Briefing uge 14: Selvindsigt fra Silkeborg

Flere i ejendomsbranchen kunne nok lære af denne uges ærlige snak fra ejendomsudvikler René Birch: Når ikke evnerne længere rækker, er det på tide at sige stop.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

I en ejendomsbranche, hvor virksomheder uden egenkapital og med tårnhøj gæld rask væk giver indtryk af at være rendyrkede succeser, lød der i denne uge befriende ærlighed fra Silkeborg, hvor denne uges Briefing begynder.

Her uddybede ejendomsudvikler René Birch sidste fredags store nyhed om, at han overlader kontrollen over sit livsværk til en ny ejerkreds.

Baggrunden er, at det begyndte at ”knibe med mine kompetencer med at gøre ret meget mere for virksomheden,” sagde han og henviste til den kompleksitet, byggeri efterhånden kræver for en mejeristuddannet udvikler fra Fårvang.

Må nedjustere

Ærlig snak, men langt fra den polerede snak og mundsvejr, der ofte er ledsager, når virksomheder, også i ejendomsbranchen, foretager strategiske ændringer eller laver om på holdopstillingen. Her er tingene altid i skønneste orden og helt udramatiske.

Som nu i denne uge, hvor Nrep mistede sin byggedirektør efter to måneder. En glad pressemeddelelse, hvor han blev citeret for, at det ikke var optimalt, lagde umiddelbart låg på sagen. Men hvad er der foregået bag murene? Noget er åbenlyst ikke lykkedes for begge parter, siden en fratrædelse og fristelsen af et nyt job har indfundet sig så hurtigt.

Lidt samme spor gjorde sig gældende for ejendomsselskabet SBB, der i flere måneder har haft svindeljægeren og aktionæraktivisten Viceroy Research i hælene. Efter at have afvist påstande om oppustede ejendomsværdier, sænker man nu alligevel værdierne med over 300 mio. kr. – men hvorfor det, hvis der ikke er noget om snakken?

Interessekonflikt

Ejendomsbranchen bliver kun bedre og mere skarp af at blive holdt i ørerne, og EjendomsWatch bestræber sig dagligt på det med sit kendemærke: Den relevante, fair og kritiske journalistik, hvor abonnenterne får andet og mere end afskrevne pressemeddelelser og historier, der på uopfindsom vis er sakset fra konkurrenten.

Et eksempel var ugens store transaktion til næsten 1 mia. kr., hvor det viser sig, at der har været en interessekonflikt mellem køber og sælger – hvilket selvsagt ikke nævnes i en pressemeddelelse.

EjendomsWatch husker også at være fair. Det mener ejendomsudvikler Jesper Skovsgaard, at mediet Frihedsbrevet har forsømt i en stribe artikler. Men trods 11 klagepunkter afviste Pressenævnet i denne uge, at der var noget at kritisere.

Det kan tænkes, at udlandsdanskeren John Bengt Møller mener det modsatte, efter at der i denne uge blev føjet endnu et kapitel til sagaen om hans storstilede ferieboligplaner, som folk uden for blokken stempler som fantasterier. Mulige købere trak sig efter endt due diligence. Hvad mon den stødte på?

Interview på stribe

Så er der mere bund under forretningen hos M. Goldschmidt Holding, hvor bundlinjen er den bedste siden 2005 og hvor adm. direktør Søren Bjørn Hansen i et interview ikke lægger skjul på, at også held har tilsmilet virksomheden.

Også W.P. Carey, Pristine Properties og Torben Røsler fra Casa Nord stillede op til interview i ugens løb, hvor årsregnskaberne fortsatte i en lind strøm fra bl.a. Vision Ejendomme, By & Havn, JJW Arkitekter og Mangor & Nagel.

En forventligt mere rolig påskeuge venter forude. Indtil da god weekend og god påske.

Briefing uge 13: Jagten er gået ind

Briefing uge 12: Usikkerheden vinder frem

Briefing uge 11: Når snakken går…

Briefing uge 10: Branche-buffet med vagthunden til bords

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også