EjendomsWatch

Briefing uge 25: Sommernerver

Rentestigninger og øget inflation smitter også af på ejendomsmarkedet, og i ugens løb har flere vægtige aktører i branchen forsøgt at mane til besindighed. Ingen grund til panik, endnu i hvert fald.

Foto: Colourbox

Entreprenører går konkurs, på byggepladserne forsøger man at sikre sig med aftalte priser og kontrakter, og nervøsiteten kan ses og fornemmes mange steder.

Årsagen skal findes i det geopolitiske og økonomiske uvejr, der i disse måneder blæser ind over verden og Danmark – og måske en branche, som lidt for længe har vænnet sig til, at penge nærmest var gratis at skaffe.

Denne uges Briefing lægger ud med to af branchens tunge aktører, som begge har forsøgt at afholde folk fra at gå i panik. Ib Henrik Rønje fra Kongeegen står på sine 45 års erfaring og pointerer, at man altså også opførte ejendomme, da renten var på 23 pct.

Og Colliers’ Peter Winther henleder endda opmærksomheden på, at der ligger guld i form af gode investeringsmuligheder og gemmer sig i uvejret. Samme pointer var også Nrep fremme med fredag.

Og at det lykkedes under usikre tider at gennemføre transaktioner viste ATP Ejendomme. Her købte man i en milliardhandel fem ejendomme fordelt på 21.500 kvm i københavnerbydelen Carlsberg Byen.

Rigtige venner

Andre, som måske med rette kan tillade sig at være nervøse, er personkredsen omkring entreprenøren Råhus Construction, der gik konkurs i 2019.

EjendomsWatch har de seneste dage via serien Byggebosser I Aftalt Spil slået kloen i dagligvarekæden Rema 1000 og dens ejendomsdirektør, Stephan Sørensen, samt dennes tilsyneladende lidt for gode ven Anders Kaa, tidligere medejer af Råhus Construction.

Ejendomsdirektøren er blevet stævnet af kuratorerne i konkursboet, da de mener, at direktøren har bistået med en særlig grov form for kreditorunddragelse.

Politisk aftale om almene boliger

Alt imens aktier, obligationer og renter laver bølgegang i markedet, går verden videre på Christiansborg. I ugens løb landede der således en ”historisk” og ”banebrydende” aftale om at sikre hele 40 pct. almene boliger i København.

Aftalen blev indgået mellem den socialdemokratiske regering mellem den stadigt nye indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen (S) og Københavns Kommune.

En aftale som må betegnes som noget af en sejr, efter at det ikke lykkedes forgængeren, Kaare Dybvad Bek (S), at hæve minimumskravet fra 25 pct., som stadig gælder i resten af landet.

Derudover bød ugen på adskillige aktører, som skulle nå at aflevere regnskaber, inden kalenderen siger juli.

Efter de seneste års udvikling med raketfart hos Nrep var de dertilhørende opadgående pistolfingre pakket væk og mere ydmyge forklaringer lød til regnskabet for 2021, som havde budt på omsætningsrekord, men også massive investeringer, der som bekendt har det med at gnave af bundlinjen.

Nordjyske Calum berettede om bundlinjevækst, mens Næstved-udvikleren Mayland beskrev regnskabet som ”bundsolidt” i en udsendt pressemeddelelsen. EjendomsWatch kiggede i vanlig fair og kritisk stil lidt nærmere på tallene, der gemte på en halvering af forventingerne til indeværende år.

Tilbage til udgangspunktet for denne uges Briefing. Der er ingen nervøse miner på EjendomsWatch, og der er kun tilbage at sige god og solrig weekend. Vi læses ved på mandag.

Briefing uge 24: Et bryllup, fire begravelser og en skilsmisse

Briefing uge 23: I sne og slud kommer handlerne ud

Briefing uge 22: Den flyvende hollænder

Briefing uge 21: Skærende kontraster i et anspændt marked

Mere fra EjendomsWatch

Schweiz-investor i nyt opkøb – rådgiver på trapperne med 1 mia. kr. yderligere

Swiss Life med knap 650 mia. kr. i ejendomme har med hjælp fra Kristensen Properties købt op i Aarhus for over 100 mio. kr. Kent Hoeg Sørensen, adm. direktør i selskabets danske brohoved, er igang med at lægge sidste hånd på fire køb mere. ”Swiss Life er ikke færdige i Danmark. De kan genkende en god investering,” siger han.

Østjysk vækstkommune går på investorjagt

I Hornslet, 20 km nord for Aarhus, søger Syddjurs Kommune nu ”en ambitiøs partner”, der udover at gøre byen større, også skal gøre den bedre. Projektleder håber på interesse fra både udviklere og pensionskasser.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EjendomsWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier