Briefing uge 38: Halløj hos Heimstaden

Danske Christian Fladeland får kam til sit hår som ny toer hos Nordeuropas største boligudlejer, hvor ejerne strides og økonomien er presset. Briefing er klar.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Det er ikke alle danskere beskåret at forvalte aktiver for over 200 mia. kr., inden man er fyldt 40.

Det er imidlertid situationen for Christian Fladeland, der netop har annonceret, at han udbygger sit job som investeringsdirektør i Heimstaden med udnævnelsen til viceadm. direktør. Et oplagt sted at starte denne uges brancheoverflyvning, Briefing.

Efter bare fire år ombord er Fladeland gået fra at være en af to investeringsdirektører til at overtage rollen alene, og nu altså tage et yderligere ryk op i virksomheden, der med dyrere finansiering og lavere ejendomsværdier oplever hårde tider — og en storaktionær, der fortryder sit engagement.

To veje

Lykkes det den arbejdsomme dansker at få redet stormen af, sikre ny nødvendig finansiering og nedkøle kreditvurderingsfirmaernes hede ånde i nakken, vil kan kunne gå på vandet og bringe sig i spil til endnu større opgaver, også andetsteds. Hvis det derimod ender med en lavere kreditvurdering og dermed dyrere finansiering og et muligt brandudsalg af aktiver købt på toppen, kan hans tid som kronprins blive kortvarig.

Selv understreger han, at en fjerdedel af Heimstadens portefølje vil kunne sælges med en gevinst på op mod 25 pct. Så må vi håbe, at de resterende 75 pct. ikke er overvurderet i samme størrelsesorden.

Oveni livtag med kreditvurderingsfirmaerne udestår også at få redet trådene ud med storaktionæren, Sveriges største pensionsselskab Alecta. Med ny topchef ombord lægger han afstand til forgængerens massive investeringsbonanza, hvor en (muligvis alt for stor) del af hr. og fru Jönssons pensionsdepoter er pløjet i Heimstaden, men uden at den oprindelige storaktionær, norske Ivar Tollefsen, har afgivet noget af sin indflydelse.

”Det er okay”

En anden fremadstormende dansker, der har sat sig i førersædet på vegne af udenlandske investorer, er 28-årige Niclas Milvertz, der har forladt Thylander og nu skal hjælpe tyske Quantum fra land på det danske ejendomsmarked. I en tid med investeringstørke slår tyskerne til og bidrager med ny investeringsoptimisme, når de nu rydder hylderne for boligudlejningsejendomme hos Carlsberg Byen, hvor direktør Jens Nyhus selvsagt er tilfreds. Også om udsigten for de resterende ejerboliger, der er på vej:

”Jeg synes, at der kommet lidt luft under det igen. Det er som om, der er lidt mere optimisme – formentlig fordi renten er ved at toppe. Det er ikke som i de gyldne tider for 2-3 år siden, men det er okay,” lød det fra Jens Nyhus til EjendomsWatch.

Ikke okay

Samme tilfredshed kan man ikke helt spore hos den formuende Riegels-familie på Sydsjælland, som via sit holdingselskab Motortramp må sluge en nedskrivning på over 100 mio. kr. Årsagen er det væksteventyr inden for badeværelsesmoduler, Green Box, som man ellers havde store forhåbninger til, men som nu leverer et ”resultat langt under det forventede.”

Langt under det forventede var også konklusionen fra Københavns overborgmester Sophie Hæstorp Andersen, da hun i denne uges boligredegørelse kunne konstatere, at der bygges alt for lidt, især alment og til almindelige indkomster, samtidig med, at hun advarede mod, at ”profit ikke må styre markedet”. Nok mest et forsøg på vælgertække, men taget bogstaveligt lidt en udtrakt langefinger til de udenlandske investorer, som om nogen har bidraget til — på godt og ondt — at udvikle København og give byen et internationalt tilsnit.

Hyl og skrig

Boligefterspørgslen i landets metropol bliver tilmed endnu større de kommende år. For de af kommunens indbyggere, som har deres på det tørre, er modstanden mod at bygge tættere og højere en evig udfordring, hvilket meget godt illustrerer behovet for nye bydele såsom Refshaleøen og Lynetteholm. Det kan et flertal i kommunens borgerrepræsentation også godt se, uanset hyl og skrig fra særinteresser uden demokratisk mandat.

Ellers bød ugen på interview med den nu afgående bestyrelsesformand hos frasolgte Taurus, Vision Ejendomme kunne sætte skub i nybyggeri, mens en gammel aftale mellem ATP Ejendomme og Danica om ejerskabet af Postbyen i København faldt på plads i en milliardhandel.

Ikke mere Briefing for nu. Som altid kan tip til gode historier eller ris og ros sendes til mail@ejendomswatch.dk.

God weekend.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også