Briefing uge 40: Lagerskat på stemmesedlen

En regering over midten af Folketinget kan sætte en kæp i hjulet på lagerskatten og flere andre politiske aftaler, hvor flertallet findes på fløjene. EjendomsWatch er klar med en overflyvning af den forgangne uge, hvor valgkampen officielt blev skudt igang, mens krisen ulmer i kulissen.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

”Lad nu være med at gøre det her til blokpolitik.”

Det var formaningen angående bolig- og lejeområdet fra ejendomsbranchens talerør, Ejendomdanmark, da der onsdag blev udskrevet valg til Folketinget.

Udmeldingen, der tilskrives adm. direktør Peter Stenholm, kom allerede om formiddagen – altså inden Statsministerens pressemøde på Amalienborg, hvor hun annoncerede, at Socialdemokratiet går til valg på at danne regering hen over midten af dansk politik.

Forslaget blev øjeblikkeligt skudt ned af både Venstre og De Konservative, der begge rækker ud efter statsministerposten på et borgerligt mandat. Fløjpartier på begge sider af det politiske spektrum har ligeledes afvist idéen om en bred samlingsregering – ikke overraskende, for det ville reelt stille dem uden for indflydelse.

Det er ellers lige præcis dét, som Ejendomdanmark ønsker. Et parlamentarisk grundlag uden SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti vil nemlig betyde, at kun Socialdemokratiet er tilbage af de fire partier, der står bag aftalen om den omdiskuterede lagerbeskatning af ejendomme, som Peter Stenholm over for EjendomsWatch kalder ”giftig”. Og der er flere andre aftaler på boligområdet, hvor flertallet ifølge meningsmålingerne ser ud til at smuldre.

I den nuværende politiske situation er der ikke udsigt til hverken en regering over midten, et opgør med lagerskatten eller et brud med blokpolitikken generelt. Men meget kan nå ændre sig i løbet af de næste fire uger. Som Peter Stenholm siger:

”Der vil være en ny virkelighed på den anden side af et folketingsvalg.”

Krisetider

Valget kommer i en periode, der står i krisens tegn, hvor priserne stiger på alt lige fra byggematerialer til energi til lån til helt almindelige dagligvarer.

Det kan mærkes alle steder, også blandt landets ejendomsmæglere, hvor væksten i medarbejderstaben er stagneret. ”De gode dage er ovre,” som det lød fra Jan Nordmann, kommunikationschef i EDC-kæden, der netop har afskediget fem ansatte på hovedkontoret.

Dertil kommer huslejeloftet, der begrænser udlejernes indtjeningsmuligheder – hvilket nogle måske vil mene er fair nok, når nu lejerne med den nuværende inflation bliver fattigere for hver dag der går – men som ikke desto mindre har betydet markante prisjusteringer på igangværende ejendomshandler ”fra dag ét,” som Plesner-partneren Benjamin Bunnage kunne fortælle.

Hvis man for alvor skal have en fornemmelse af, hvor grelt det reelt står til, skal man dog vende blikket mod skifteretten. På opgørelserne over konkurser i Danmark, som EjendomsWatch nu bringer dagligt, dukker der stadigt flere navne op – heriblandt velkendte aktører for vore læsere.

Antallet af konkurser er det højeste i ti år, ”og det er bekymrende,” som Jakob Brandt, adm. direktør i SMV Danmark, sagde torsdag med tragikomisk underdrivelse. Ligeledes kunne Bech-Bruun-advokaten Christoffer Hornslet i sin klumme konstatere, at de stigende renter og krav til selvfinansiering ”ændrer markedet for ejendomsudvikling markant.”

Én af de aktører, som muligvis vil mærke disse ændringer, er Aalborg-udvikleren Jesper Skovsgaard, der i de seneste år har brugt det tyndt kapitaliserede selskab DKT Byg som fast entreprenør på sine ejendomsprojekter. Selskabet er vokset ud af det skandaleombruste Råhus Construction, der gik konkurs med et brag i starten 2019, men Skovsgaards advokat afviser kategorisk, at DKT Byg er på samme vej.

Vi får se.

Stadig gang i handlerne

På trods af krisen så bliver der stadig handlet ejendomme. Det viser den forgangne uge, hvor investeringsrådgiveren Pangea Property Partners, som Colliers er ved at overtage, kunne rapportere om en transaktionsvolumen ca. 4,5 mia. kr. i september.

Ugen startede da også med, at restaurationskoncernen Cofoco købte Hotel Kong Frederik i København af den navnkundige forretningsmand Fritz Schur for en pris, som tinglysningen fastslog til 149 mio. kr.

Samme dag kom nyheden om, at svenske Brunswick Real Estate og schweiziske Pictet Alternative Advisors var gået sammen om et dansk ejendomsselskab, Lundi Ejendomme, der har et erklæret mål om at fordoble sin nuværende 58.000 kvm store logistikportefølje over de kommende år.

I de efterfølgende dage kom lignende meldinger fra flere andre internationale investorer. Tirsdag annoncerede amerikanske Highbrook købet af sin 12. danske logistikejendom i år. Onsdag kastede britiske Mark sig ind i kampen med en ny fond, der vil investere 15 mia. kr. i logistikejendomme i bl.a. Danmark. Og torsdag fortalte australske Cromwell Property Group, at man havde købt fire danske logistikejendomme og har appetit på mere.

Endelig var der historien om, at den internationale kapitalforvalter DWS har købt en nyopført 19-etagers boligejendom i Ørestad på i alt 16.656 kvm af pensionsselskaberne Sampension og Akademikerpension.

Og lad os slutte vores briefing med en lille solstrålehistorie; et billigt træk, tyvstjålet fra TV-avisen, så publikum efterlades med en god smag i munden:

Fredag kunne EjendomsWatch således uddybe nyheden fra tidligere på året om, at profiler fra ejendomsbranchen – navnligt Thylander, Jeudan, Deas og Lundgrens – er gået sammen om initiativet Real Care, der skal skabe tryghed for udsatte børn og unge. Et nobelt formål, der forhåbentlig er andet og mere end det valgflæsk, der uddeles for tiden.

God weekend.

Briefing uge 39: Et skib i høj sø

Briefing uge 38: Håndslag på huslejeloft

Briefing uge 37: Udenlandsk kapital står op imod vinden

Briefing uge 36: Advokaternes store tag-selv-bord

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også