Briefing uge 41: Dyrt at være fattig

Når tidevandet trækker sig tilbage, åbenbarer det sig, hvem der bader uden bukser. Således også i ejendomsbranchen, hvor økonomiske kvælergreb rammer aktører med kun lidt på kistebunden. EjendomsWatch er klar med en overflyvning af den forgangne uge, hvor valgkampen også gav løfter om at sende lagerskatten hen hvor peberet gror.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Indrømmet. Der er ikke meget spas at hente i seneste tilbud til læserne af EjendomsWatch: Den daglige liste med konkurser. Og som en kilde sagde i ugens løb: ”Hvor er det deprimerende.”

Men listen og ikke mindst længden af den illustrerer med al tydelighed, hvilken økonomisk virkelighed, der i disse måneder rammer virksomheder i næsten alle brancher og som må gøre mangen en udlejer nervøs med udsigten til flere tomme lejemål. Vejrudsigten som udlejer er den mest negative nogensinde, viser nye tal.

Med de ord velkommen i helikopteren til denne uges nyhedsoverflyvning, Briefing.

Den nye økonomiske virkelighed med dyrere finansiering, tøvende investorer, udsigt til prisfald og højere afkastkrav, har ifølge Colliers-partner Peter Winther fået flere store handler til at ryge på gulvet, men som Nordicals-partner Anders Bengtsson også bemærker, åbner der sig interessante opkøbsmuligheder for dem, der er velkapitaliseret.

Frelser-SF

Den kategori er det nok en tilsnigelse af hæfte på Kolding-udvikleren Stender, som efter tab og tvister har fundet et nyt hjem til en række projekter. Forvalteren SF Management er trådt til som frelsende engel ”for at fremtidssikre selskabets udviklingsaktiviteter”, som det hedder. På godt dansk: Redde tingene, selvom Carsten Stender selv fastholder at være ”særdeles godt rustet” på likviditeten.

Samme toner lyder fra byggeselskabet DKT Byg, som Aalborg-udvikleren Jesper Skovsgaard er medejer af. Her skaber en retssag og et revisorforbehold tvivl om fremtiden, men i lighed med ministerudnævnelser og devalueringer er det ikke noget de involverede parter taler om, før en officiel udmelding.

En anden, der også mærker, at penge ikke længere er gratis at låne, er husbyggeren Milton Huse, der betaler 10 pct. i lån hos en af de alternative långivere, der er skudt op de senere år i takt med, at Finanstilsynet har sømmet skodderne i hos bankerne, der er blevet pålagt at være mere knibske, når det kommer til udlån.

Støtte til Venstre

Nu skal det ikke være ren elendighed altsammen. For i en branche, der i månedsvis har bandet over udsigten til at skulle betale skat af urealiserede ejendomsgevinster fra næste år i form af den såkaldte lagerskat, lød der i ugens løb opløftende ord fra partiet Venstre. Som led i sin økonomiske 2030-plan lover partiet at rulle skatten tilbage og finde finansiering til den såkaldte Arne-pension andetsteds, præcis som Ejendomdanmark har efterlyst.

At det lige præcis er Venstre, som ihærdigt arbejder for branchen, kan muligvis hænge sammen med den opgørelse af partistøtte, som EjendomsWatch bragte fredag. Den viser, at der ved seneste valg i 2019 var flere end nogensinde blandt branchens aktører, som valgte at donere penge til politiske partier. Flest hos liste V, næstflest hos liste A.

Ifølge Pierre Legarth, der ejer Pierre Ejendomme i Kolding, giver det god mening at støtte det lokale ansigt på tinge, Eva Kjer Hansen (V), da den sydjyske by er i hård konkurrence med andre byer om fremtidig udvikling og investeringer.

Opkøb, trods alt

Selvom frekvensen med store opkøb er taget mærkbart af, så er der stadig investorer derude, som tør købe ind i det nuværende marked. Det gælder det nyetablerede Lindu Ejendomme, som sender 140 kr. afsted til mursten i Nordsjælland, mens Koncenton overtager projekt i Risskov, og Blue Capital er på banen med butiksprojekt i Grenaa.

I København overtager Nrep projekt fra FB Gruppen, Danica sælger til Actus, og i den mere kulørte afdeling viser en håndfuld partnere fra Kammeradvokaten sig som hotelinvestorer.

Ikke mere Briefing for nu. Tilbage er kun at ønske god weekend og efterårsferie til dem, der har fornøjelsen af sådan en.

På genlæs mandag.

Briefing uge 40: Lagerskat på stemmesedlen

Briefing uge 39: Et skib i høj sø

Briefing uge 38: Håndslag på huslejeloft

Briefing uge 37: Udenlandsk kapital står op imod vinden

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også