Mærsk-plan får borgmester til at stejle: "Ikke værdigt over for den demokratiske proces"

Mærsk skal ikke have lov til at rive fredet nabobygning ved domicilet på Esplanaden ned, før der foreligger en lokalplan. Sådan lyder det fra Københavns teknik- og miljøborgmester Line Barfod. En nabo fortæller, at landets største virksomhed har truet med at flytte ud af landet, ”hvis det blev for besværligt at få København til at rette ind.”
Sådan vil den kommende tilbygning til Mærsk-hovedsædet i København tage sig ud på adressen Amaliegade 44, hvis det står til logistikkoncernen. | Foto: PR-visualisering: Dorte Mandrup / A.P. Møller-Mærsk / Kvant-1.
Sådan vil den kommende tilbygning til Mærsk-hovedsædet i København tage sig ud på adressen Amaliegade 44, hvis det står til logistikkoncernen. | Foto: PR-visualisering: Dorte Mandrup / A.P. Møller-Mærsk / Kvant-1.

For at give plads til en 26.000 kvm stor udvidelse af sit ikoniske domicil på Esplanaden agter A.P. Møller-Mærsk at rive den bevaringsværdige naboejendom ned, før der ligger en lokalplan for området klar. Spørgsmålet er imidlertid, om logistikkoncernen får sin vilje, når der skal tages stilling til netop det spørgsmål i Teknik- og Miljøudvalget mandag, skriver Byrummonitor.

Selvom teknik- og miljøborgmester Line Barfod (EL) erklærer sig ”positiv” over for det nye projekt, der er tegnet af Dorte Mandrup, så vender hun tomlen nedad, når nedrivningstilladelsen skal drøftes.

”Det, mener jeg, ikke er værdigt over for den demokratiske proces, og det risikerer at skabe en uheldig præcedens om, at andre selskaber også kan starte på deres projekter, før der er gennemført en offentlig høring af borgerne,” skriver borgmesteren fra Borgerrepræsentationens største parti, Enhedslisten, i en mail til mediet.

Fra et nabomøde tirsdag aften beretter en anonym borger, at man fra Mærsks side gav udtryk for ”tydelig nervøsitet og irritation” og lod vide, at man ”tænkte på at flytte til Haag, hvis det blev for besværligt at få København til at rette ind.”

Står det til Mærsk, vil man – som fortalt af Børsen forleden – tage fat på nedrivningen af naboejendommen, der er tegnet af arkitektparret Eva og Nils Koppel i 1970’erne, og som man købte for for 420 mio. kr. af statsejede Freja Ejendomme i 2020, i starten af det nye år.

”Vi glæder os til at fortsætte den åbne og konstruktive dialog med borgere, forvaltning og politikere i de næste faser af arbejdet med byggeplanerne. Vi lytter til alle og bestræber os på at finde frem til de bedst mulige løsninger i forhold til projektet,” lyder det i et skriftligt svar fra Mærsks presseansvarlige til Byrummonitor.

Mærsk vil føje 26.000 kvm stort nybyggeri til ikonisk domicil

Mærsk lagde arm med ”et par håndfulde” i kampen om eksklusiv kontorejendom

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også