Briefing uge 45: Drevne aktører med stamina

Robusthed skal der til i det nuværende marked, hvor det er en fordel ikke at være ny i trafikken. Ugens overflyving er klar.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Stamina. Det er, hvad det kræver at være i offensiven på ejendomsmarkedet for tiden. Transaktionerne er bremset op, værdierne falder, handler ryger i vasken og beslutningerne trækker ud.

Og så er der dem, der ser muligheder i stedet for begrænsninger. Dem lægger vi ud med i denne fredags faste brancheoverflyvning, Briefing.

For giver det mening af skillinge sammen til en ny ejendomsfond netop nu? Ja, hvis man spørger hos Secure Spectrum, der går efter at rejse op mod trekvart mia. kr. målrettet boliger.

”Vi vil købe ind, mens markedet er på vej mod bunden, og vi vil formentlig også købe ind, når vi så er på vej op igen,” forklarede indkøberen til fonden, Henrik Skriver, ejer og adm. direktør i SF Management, til EjendomsWatch tirsdag.

Tager en slapper

Et marked på vej ned kan heller ikke bringe nogen form for kropsvæsker i kog hos 62-årige Claus Møller og hans investeringsvirksomhed Actus. Her tager man en slapper og ”går i pit”, indtil markedet har rettet sig.

Det har det tydeligvis ikke hos den københavnske mægler Stad, hvor udskudte projekter koster tab i en grad, så revisor sår tvivl om den fortsatte drift. Det har ejer Torben Hald dog ikke meget tilovers for, og han forudser sorte tal igen i år, siger han til EjendomsWatch.

Helt så roligt kan de ikke tage det hos svenske SBB, der også er til stede med ejendomme i Danmark. I september annoncerede det gældstyngede selskab en aftale om frasalg for ni mia. svenske kr., som markedet stadig afventer at se, materialiserer sig. Værdierne er ikke just steget siden.

Det er renterne til gengæld. Og det får de også at mærke hos udvikleren Gefion Group, der i ugens løb ”afslørede” at være gældfri i fire dage, efter at et boligprojekt på Amager er solgt og sidste afdrag på obligationslån kunne betales. Nu oplyser selskabet så, at det optager ny obligationsgæld på 200 mio. kr. og betaler over 10 pct. i kuponrente, hvilket ejer og adm. direktør Thomas W. Færch erklærer sig tilfreds med.

Tilfredshed var der også at spore hos Nordisk Film Biografer, der nu er klar med tre bud fra arkitektfirmaet Cobe og Dan Stubbergaard, hvor fremtidens københavnske biografkompleks Palads skal se ud. De skal nok dele vandene hos både arkitekturkyndige og menigmand.

Menigmand og -kvinde kommer også til at vente en rum tid endnu, før den sydligste del af kongeriget har fået ny regering. Ifølge kongelig undersøger Mette Frederiksen er man stadig kun igang med sonderinger, men uanset udfaldet i forhold til dannelsen af den brede regering, som store dele af erhvervslivet ønsker sig, er det tidligere støtteparti Enhedslisten klar med en anden løkke. Nemlig den om en bred regerings hals, hvor man allerede nu varsler mistillid. Måske den er gensidig.

Navneleg

På navnefronten kom ugens absolutte kioskbasker fra tyske Patrizia, der fandt en ny dansk landechef hos ATP Ejendomme, efter at forgængeren Louise Hertz stoppede pludseligt tidligere i år. Også Danske Arkitektvirksomheder fandt en afløser for Lene Espersen i Lars Storr-Hansen, der har været vidt omkring siden han stoppede i DI Byggeri.

Også MT Højgaard Holding reagerede efter dårlige resultater i datterselskabet Scandi Byg. Her overtager Torben Bloch Nielsen, mens Christian Halken ryger ud, selvom selskabet ellers sidste år mente, han var den rette. Men det var under den tidligere topledelse, og så gælder det åbenbart ikke mere.

Apropos navne, så lancerede EjendomsWatch torsdag sit nye ugentlige nyhedsbrev EjendomsWatch Mennesker, der har branchens mange og spændende profiler som omdrejningspunkt. I første udgave gav Tetris-stifter Rasmus Friis lidt af sig selv – og drog paralleller til finanskrisen, som sendte ham ud på kanten.

Tip til gode historier eller nyt om interessante navne kan som altid sendes til mail@ejendomswatch.dk.

Ikke mere Briefing for nu. Tilbage er kun at ønske god weekend.

Briefing uge 44: Valgets tale

Briefing uge 43: Mens vi venter

Briefing uge 42: Udviklere under pres

Briefing uge 41: Dyrt at være fattig

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Læs også