Heimstaden afviser krise: "Har ikke brug for kapital-indsprøjtning"

Heimstaden Bostad har likviditet til at betale sine forpligtelser indtil 2025, lyder det fra det svenske ejendomsselskab i en pressemeddelelse.
Heimstaden Bostads adm. direktør, Helge Krogsbøl, og vicedirektør, Christian Fladeland. | Foto: Heimstaden
Heimstaden Bostads adm. direktør, Helge Krogsbøl, og vicedirektør, Christian Fladeland. | Foto: Heimstaden

Det er ubegrundet spekulation, når medier i de senere måneder har portrætteret Heimstaden som et selskab i krise.

Sådan lyder den kontante melding fra det svenske ejendomsselskab i en pressemeddelelse, hvor ledelsen affejer rygter om, at man ikke er i stand til at betale sine forpligtelser.

”Lad os slå det fast: Heimstaden Bostad har ikke brug for en kapitalindsprøjtning,” skriver adm. direktør Helge Krogsbøl og vicedirektør Christian Fladeland i en fælles udtalelse.

Meddelelsen kommer i kølvandet på, at Heimstaden har meldt ud, at man vil lave betydelige frasalg i ejendomsporteføljen.

Ifølge ledelsen er dette dog ikke et udtryk for hverken likviditets- og soliditetskrise, men derimod at man ønsker at bevare sin BBB-kreditvurdering hos ratingselskabet S&P, der i december 2022 sænkede sit udsyn på Heimstaden fra ”stabil” til ”negativ”.

”Disse handlinger har udelukkende til formål at bevare vores ønskede rating og er ikke relateret til eventuelle kapitalkrav for kommende løbetider, som ikke eksisterer i øjeblikket,” lyder det i Heimstaden-ledelsens udtalelse.

Rigeligt med likviditet

Flere medier – herunder EjendomsWatch – har i løbet af det seneste år sat fokus på, hvordan den svenske ejendomsbranche er udfordret, fordi man finansierer sig ved at udstede virksomhedsobligationer med kort løbetid.

Dette marked er frosset til i 2022 og 2023, hvor stigende renter har fået interessen for de usikrede obligationslån til at falde. Det har affødt bekymringer for, at de svenske ejendomsselskaber ikke vil være i stand til indfri eller refinansiere sine lån, i takt med at de forfalder til betaling.

Det er dog ikke tilfældet i Heimstaden, selvom selskabet har obligationslån for et tocifret millionbeløb, lyder det fra ledelsen.

”Over de næste 18 måneder har vi 24 milliarder (svenske kr., red.) i forfaldne obligationer. Med 27 milliarder i kontanter og tilgængelige kreditlinjer, kombineret med over 50 milliarder i sikret bankfinansiering siden begyndelsen af 2022, har vi fast kontrol over løbetider indtil 3. kvartal 2025,” lyder det i Helge Krogsbøl og Christian Fladelands fælles udtalelse.

Stadig solid

Et andet problem, som truer de svenske ejendomsselskaber, er soliditeten. Dette skyldes, at aktiviteten på transaktionsmarkedet er svundet ind, hvilket har affødt fald selskabernes værdiansættelser.

Heller ikke soliditeten fejler noget i Heimstaden, forsikrer ledelsen, der påpeger, at selskabets loan-to-value (LTV) – altså, hvor højt belånt koncernen er – stadig er fint i overensstemmelse med selskabets kreditvurdering.

”På trods af et fald i værdiansættelsen på 12 pct. i det seneste år har vores forsigtige finansielle tilgang og betydelige kapitalindsprøjtninger i de seneste år positioneret os godt og fastholdt en solid LTV-margin, der opfylder S&P’s tærskel for en BBB-rating,” udtaler ledelsen.

Endelig sender ledelsen en slet skjult stikpille til den svenske pensionsselskab Alecta, der er storaktionær i Heimstaden. Pensionsselskabet har allerede nedskrevet sin investering i Heimstaden med 3 mia. kr. og varslet, at der kan komme yderligere nedskrivninger.

”Fra 2013 og frem til udgangen af andet kvartal 2023 har Heimstaden Bostad leveret et årligt afkast på ca. 13,5 pct. til sine institutionelle ejere, og derfor kan vi ikke anerkende, at institutionelle ejere skulle have oplevet betydelige tab på deres investering i Heimstaden Bostad,” udtaler Helge Krogsbøl og Christian Fladeland.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også