Briefing uge 22: Den flyvende hollænder

Årets hidtil største ejendomshandel i denne uge bliver måske den sidste i den kaliber for en stund. Til trods for altid positive mæglere er tendensen fra den anden side af Øresund ikke opmuntrende.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Dagens mand i skysovs i hedder Joris.

Efternavnet er Voorhoeve, som udtalemæssigt næppe sidder der første gang for en gennemsnitlig dansker.

Det gør til gengæld den transaktion, han stod i spidsen for i denne uge, da han for hollandske Orange Capital Partners svingede kreditkortet formedelst 5 mia. kr. og sikrede sig over 1200 danske boliger. Det naturlige afsæt for denne uges Briefing.

Handler af den størrelse er der i lyset af øget usikkerhed og dyrere finansiering blevet længere imellem, og ser man over Øresund mod Sverige dykkede transaktionerne ifølge analysehuset Pangea med 60 pct. i maj og sendte atter afkastkravene op.

Studieboligfusion

Ganske vist kunne også studieboligudbyderen Basecamp Student glæde sig over en transaktion, der omfattede knap 1800 eksisterende og kommende studieboliger i Danmark, men her er der tale om en fusion, da man – med udsigt til mere urolige markedsforhold – vil lade sig sammenlægge med belgiske Xior og skabe en større og mere slagkraftig virksomhed.

Hos entreprenøren Züblin har man røde ører over at være sat fra bestillingen i en opgave til 800 mio. kr. En fordyrelse på over 300 mio. kr. var mere end bygherren KAB ville acceptere, så nu vil man forsøge at finde en anden og billigere entreprenør.

Der er grund til at ønske held og lykke med det i et marked, der er ramt af prisforhøjelser og hvor skrøbelig likviditet og dyr finansiering har sat gang i et udskilningsløb, hvor den ene konkurs afløser den anden – i denne uge var det STB Byg fra Vejle, som måtte give fortabt.

Rekordår og spin

På regnskabsfronten kunne arkitekterne hos Schmidt Hammer Lassen tirsdag glæde sig over at have vendt underskud til overskud, mens man hos EDC Poul Erik Bech leverede atter et rekordår, som man ikke spår gentaget i år.

Ejendomsudvikleren Alfa, der hidtil har båret navnet Elf Development, formåede at sprede det glade budskab om ”et imponerende resultat” med trecifret millionbundlinje, selvom sandheden om 2021-resultatet var, at det ikke indfriede forventningerne, uanset at selskabet er tilfreds.

Det er man også hos Kereby og Nordicals København med vidt forskellig baggrund.

Som læserne af EjendomsWatch vil vide, er ukritisk videreformidling af pressemeddelelser en disciplin, der overlades til andre. Den opsøgende journalistik fik den tidligere revisor Kim Hersland til gengæld at føle. I en historie, som han via andre kanaler gik i rette med, var det ikke befordrende for hans videre karriere at omtale, at en ejendomsudvikler nu har hyret ham, selvom han fik klippet pladerne som revisor for under to år siden.

Også udbyderen Koncenton måtte tåle omtale, der ligger langt fra selskabets glittede investorpræsentationer, da en uheldig sag i Nordsjælland har efterladt sure investorer og trussel om retssag.

Ikke mere Briefing for nu. Tilbage er kun at ønske god forlænget weekend og pinse. Vi er tilbage tirsdag.

Briefing uge 21: Skærende kontraster i et anspændt marked

Briefing uge 20: Proptech, slæb og raseri

Briefing uge 19: Rigtige kunder kan ej købes for penge

Briefing uge 18: Gefion i nye klæder

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også