Briefing uge 39: Det klør i pistolfingeren

Tandhjulene i det store maskineri, vi kalder ejendomsbranchen, er ved at sætte i bevægelse, og det kommer ikke til at gå stille af, hvis man skal tro et par af ugens hovedpersoner. Briefing er klar.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Hvem trækker først?

Den fastlåste situation på transaktionsmarkedet for investeringsejendomme kan med lidt god vilje minde om en scene fra filmen Den gode, den onde og den grusomme fra 1966, hvor Clint Eastwood, Lee Van Cleef og Eli Wallach i, hvad der føles som en evighed, ser hinanden an, mens pistolfingrene dirrer over seksløberen.

Uden at trække den analogi i yderligere langdrag kan det konstateres, at luften mellem potentielle købere og sælgere af danske ejendomme siden 2021 har været under frysepunktet, og at det indtil da så brandvarme transaktionsmarked er blevet forvandlet til is, efterhånden som nyheder om inflation og rentestigninger er tikket ind.

Selvom investorerne nok skal til at indstille sig på en ny og noget mere gråtonet normal sammenlignet med jubelårene i tiden op til coronapandemien, så tyder noget på, at en form for stabilitet er ved at indfinde sig, og lige præcis forudsigelighed og transparens er noget, som de tunge investorer kan bruge.

Tag f.eks. den norske kapitalforvalter Storebrand med tocifrede milliardbeløb i danske mursten. I et interview med EjendomsWatch fortæller ejendomsboss Truls Nergaard, at han forventer, at der snart igen bliver ”trangt i døren” ind til de nordiske markeder, og således bevæger vi os gennem indgangen til denne uges udgave af Briefing med fokus på de seneste fem dages største nyhedshistorier.

Fortryder intet

Investeringsmidlerne brænder stadig i lommerne på de internationale aktører, der så sent som i 2020/21 tegnede sig for milliarder i den danske transaktionsvolumen, hvis man skal tro Storebrand-direktøren.

”Der er også nogle sælgere, som har behov for at sælge – enten fordi de skal refinansiere sig, eller fordi de har et negativt cashflow.”

Truls Nergaard erkender i samme åndedrag, at ”markedet har været meget svagere end det, vi forudså,” men slår direkte adspurgt fast, at koncernens beslutningstagere ikke fortryder opkøbet af Capital Investment, dengang markedet toppede omkring sommeren for to år siden.

Mange har siden brændt nallerne på det fastfrosne transaktionsmarked, og mens incitamentet for at tale temperaturen op igen er åbenlyst, så begynder de positive tilkendegivelser at hobe sig op, samtidig med at kommer betydelig vægt bag ordene – ikke mindst fra en sværvægter som Storebrand, der må siges at have pistolfingrene godt nede i bolledejen.

Sparker døren ind

En indikation på bedre tider fik vi måske tidligere på måneden, da den tyske ejendomsinvestor Quantum for første gang satte fod på det danske marked med overtagelsen af små 200 lejligheder under opførelse i københavnske Carlsberg Byen. Hvad den transaktion præcis løber op i, ville parterne ikke ud med, men det er næppe for meget at kategorisere den som en af årets største handler.

I spidsen for den tyske landgang i København står den blot 28-årige Niclas Milvertz, der dermed vinker farvel til Thylander.

I det faste format ”Et nyt kapitel” gjorde landechefen det klart, at en af hans fornemmeste opgaver er at ”opbygge en attraktiv ejendomsportefølje” på det, der er Quantums første internationale marked. ”Vi er først lige gået i gang,” som han kontant formulerede det i forbindelse med offentliggørelsen af investeringen i det højt profilerede udviklingsområde i den danske hovedstad.

Fra bankernes side handler det i det hele taget om at holde tungen lige i munden, når investorer banker på porten for at sikre sig finansiering til mere eller mindre risikable ejendomseventyr. Hos Nationalbanken er man således i gang med at undersøge, hvorvidt udlån til ejendomssektoren potentielt kan påvirke den finansielle stabilitet.

I øst og vest

Carlsberg Byen er ikke det eneste sted, der kommer til at skyde markante boligejendomme op den kommende tid; længere inde i København sættes der tiltrængt skub i et milliardprojekt, som blev skudt til hjørne, da bygherre og entreprenør røg i totterne på hinanden. Over 500 boliger er der udsigt til ved søens bred – nu med Nordstern som den aktør, der skal levere varen.

Før det hele kammer over i kjøwenhavneri, er det på sin plads at tage turen østpå, hvor et ambitiøst brødrepar går med planer om at opføre 500 boliger i Åparkkvarteret centralt i Aalborg. 86 mio. kr. kostede det 23.000 kvm store areal, som kommunen havde smidt i udbud.

I Vejle barsles der med et byområde rummende 138 boliger, en dagligvarebutik samt erhvervslejemål, og her er det igen Nordstern, der er i aktion i tæt samarbejde med kommunen.

Vi slutter rundturen i Aarhus, hvor et miks af kontorbygninger og kulturelle tilbud skal skabe liv døgnet rundt i Sydhavnskvarteret. Til det formål skyder pensionskassen PKA og entreprenøren og udvikleren A. Enggaard hele 2 mia. kr. i kvarteret ud fra devisen ”intet byliv, ingen god bydel.” Så kan det vist ikke siges mere enkelt.

Som altid kan tip til gode historier eller ris og ros sendes til mail@ejendomswatch.dk.

God weekend.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også