Store handler falder til jorden: Trods nervøse investorer ser Colliers lys forude

Den omfattende usikkerhed på de finansielle markeder påvirkede købelysten markant i tredje kvartal, viser nye tal fra erhversmægleren Colliers. Partner Peter Winther forventer dog, at aktiviteten vil stige igen på den anden side af nytår i takt med, at der kommer mere styr på inflation og renter.
"Der er fortsat mange likvider på sidelinjen," lyder det fra Colliers-partner Peter Winther. | Foto: PR / Colliers
"Der er fortsat mange likvider på sidelinjen," lyder det fra Colliers-partner Peter Winther. | Foto: PR / Colliers

Med en transaktionsvolumen på 13,8 mia. kr. blev der i tredje kvartal registreret mere end en halvering i forhold til samme periode sidste år på det professionelle danske ejendomsmarked, hvor tallet var 29 mia. kr. Det viser netop offentliggjorte tal fra erhvervsmægleren Colliers.

Årsagen skal ikke mindst findes i den uro, der præger det nuværende marked, og som får flere investorer til at tøve eller helt opgive handler, lyder det fra Peter Winther, partner hos Colliers med titel af executive director og chef for capital markets.

”Vi har i tredje kvartal set, at flere store transaktioner er kuldsejlet tæt ved målstregen,” fortæller den tidligere Colliers-topchef i en pressemeddelelse.

”Stigende renter og stor usikkerhed på de finansielle markeder har gjort køberne nervøse omkring prisfastsættelsen, finansiering er blevet dyrere og låneudmålingen er blevet mere restriktiv. Det har medvirket til et fald i transaktionsaktiviteten.”

Stigende aktivitet forude

Boliger tegnede sig i perioden fra juli til september for mere end halvdelen af transaktionsvolumen. I årets første kvartal udgjorde boligsegmentet blot omkring 36 pct., mens andelen i andet kvartal var oppe på ca. 46 pct.

De såkaldte core-ejendomme med relativt lav risiko prægede billedet med 88 pct. af boligtransaktionerne. På tværs af alle solgte ejendomme er tallet 61 pct.

Boligdelen af markedet er også dér, hvor udenlandske investorer i særlig grad boltrer sig; de internationale aktører stod således for 84 pct. af den samlede transaktionsvolumen inden for boligaktiver i tredje kvartal, mens de samlet set stod for knap 56 pct. af ejendomsinvesteringerne på dansk jord.

Ifølge Peter Winther nyder Danmark fortsat stor investortillid sammenlignet med det øvrige Europa, og selvom han forventer, at årets sidste kvartal også vil halte betydeligt efter den sammenlignelige periode i rekordåret 2021, så udtrykker han forhåbninger for året, der kommer.

”Der er fortsat mange likvider på sidelinjen, og når inflationen forhåbentlig inden for få måneder begynder at vise en faldende tendens, vil det opadgående pres på renterne aftage. Vi tror, at det vil betyde, at aktiviteten på markedet igen vil stige,” slutter Peter Winther.

Ny rapport: Udenlandske københavnerkøb holder liv i dansk transaktionsvolumen

Klumme: Stor nervøsitet på ejendomsmarkedet – men aktiviteten er stadig høj

Trods uro er aktiviteten på ejendomsmarkedet fortsat høj

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også