EjendomsWatch

Boliger for omkring fem milliarder skifter ejer i årets hidtil største ejendomshandel

Pannordiske Nrep gennemfører sit til dato største frasalg, når hollandsk køber med Singapore-penge i ryggen overtager godt 1200 boliger i København og Aarhus. Porteføljen ”matcher kernen i vores investeringstrategi,” lyder det fra køber. (Opdateret)

Porteføljens største ejendom er Greensquare Garden på Amager, som består af 313 lejelejligheder. | Foto: PR / Nrep

Så lykkedes det. Efter et lille halvt års tid kan Nrep melde en portefølje med 1220 boliger i København og Aarhus solgt. Der er tale om Nreps hidtil største frasalg og den største handel på det danske ejendomsmarked i år, som tilmed falder på plads i en tid med forøget usikkerhed blandt investorerne.

Handlen, som EjendomsWatch senest omtalte i april, efter at mediet Insidebusiness løftede sløret for salgsprocessen i januar, sker med en prisetiket omkring 5 mia. kr., erfarer EjendomsWatch. I alt indgår 110.000 kvm og det er Colliers, som har fundet køberen i et felt, som ifølge Nreps investeringsdirektør Jacob Flymer har været både stort og internationalt.

”Dette er en betydelig transaktion for Nrep. Den illustrerer vores evne til at opbygge institutionelle kvalitetsporteføljer med global appel – både hurtigt og i stor skala. Vi viser samtidig mangfoldigheden i vores investeringsstrategi, i dette tilfælde med en succesfuld exit efter seks år, i modsætning til andre tilfælde hvor vi har fastholdt en langsigtet ejer- og driftstilgang,” udtaler han i en meddelelse sendt til EjendomsWatch.

I Danmark på den lange bane

På køberside står hollandske Orange Capital Partners (OCP) på vegne af bl.a. Singapore-baserede GIC. OCP debuterede i Danmark sidste år med et opkøb for 1,2 mia. kr. i Ørestad, som senere er fulgt op af andre danske investeringer.

Joris Voorhoeve, partner hos Orange Capital Partners, udtaler:

”Denne portefølje matcher kernen i vores investeringsstrategi: Betalbare og bæredygtige boliger på tværs af nøgleregioner i Europa. I løbet af de seneste 12 måneder har vi haft et stærkt momentum i Norden, og vi er i Danmark på den lange bane.”

Han konstaterer, at Nrep ”fortsætter med at sætte nye standarder med sine udviklingsprojekter på tværs af Norden”, og at OCP er ”meget glade for at kunne tilføje denne betydelige transaktion til vores danske boligportefølje af høj kvalitet.”

Porteføljen er fordelt på syv ejendomme i København, der tegner sig for omkring to tredjedele af porteføljen, mens Aarhus leverer den sidste tredjedel.

Ejendommene er enten nybyggede eller vil stå færdige i år. Det drejer sig om Teglgårdshusene, Greensquare Garden, Nordhuset, Ørestad Have og Ressourcerækkerne i København samt Risskov Brynet og projektet Made in Aarhus i Lisbjerg ved Aarhus.

”Flot punktum”

I en særskilt meddelelse udtrykker mægleren Colliers stolthed over at have bistået i en af årets største ejendomshandler:

”Nrep er en af vores vigtigste samarbejdspartnere, og vi er derfor utroligt glade for, at de valgte at betro os med denne betydelige opgave. Med hensyn til volumen, balance, kvalitet og bæredygtighed, er porteføljen uden sidestykke i dansk sammenhæng. Stort tillykke til Nrep og deres samarbejdspartnere med et flot punktum på en lang udviklingsrejse og til OCP med denne fantastiske udvidelse af deres danske fodaftryk,” udtaler director Frederik Møllebjerg,der sammen med sin Capital Markets-kollega Kristian Axel Nielsen var ansvarlig for at drive salgsprocessen.

Orange udvider dansk portefølje

Orange Capital Partners har siden 2014 investeret gennem fonde på vegne af forskellige investorer. I 2016 lancerede man fonden OCP IV, som med et tidshorisont på over 10 år er etableret med en ”sovereign wealth fund,” som Orange Capital Partners beskriver den uden at nævne navnet GIC. Aktuelt udgør porteføljen i fonden over 3 mia. euro (ca. 22 mia. kr.) fordelt på aktiver i Holland, Irland, Danmark og Finland.

GIC er en såkaldt ”sovereign wealth fund”, en statslig investeringsfond, der blev etableret i 1981 med et mål om at sikre Singepores velfærd gennem langsigtede investeringer via landets økonomiske reserver – på samme måde som Norge eksempelvis har sin velpolstrede Oljefondet. Generelt har GIC en lav offentlig profil, men tilbage i december annoncerede man dog i en pressemeddelelse, at man havde investeret i en kontorbygning i Canberra, Australien, hvor man senest er knopskudt med kontor i Sydney.

GIC støttes af et rådgivende ”advisory board”, der dog ikke er identisk med en bestyrelse. Her er formanden Teo Chee Hean, minister for national sikkerhed i Singapore, mens også Carsten Stendevad, tidligere adm. direktør i ATP, sidder med i lighed med en repræsentant for den tyske pensionsmastodont Allianz.

Nrep beholder andre boliger

Nreps frasalg af boliger vil stadig efterlade virksomheden med en eksponering mod denne type ejendomme. Således overtog selskabets nyeste boligfond en milliardportefølje på primært Fyn, da man sidste år købte det meste af Odense-baserede Togt Ejendommes boligportefølje.

Handlen vil i størrelse kun blive overgået af enkelte andre i Danmark, herunder Heimstadens køb af HD Ejendomme for 12 mia. kr. i 2020.

OCP er i handlen blevet rådgivet af Bruun & Hjejle, Cowi samt EY og har endvidere tilknyttet Cobblestone som ejendomsadministrator for de københavnske ejendomme i porteføljen og Taurus for Aarhus-ejendommene. Nykredit har ydet finansiering til transaktionen.

Accura, PWC og Niras har bistået Nrep.

(Artikel opdateret kl. 15.40 med kommentar fra rådgiver.)

Nrep sætter flueben ved rekordstort frasalg: ”En blåstempling af vores strategi”

Milliardhandel med 1500 danske boliger nærmer sig målstregen

Medie: Nrep står foran frasalg for 5 mia. kr.

Mere fra EjendomsWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EjendomsWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra FinansWatch

Seneste nyt fra Watch Medier