Briefing uge 37: Konkursernes kølvand

Det er sandhedens time for en række pressede aktører i ejendomsbranchen, og det kan være så som så med herlighedsværdien, når først sløret falder. Briefing er klar.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Af Emil Birkeland Klintorp

Bag presenninger og stilladser gemmer der sig ofte en ganske anden virkelighed end den, forbipasserende blot skænker et distræt blik på vej til og fra dagens gøremål.

Tvister, lemfældigt bogholderi, ubetalte skatteregninger og politianmeldelser kan måske ikke kaldes hverdagsforeteelser i bygge- og entreprenørbranchen, men at det også ville være en underdrivelse at kalde den slags for sjældenheder, fik vi igen eksempler på i den forgangne uge.

Mens det på det seneste har knaget faretruende i fundamentet under Danmarks største altanleverandør, har en overrevet kontrakt sendt rystelser igennem et byggeprojekt ved landets største trafikale knudepunkt, Nørreport i det centrale København.

De seneste dage er en del brikker faldet på plads – til visses glæde og til andres ærgrelse – og det er udgangspunktet for denne udgave af EjendomsWatchs faste element Briefing, hvor vi ser tilbage på ugens mest bemærkelsesværdige nyheder i branchen.

Dødvægt

Som led i den overlevelseskamp, Oskar Group befinder sig i, har projektudvikleren set set nødsaget til at ofre det datterselskab, hvis problemer for nylig udløste en rekonstruktionsproces, da en ophævet entrepriseaftale med pensionsselskabet Pensam sendte en tocifret millionregning i retning af holdingselskabet.

Nyheden om Oskar Bygs konkurs tikkede ind, da eftermiddag var ved at blive til aften torsdag, og her gjorde koncernens adm. direktør, Jesper Brinkmann, det klart, at der var tale om en beklagelig, men nødvendig beslutning. Herefter blev der – igen, igen – givet udtryk for en ukuelig tro på lysere tider for den hårdt prøvede udviklerforretning.

”Vi er fortsat optimistiske og fulde af tro på, at det vil lykkes os at skabe fundamentet for, at der også i fremtiden vil være et stærkt og bæredygtigt Oskar Group.”

Datterselskabets konkurs er ikke desto mindre blot den seneste i en række af møgsager for koncernen, der i indeværende år har været involveret i historier om skattesvindel, manglende betaling af gæld og et dumpet årsregnskab.

Reddet på målstregen

At konkurs ikke nødvendigvis er lig med et punktum, så vi dagen forinden, hvor Altan.dk, der er landets største aktør inden for den stadig mere populære form for vedhæng på etagebyggeri, fik ydet akut førstehjælp af en investorkreds anført af den erfarne erhvervsmand Poul Plougmann.

Midtsjællandske Printz Ejendomme er også med i gruppen af folk, der øjner en lukrativ forretning i at gribe det faldne altanforetagende, som angiveligt har ”en stærk markedsposition og et stort uforløst potentiale.”

Den ansvarlige kurator kunne siden fortælle, at der havde været tale om ”en meget, meget hurtig proces,” hvor der blev knoklet ”24 timer i døgnet på at sælge virksomheden.”

”Vores fokus har været på at redde arbejdspladser, sælge aktiverne og få værdier ind i konkursboet den vej i første omgang,” lød det fra Cathrine Wollenberg Zittan, partner hos Poul Schmith/Kammeradvokaten.

Det sidste strå

En mand med forstand på konkurser er Jan Mulvad. Eller det må man i hvert fald antage, eftersom 14 ud af 15 af udviklerens tidligere selskabsrelationer som enten direktør, stifter eller bestyrelsesmedlem er endt med konkurs eller tvangsopløsning. 

Nu er Jan Mulvad så blevet engageret på to af udbyderen Fundbricks’ millionprojekter. Eller er han? Nogen officiel tilknytning til projektselskaberne bag byggerierne har han således ikke ifølge CVR. Her er det derimod Jan Mulvads ægtefælle, der er indberettet som ejer, mens en tidligere kollega har været indsat som adm. direktør.

Af samme grund har Erhvervsstyrelsen nu truffet afgørelse om at anmode skifteretten om at tvangsopløse selskaberne.

Thomas Rolin, partner og stifter af Fundbricks, var ikke meget for at svare på spørgsmålet om, hvorvidt investorerne var blevet informeret om udviklerens brogede fortid, men understreger, at det, der ligner en stråmandsfinte ”intet har med Fundbricks at gøre.”

Karantænetruet

Mistænkelige forhold omkring en konkurs er også noget, der omgærder en anden projektudbyder i form af Peter B. Møller, manden bag den nu krakkede Protica-koncern. 

Dagen før Protica Property Group gik konkurs, blev kapitalandelene i to koncernselskaber således overdraget til stifterens schweiziske moderselskab for blot 1 kr., og det er en værdiansættelse, som kurator ifølge en aktindsigt tillader sig at stille spørgsmål ved.

Hos hovedpersonen selv, der nu må finde sig i at have en trussel om konkurskarantæne hængende over sit hoved, er det umiddelbart småt med lysten til at fortsætte i et hjørne af branchen, hvor det hører med til jobbet at håndtere investeringsvillige, men ikke altid lige projekterfarne private borgere.

”Det er simpelthen for tungt med semiprofessionelle investorer,” forklarede Peter B. Møller og tilføjede, at ”vi har simpelthen brugt for meget tid på at servicere dem.”

Her hos EjendomsWatch bliver vi aldrig trætte af at servicere den voksende skare af trofaste læsere, og det vil vi også fortsætte ufortrødent med at gøre, når det sidste punktum om et øjeblik er sat for denne uges udgave af Briefing.

Inden vi når dertil, vil vi opfordre til, at man byder ind med navne på ejendomsaktører, der fortjener at vinde priserne som Årets Ejendomsvirksomhed, Årets Bæredygtighedspris og Årets Mest Nyskabende Ejendomsvirksomhed i forbindelse med topmødet Ejendom2023 i slutningen af oktober, hvor EjendomsWatch er mediepartner. Det kan gøres på denne hjemmeside.

Som altid kan tip til gode historier eller ris og ros sendes til mail@ejendomswatch.dk.

God weekend.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også