
Tvister er en uundgåelig del af ejendoms- og entreprenørbranchen. Men det er sjældent, at offentligheden får indblik i, hvad der sker inde i maskinrummet.
Det har dog været tilfældet i sagen om Gefion Groups prestigeprojekt på Store Kongensgade 100 og 106 i København, hvor udvikleren i mere end et år har slåsset med totalentreprenøren, Jeppesen Byggeri & Service, omkring manglende betalinger, forsinkelser, fejl og mangler i forbindelse med byggeriet.
Parterne har åbent beskyldt hinanden for både det ene og det andet, og i denne uge kom det frem, at Gefion havde fået medhold i en klage til Advokatnævnet over ejendomsadvokaten Nikolaj Henriksen, der blandt andet har begæret projektselskabet konkurs på vegne af Jeppesen Byggeri & Service.
Ejeren af entreprenørselskabet, Peter Jeppesen, fastholdt efterfølgende, at det var helt på sin plads at indgive konkursbegæring mod projektselskabet, der ifølge ham ikke havde penge til at betale entreprenørregningerne.
Modsat erklærede Gefions direktør og ejer Thomas W. Færch, at man var ”dybt rystede” over advokatens ageren, og forklarede, at Gefion til sidst valgte at deponere et tocifret millionbeløb til sikkerhed for entreprenørens krav for at beskytte sig imod ”enhver risiko for, at skifteretten skulle afsige konkursdekret på et forkert grundlag.”
Hvorvidt Gefions projektselskab var insolvent eller ej, blev aldrig afklaret, eftersom konkursbegæringen blev trukket tilbage i 11. time. Der er heller ikke afklaring omkring entreprenørens krav eller udviklerens modkrav endnu – dette verserer stadig ved Voldgiftsnævnet. Men det har i hvert fald været et uskønt forløb, som vidner om et ualmindeligt giftigt forhold mellem parterne, der hver især i overført betydning beskylder den anden for med vold at ville tvinge sin vilje igennem.
Vold og gift. Voldgift. Det er et hidsigt ordspil, der i denne sag synes meget velvalgt.
På besøg hos betydelige aktører
Diskussionen om, hvordan fremtidens kontor ser ud, er taget til gennem coronakrisen, hvor hjemmearbejde blev en forudsætning for store dele af erhvervslivet.
Men kontoret er på ingen måde dødt, lyder det fra legetøjsgiganten Lego, der har åbnet et nyt, digitalt kontor på Strøget i København. EjendomsWatch var med på rundtur i de farverige lokaler, hvor fleksibilitet og inklusion er nøgleord.
EjendomsWatch havde også interviews med flere betydelige brancheaktører i kølvandet på friske årsrapporter.
Tirsdag var C. W. Obel Ejendommes adm. direktør, Torben Black, i tale. Koncernen har skruet op for værdierne i ejendomsporteføljen, som i 2021 rundede 11 mia. kr. Et forsøg på at lave en mere markedskonform prissætning, lød det fra direktøren.
Dagen efter var turen kommer til Arkitemas topchef, Thomas Kveiborg, der erklærede, at arkitektfirmaet skulle være bedre til at tjene penge. En forståelig målsætning, eftersom selskabet kom ud af 2021 med et tocifret millionunderskud.
Køb, salg og konkurs
PFA var også i aktiv i ugens løb med både køb og frasalg.
På købssiden annoncerede pensionsselskabet, at man havde erhvervet jagtslottet Schæffergården i nordsjællandske Jægersborg, som skal forvandles til servicerede seniorboliger i regi af Evia under PFA og britiske Audley Group.
På salgssiden gav man slip på en kontorejendom i Glostrup, som kapitalforvalteren Capman har betalt lige knap 400 mio. kr. for.
Ingen uge i ejendomsbranchen, uden at nogen bliver snuppet for at køre for stærkt. Denne gang var det Danbolig i Søborg, hvor indehaveren Ricco Clausen har købt en ejendom, han selv var mægler på, hvilket har kostet to nøglemedarbejdere jobbet, mens medejer Kim Holm har fået en bøde på 75.000 kr. af Disciplinærnævnet for Ejendomsmæglere. Det kunne Frihedsbrevet fortælle.
Og apropos dårlige sager, så var Carsten Lehrskov, manden bag konferencearrangøren Byens Ejendom, involveret i en konkurs igen, igen, da Sø- og Handelsrettens skifteafdeling 7. april afsagde konkursdekret over endnu et af hans firmaer.
Så går det da heldigvis bedre her hos EjendomsWatch, som ønsker læserne en god weekend på denne solrige forårsdag.
Briefing uge 15: Svanesang fra arkitekter
Briefing uge 14: Selvindsigt fra Silkeborg
Briefing uge 13: Jagten er gået ind