Briefing uge 40: Uønsket opmærksomhed

Krise eller ej, det kræver sin mand, kvinde, organisation eller branche at blive gransket og kritiseret, og håndteringen af den offentlige omtale er som regel vidt forskellig. Briefing er klar.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Passér gaden, her er intet at se!

Efter en længere periode med historier om tvivlsom kreditværdighed, voksende gældspukler og tørkeramt likviditet følte den øverste ledelse hos Heimstaden Bostad sig i den forgangne uge nødsaget til at pumpe vand på bålet og afvise enhver snak om behov for udefrakommende kapital.

Behov for et dementi var der derimod, mente Heimstaden-toppen personificeret af adm. direktør Helge Krogsbøl og den danske vicedirektør, Christian Fladeland, og det giver et fint billede af, hvor svedfremkaldende et rampelys den svenske boligkolos er badet i.

Med disse ord velkommen til endnu en udgave af den faste overflyvning, Briefing, hvor ugens største branchenyheder vendes.

Fokus på formand fører til farvel

Forrest i feltet af institutionelle aktører, der ifølge Krogsbøl og Fladeland ikke ”skulle have oplevet betydelige tab på deres investering i Heimstaden Bostad,” finder man Sveriges største pensionskasse, Alecta.

Selskabets største enkeltinvestering nogensinde har bragt ejerandelen op på 38 pct., men beslutningen om at poste milliarder i Heimstaden Bostad har mødt massiv kritik, ligesom Alectas nyudnævnte topchef, Peder Hasslev, for nylig udtalte, at investeringen aldrig burde have været foretaget.

Nu har bestyrelsesformand Ingrid Bonde så valgt at tage sit gode tøj og gå – efter eget udsagn fordi ”der er blevet alt for meget fokus på mig som person.”

Den 63-årige formands exit kommer mindre end en måned efter, at det svenske finanstilsyn iværksatte en regulær undersøgelse af milliardinvesteringerne i Heimstaden Bostad, hvilket bl.a. inkluderer en granskning af pensionsselskabets omgang med grundlæggende principper som forsigtighed, styring og risikohåndtering.

Uadresserede systemiske risici

En anden svensk investor, der gennem de seneste par år har haft både interne magtkampe og voksende gæld at bøvle med, er Castellum, og nu er der igen gang i den Gøteborg-baserede biks’ berømte svingdør.

Koncernens danske landechef, Bettina Lange, skifter således nordisk hest, når hun inden for de kommende måneder sætter sig i sadlen som adm. direktør hos norskejede KLP Ejendomme. Over seks år nåede Lange at stå i spidsen for den danske forretning hos Castellum, der i indeværende år har frasolgt ejendomme for et milliardbeløb, og som netop har afhændet svenske aktiver for yderligere 900 mio. svenske kr.

At myndighederne – også her til lands – holder et vågent øje med den pt. noget fortumlede ejendomssektor, fik vi endnu en påmindelse om, da Det Systemiske Risikoråd sendte et vink med en vognstang i retning af erhvervsminister Morten Bødskov (S); rådet mener nemlig, at der ”fortsat er uadresserede systemiske risici relateret til erhvervsejendomsmarkedet.”

Risikoen for tab på udlån bør ifølge risikorådet kompenseres af en såkaldt sektorspecifik systemisk buffer på 7 pct. svarende til 10 mia. kr., men argumentet for det skærpede kapitalkrav blev efterfølgende kaldt ”helt uklart” af CBS-professor Jesper Rangvid, mens Finans Danmark-bossen Ulrik Nødgaard gik så langt som til at kalde det for ”et meget primitivt instrument.”

Projektmagere af forskellig støbning

Selvom ejendomsinvesteringer kan være en risikabel affære – spørg bare hos Oskar Group – så skorter det ikke på omfangsrige projekter landet over; de seneste dage har budt på historier om et kommende midtjysk højhus på 70 meter, et 14.000 kvm stort advokatdomicil ud til Københavns havn og en logistikejendom ved Horsens til en værdi af en kvart milliard.

Læg dertil, at en anden institutionel investor i form af Pensiondanmark indgår entrepriseaftale til mere end 500 mio. kr. i Coop Byen i Albertslund, mens den fynske ejendomsinvestor Barfoed Group kaster sig over opførelsen af 118 mere eller mindre luksuriøse boliger i Odense-bydelen Munkebjerg Park.

Boligprojekter har dagligvarekoncernen Rema 1000’s to danske udviklingsdirektører, Jan Poulsen og Stephan Sørensen, også til overflod – det er bare ikke altid lige til at se med det blotte øje, hvordan ejerforholdene er skruet sammen. Det kunne man læse i endnu en historie om kasketforvirring på den danske gren af den blomstrende norske forretning, og hvor det i denne uge lykkedes at få en myriade af klagepunkter fra Rema 1000 til Pressenævnet vekslet om til et enkelt kritikpunkt mod EjendomsWatch omkring forelæggelse.

”De har opført sig uanstændigt,” lød det ligefrem fra nogle af køberne af Rema-duoens frembringelser i forbindelse med en dramatisk sag fra Virum.

Sommetider – hvis vi som journalister graver længe nok og stiller de rigtige spørgsmål – viser det sig, at der rent faktisk er noget at se.

Som altid kan tip til gode historier eller ris og ros sendes til mail@ejendomswatch.dk.

God weekend.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også