Briefing uge 32: Hvad er god service?

Branchen for ejendomsservice viste igen, at dens store akilleshæl er indtjeningen, mens resten af Danmark diskuterede, om udlejere har ret til at hæve huslejen, når inflationen stiger. Ugens overflyvning af de største historier på EjendomsWatch er klar.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
af Peter S. Mygind

Vækst er godt – men hvis ikke der er sorte tal på bunden, så hjælper det ikke meget.

Det er den bitre erfaring, man har gjort sig i servicekoncernen Alliance+, der i denne uge fremlagde årsregnskab for 2021.

En fremgang på toplinjen på næsten 7 procent ændrede ikke på, at koncernen kom ud af året med et tocifret millionunderskud – for tredje år i træk – og selskabets revisor fremhævede, at der var væsentlig usikkerhed om selskabets fortsatte drift.

Selvom topchef Anders Egehus selv fremhævede den stigende omsætning som en succes i sine fire år i direktørstolen, så måtte han også sande, at resultatet ikke var tilfredsstillende.

Han lagde heller ikke skjul på, at han muligvis ryger på porten, hvis ejerne i kapitalfonden Polaris lykkes med at sælge servicekoncernen, som på den måde kan indfri sin trecifrede milliongæld til SEB, der forfalder til betaling ved udgangen af september. Ifølge regnskabet pågår der i øjeblikket forhandlinger, men det fremgår ikke med hvem.

En mulighed er storebroren ISS, hvor koncernchef Jacob Aarup-Andersen i denne uge var ude at sige, at ”opkøb bliver en del af den fremtidige strategi.”

Udmeldingen kom på bagkant af et halvårsregnskab, der viste omsætningsvækst på 3 procent i seneste kvartal i forhold til samme periode sidste år. Og modsat Alliance+ så var der også fremgang at spore på indtjeningen.

Hvor meget, spørger du? Hele 0,25 procent på driftsmarginen, der lander ”over 3,75 procent” mod tidligere ”over 3,50”! Det lyder måske ikke af meget, men i en branche, hvor overskudsgraden måles på promiller, så er det ikke ubetydeligt.

Inflation og husleje

Det er ikke alle uger, at ejendomsbranchen sætter dagsordenen i det brede medielandskab, men det var ikke desto mindre tilfældet i den forgangne uge.

Årsagen var, at Lejernes Landsorganisation (LLO) i TV2 og andre steder raslede sablen over for udlejere, der hæver huslejen på grund af den stigende inflation i samfundet.

Branchens talerør, Ejendomdanmark, var ikke sen til at tage til genmæle og slog fast, at ”det er fejlagtigt, når det påstås, at prisstigningerne ikke også rammer udlejerne,” hvorfor huslejestigninger var helt rimelige.

Omvendt var adm. direktør i Danica Ejendomme, Michael Nielsen, ude og sige, at man hos pensionsinvestoren kun ville hæve huslejen med 50 procent af den stigning, man så i nettoprisindekset. ”Fair,” mente topchefen, der gerne vil have, at ”vores lejere har råd til at blive boende.”

Er det den sædvanlige venstrefløjs-bashing af normale markedsmekanismer i en kapitalistisk økonomi eller en rimelig kritik af ejendomsbranchens nøjeregnende krone-for-krone-politik? Kommentarsporet på Linkedin er rødglødende.

Investeringer fra udlandet

På falderebet skal vi huske af nævne et par andre af store nyheder i løbet af ugen, hvor de udenlandske investorer viste, at de trods usikkerhed i markedet stadig er interesserede i at poste penge i danske ejendomme.

Mandag havde vi historien om amerikanske Blackstones logistikforretning Mileway, der har rundet 50 danske ejendomme, mens den tyske familieinvestor THI Investments har købt op for knap en halv milliard kr. i Carlsberg Byen fra den finske kapitalforvalter Capman.

Onsdag havde vi historien om en anden centraleuropæisk investor, schweiziske Swiss Life, der købte en boligejendom i Aarhus for over 100 mio. kr.

Torsdag kunne vi så fortælle, at tyske Alpha AM, der har købt det ikoniske Helmerhus på Rådhuspladsen i København, vil forvandle den 14.000 kvm store karréejendom til en ”state of the art”-bygning med restauranter og butikker i stueetagen og en helt ny etage med vue ud over hovedstaden.

Og fredag havde EjendomsWatch den britiske milliardinvestor Zetland Capital i tale, hvor meldingen var, at man ønskede en ”større pipeline” i Danmark.

Nu vil vi dog ikke holde på læserne længere. Det er sørme, det snart, det’ fredag, og solen skinner, så det er med at komme ud og nyde det.

God weekend.

Briefing: Sommerens vigtigste historier

Briefing uge 26: Over for gult

Briefing uge 25: Sommernerver

Briefing uge 24: Et bryllup, fire begravelser og en skilsmisse

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også