EjendomsWatch

Politisk aftale på plads om huslejeloft

Til stor fortrydelse for ejendomsbranchen har regeringen og dens støttepartier fredag landet en aftale om at lægge loft på huslejen i boligudlejningsejendomme. Udlejere, der kan dokumentere højere driftsudgifter, kan bryde loftet. ”Helt skævt,” lyder reaktionen fra pensionskassernes talerør. (Opdateret)

"For regeringen har det været afgørende at passe på de danske lejere," lyder det fra indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen efter at have landet en politisk aftale om huslejeloft. | Foto: PR / Anni Norddahl

Regeringen er sammen med SF, Radikale Venstre og Enhedslisten blevet enige om en aftale om et huslejeloft på 4 procent årligt. Loftet skal gælde de næste to år, oplyser Indenrigs- og Boligministeriet.

Huslejeloftet er blevet besluttet for at skabe ro for landets lejere i en tid, hvor inflationen i juli blev opgjort til 8,8 pct., lyder det.

Indgrebet gælder både eksisterende lejekontrakter og fremtidige lejekontrakter. Det vil også gælde de huslejer, der er sat op i løbet af de seneste måneder. Deres huslejer vil blive sat ned typisk tre måneder (svarende til lejers opsigelsesvarsel) efter indgrebet træder i kraft, forklares det.

”For regeringen har det været afgørende at passe på de danske lejere. De skal ikke gå fra hus og hjem på grund af den voldsomme inflation, vi oplever lige nu. Derfor glæder jeg mig over, at vi har kunnet indgå denne aftale om et huslejeloft på 4 procent. Det skaber tryghed og ro for lejerne,” udtaler indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen (S).

Kattelem

Det vil være muligt for udlejere at hæve lejen over 4 procent, hvis udlejer kan dokumentere højere driftsudgifter i forhold til året før, og huslejestigningen på 4 pct. ikke kan dække dette, fremgår det.

Den giver Ejendomdanmark, der er talerør for udlejerne, dog ikke meget for:

”Det er en enorm administrationsbyrde, der bliver pålagt udlejerne. Det store spørgsmål er dog fortsat, om det er juridiske gangbart. Der har været uklare meldinger fra ministeriet undervejs, og vi kommer til at fortsætte det juridiske spor. For er der tale om erstatning, så taler vi om milliarder,” siger Peter Stenholm, der er foreningens adm. direktør og som er ærgerlig over ikke at være blevet inddraget undervejs.

Ny regulering

Det fremgår desuden af aftalen mellem de politiske partier, at der efter de to år skal indføres et nyt indeks til regulering af huslejerne, ”som afspejler den reelle udvikling i udlejers omkostninger.”

Udover ejendomsbranchen, der har talt dunder mod et huslejeloft, lyder der også kritiske ord fra pensionsselskabernes talerør, F&P, hvor man advarer mod, at den lavere regning til lejerne nu blot ender hos alle pensionsopsparere, der må tåle et lavere afkast.

”Det er helt skævt, hvis ufaglærte, kontoransatte og andre pensionsopsparere med lav- og mellemindkomster skal samle en inflationsregning op for alle, der bor til leje, helt uafhængigt af deres indtægter og økonomiske situation. Det er der en stor og reel risiko for med den model, som er aftalt i dag,” siger adm. direktør Kent Damsgaard i en kommentar.

(Artikel er opdateret kl. 13.55 med kommentarer.)

Notat om huslejeloft: Kompensation til udlejere kan ikke udelukkes

Ejendomschef: Lejeloft skaber skepsis hos udenlandske investorer

Briefing uge 33: Husleje – det er da noget staten bestemmer

Klumme: De fleste udlejere tænker sig om

Mere fra EjendomsWatch

ATP får hak i tuden af Finanstilsynet

Pensionsselskabet får påtale for ikke at have haft et betryggende grundlag til at måle risiko. Tilsynet peger bl.a. på værdiansættelsen af ejendomme.

Briefing uge 38: Håndslag på huslejeloft

Det flittigt diskuterede huslejeloft blev i denne uge vedtaget, og det får konsekvenser for branchen, mener flere aktører. Samtidig faldt to trecifrede millionhandler på plads i lighed med en personlig konkurs samt anklager om monopollignende tilstande. Ugens overflyvning er klar.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EjendomsWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier