Briefing uge 19: Rigtige kunder kan ej købes for penge

Deas Asset Management måtte vinke farvel til et stort kundeforhold, som man i sin tid betalte i dyre domme for at få ind i butikken. Og så var EjendomsWatch et smut i det sydfynske for at se nærmere på nogle af tidens tendenser. Ugens overflyvning i ejendomsbranchen er klar – en dag tidligere end sædvanligt.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
af Peter S. Mygind

Fire år.

Det var så længe, Deas Asset Management kunne holde Velliv i stalden, efter man overtog forvaltningen af pensionsselskabets ejendomme i 2018 i forbindelse med opkøbet af Nordea Ejendomme.

At Velliv nu har besluttet at hjemtage forvaltningen af sin mere end 10 mia. kr. store portefølje af helejede ejendomme, viser med alt tydelighed, at der var store huller i Deas’ tidligere strategi om at købe sig til forretninger inden for asset management – først med Nordea Ejendomme og senere, i 2020, med overtagelsen af Aberdeens nordiske aktiviteter på området.

Direktør Mette Seifert stillede i forlængelse af nyheden op til interview med EjendomsWatch, hvor hun skulle stå på mål for en forretning, hun blev sat i spidsen for i sommeren 2021. Hun havde da også travlt med at fortælle, at Deas’ aktiver under forvaltning var vokset med syv procent i de sidste seks måneder. At det alt sammen bliver modsvaret af tabet af Velliv-porteføljen, er dog svært at komme udenom.

Et vigtig pointe er dog, at det sidste halvårs vækst er kommet organisk – ikke gennem opkøb, som man tidligere har set det i Deas. Dermed kan man med rette stille spørgsmålet, om denne og fremtidig vækst vil give et mere solidt fundament og mere loyale kunder i Deas Asset Management.

Det kan man i hvert fald håbe, for siden årsskiftet er der blevet mandet stort op i afdelingen, og de nye medarbejdere skal jo gerne have noget at give sig til.

Penge i provinsen

I den blødere ende af ugen finder vi fredagens tophistorie. EjendomsWatch har været en tur på naturskønne Sydfyn og interviewe nogle af de lokale aktører i Svendborg, hvor befolkningstallet går stødt opad i disse år.

En bevægelse fra hovedstaden ud i mere landlige omgivelser understøtter den demografiske udvikling, der igen understøtter en stigende aktivitet på ejendomsmarkedet. Og flere og flere investorer får øjnene op for dette, lyder det.

Blandt andet fortæller borgmester Bo Hansen, at man som noget nyt har drøftelser med pensionskasser, der ellers er kendt for at stå for langsigtede investeringer med lav risiko, hvorfor boliger i provinsen historisk set har stået langt nede på ønskelisten.

Tendensen ses også i en anden af ugens historier, nemlig historien om at AP Pension har købt en byggegrund i Kalundborg med henblik på at opføre 97 boliger.

Alt sammen er det indikation på, at der er stor relevans EjendomsWatchs serie ”De Nye Jagtmarker” – som fredagens historie fra Svendborg er en del af – hvor vi sætter fokus på de vækstbyer uden for hovedstaden, hvor selv lange pensionspenge i disse år søger ud.

Store ting under opsejling

Ugen bød også på andre store transaktioner, eller i hvert fald optakten dertil.

For eksempel kunne EjendomsWatch torsdag fortælle, at industrikoncernen F.L. Schmidt har sat sit 51.000 kvm domicil i Valby til salg. Samme dag var ATP Ejendomme ude med historien om, at man havde solgt det belgiske finansministeriums 122.000 kvm store hovedkontor i Bruxelles.

Gefion Group satte gang i et nyt udviklingsprojekt: 365 boliger ved Køge Nord Station. Det norskejede ejendomsselskab Rishaug Gruppen, der har tre ejendomme i Danmark, fik nye ejere i form af selskaberne Loe Utvikling og Lerka Eiendom. Og så mener foreningen BID at have fundet løsningen på, hvordan man får gang i den ”billige, tarvelige, spraglede og ikke-eksklusive del af Strøget”, der ligger mellem Rådhuspladsen og Gammeltorv/Nytorv i København.

Til slut runder vi af med en opfølgning på en af EjendomsWatchs egne sager: Historien om ejendomsadvokaten Arne Linde Olsen, der har betalt 2,2 mio. kr. til konkursboet efter entreprenørkoncernen Harder Elements, som beskylder advokaten for at have ”været medvirkende til at gennemføre betalinger i strid med konkursordenen.”

Denne sag og mange andre relaterede kuriositeter er blevet udførligt udfoldet i serien ”Mursten og Mystiske Millioner”, hvor EjendomsWatch har afdækket forhold, der rejser mistanke om blandt andet skyldnersvig, hvidvask og bedrageri.

Det er ikke den eneste serie, hvor der er flere saftige historier på vej. Så glæd jeg til næste uge. I mellemtiden er der kun at ønske god bededagsferie herfra.

Briefing uge 18: Gefion i nye klæder

Briefing uge 17: Ejendomsadministratorfight

Briefing uge 16: Vold, gift og voldgift

Briefing uge 15: Svanesang fra arkitekter

Briefing uge 14: Selvindsigt fra Silkeborg

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også