christian Høgsbro og bestyrelsesformand Charles Thomassen, der i sidste ende førte til afskedigelsen.

Mon det sidste ord er sagt i den sag?

15 år på posten som topchef blev det ikke til for Elsebeth Gutheil Stoker i Hommelhoff-familiens ejendomsselskab, Domis.

Faktisk nåede hun ikke engang at runde et år som adm. direktør, og nu afløses hun af en mand, Nemanja Stankovic, som hun selv var med til at hente til sit nye ledelseshold. Indtil videre holdes de store følelser inden for jakkesættene i den sag.

Fra havn til havn

Bølgeskvulpene var ekstra høje på havnene i landets to største byer den forgangne uge. Der bygges og udvikles på livet løs ud til vandet, og blandt virksomhederne er det tilsyneladende yderst attraktivt at slå sig ned her.

I hvert fald kunne AP Ejendomme melde alt udlejet i Orienthuset, der er under opførelse i københavnske Nordhavn, da pensionsinvestoren indgik en længere lejekontrakt med det, som bliver kaldt en ny statslig superfond, Danmarks Eksport- og Investeringsfond.

Ankerlejeren flytter ind på ca. 10.500 kvm over fire etager i en bygning på i alt knap 17.000 kvm med omkring 700 kontorpladser.

Lige om hjørnet, og stadig i Nordhavn, meldte By & Havn ud, at de almene boliger på Svanemølleholm skal udgøre 40 pct., når boligmassen engang begynder at tage form på arealet. I øjeblikket udgør de almene lejemål 11 pct. af Nordhavn-kvarteret.

En anden af landets store institutionelle investorer, PKA, gjorde sig bemærket på havnen i Aarhus, hvor man sammen med nordjyske A. Enggaard skyder over 150 millioner i en ejendom midt i et noget spraglet byudviklingsområde, hvor duoen vil opføre 67.000 kvm.

”Det er et område, hvor der i dag er spændende spillesteder, musikfolk og kunstnere, men også hjemløse og narkomaner og alt muligt andet forskelligt,” lød det fra ejendomschef i PKA Nikolaj Stampe.

Udlængsel

I det hele taget er det nogle af de allerstørste spillere, der er løbet med overskrifterne de seneste dage. Efter at Heimstaden i forrige uge udbyggede sit partnerskab med tyske Allianz syd for grænsen, var det denne gang investorkollegerne fra Nrep, der rejste til Tyskland.

Som led i sin nordeuropæiske ekspansion vil Nrep de kommende år investere, hvad der svarer til ca. 3,7 mia. kr. i tyske logistikejendomme og lejeboliger.

Første skridt ind på det tyske ejendomsmarked sker i form af et samarbejde med schweiziske Artisa Group omkring opførelsen af 5000 lejemål – bl.a. i hovedstaden Berlin, hvor ejendomsmarkedet ligesom i det øvrige Tyskland ifølge ejendomsdirektør Rune Kock ikke er fulgt med ”det stigende antal byboere og deres øgede efterspørgsel på fleksible kvalitetslejeboliger.

Landets største virksomhed, A.P. Møller-Mærsk, overvejer også at tage sydpå, men det er vist mest ment som en trussel.

I hvert fald har logistikmastodonten ganske konkrete planer om at jævne naboejendommen til domicilet på Esplanaden med jorden for at udbygge sine faciliteter – og det gerne før der overhovedet ligger en lokalplan på bordet.

”Ikke værdigt over for den demokratiske proces,” lød det fra fra teknik- og miljøborgmester Line Barfod (EL), mens en anonym borger berettede om, at Mærsk-repræsentanter på et nabomøde lod vide, at man jo altid kunne ”flytte til Haag, hvis det blev for besværligt at få København til at rette ind.”

Mægler-exit

Det meste blegner i sammenligning med Mærsk – således også ATP’s udvidelsesplaner i Hillerød. Her har pensionskæmpen planer om at udvide sit hovedkvarter med op til 2500 kvm i form af bl.a. pavillioner med mødefaciliteter og en ny reception.

Vi slutter af, som vi begyndte: Med et farvel. Faktisk ni af dem. Erhvervsmægleren Colliers har således set sig nødsaget til at fyre, hvad der svarer til omkring 5 pct. af sin medarbejderstab som direkte konsekvens af det, som adm. direktør og partner Carsten Gørtz Petersen beskriver som ”en meget hurtig opbremsning.”

”Når mere end halvdelen af vores omsætning udgøres af transaktioner, og transaktionsvolumen falder betragteligt, kan det naturligvis mærkes hos os,” fortalte Carsten Gørtz Petersen.

Dermed føjer Colliers sig til en længere række af mæglere, der er blevet tvunget til at slanke organisationen, som det vist hedder på moderne virksomhedsdansk.

Herfra er der blot tilbage at ønske alle en god weekend – den sidste af slagsen dette efterår.

Tip til gode historier eller nyt om interessante navne kan som altid sendes til mail@ejendomswatch.dk.

Briefing uge 46: Med- og modvind over landegrænser

Briefing uge 45: Drevne aktører med stamina

Briefing uge 44: Valgets tale

Briefing uge 43: Mens vi venter

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også