Briefing uge 37: Når man forsager regnedrengene, alle deres gerninger og alt deres væsen

Det er ikke alle, der er lige vilde med den type investorer, der i stigende grad indtager det danske ejendomsmarked: Finansfolk. Regnedrengene er i fokus i denne uges overflyvning på EjendomsWatch.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Ejendomsbranchen er ikke, hvad den var engang. Væk er de gamle håndværkerlærlingene, der har bygget deres porteføljer selv, mursten for mursten. I stedet er kommet de marineblå kapitalfonde med regneark og risiko, der måles med promille-præcision.

Det kan lyde som en sentimental omgang malurt, som Olav de Linde fremfører i denne uges afsnit af EjendomsWatchs serie Sværvægterne. Iført lysegrøn skjorte med korte ærmer og læsebriller fra Føtex erklærer den aarhusianske byggematador, at kreative idéer sjældent kommer fra personer i jakkesæt.

Omvendt: Når man kigger på de uniforme rækkehuse, som indkøbes i industriel skala af Heimstaden og Goldman Sachs og Niam – der i denne uge bestilte 244 styks af Horsens-baserede Milton Huse – så kan man godt se, hvad han mener.

Her er ingen kærlighed til ejendomme. Det er ikke bygninger, som fortæller en historie; det er en aktivklasse, der giver et rentabelt afkast. Mange gange er et givent opkøb ikke engang endemålet, men blot en del af at diversificere en investeringsportefølje. Eller et andet gruopvækkende finansbegreb, som bruges af maskiner og meget sjældent af rigtige mennesker.

Men kapitalen kommer, og der er ingen måde at stoppe den. Den ruller ind over Danmark, som et altædende monster, mens Kaare Dybvad fra sit ministerkontor forgæves forsøger at forsvare landets ydre grænser med Blackstone-ingreb og lagerbeskatning og offentlige ejendomsvurderinger, som kommer lige om lidt – samtidig med Godot.

Ak, ja, romantikeren har det svært i ejendomsbranchen i dag. Man må omstille sig, hvis ikke man vil spises.

Og hvis nogen skulle være i tvivl: Nej, EjendomsWatch er ikke blevet kommunister. Vi kan bare så godt lide at bide hånden, der fodrer os.

Det går op og ned i show business

En mand, som man ikke kan beskylde for at være en kedelig regnedreng, er Michael Kaa Andersen. I denne uge kom der årsregnskab for den garvede ejendomsinvestors Proark-koncern.

Dette viste et gabende hul i omsætningen fra hoteller, der i 2020 var halveret sammenlignet med 2019. Alligevel insisterede Michael Kaa Andersen på, at en egenkapitalforrentning på fem procent var ganske tilfredsstillende – alting taget i betragtning.

Det er selvfølgelig coronakrisen, han har i tankerne, når han siger det. Proarks enorme eksponering mod hoteller i både ind- og udland har mildest talt ikke været den forretning i et år, hvor hele hospitality-branchen har været de facto nedlukket on and off.

Bedre er det gået for enterprenør- og udviklingskoncernen Casa, der fortsætter med at buldre derudaf. Med en rekordomsætning i første halvår 2021 på 1,4 mia. kr. overgik virksomheden samme periode sidste år med 300 mio. kr.

Det bliver spændende at se, om Casa kan fastholde momentum. Der er nemlig sket ændringer i ejerforholdene, hvor stifteren, byggemilliardæren Michael Mortensen, har solgt sin ejerandel til den tyske kapitalfond ActivumSG. Ud med en håndværker, ind med regnedrengene.

Et kig i krystalkuglen

Det var også en uge, hvor Danica Ejendommes topchef, Michael Nielsen, opnåede op om fremtidsplanerne for pensionskæmpen. Disse indebærer et øget fokus på ejendomsprojekter på op til 400 mio. kr. på bekostning af de helt store milliardprojekter.

Også ejendomsfamilien Thygesen, der ejer det børsnoterede German High Street Properties, fortalte om deres satsning, Kartago Capital, der udbyder projekter til private investorer i tråd med Koncenton, Blue Capital og Crescendo.

Ejendomsinvestor Lars Thylander kunne berette om, at der var kommet gang i kontormarkedet på trods af hjemmearbejde, mens brancheorganisationen Ejendomsdanmark proklamerede, at der skulle investeres mange milliarder i at udvikle nye boliger for at følge med den demografiske udvikling.

Vi slutter af med ejendomsfonden Commercial Real Estate Denmark (Cred), der solgte en 16.000 kvm industriejendom i Ballerup for 160 mio. kr. Fonden mente ikke, at ejendommen passede ind i den langsigtede strategi. Og derfor solgte man nu ejendommen for en pris, der svarede til det, man købte ejendommen for i 2006. Næppe drømmescenariet for en ejendomsinvestering.

Og hvem var køber? Ja, det var selvfølgelig regnedrengene fra den amerikanske kapitalforvalter Ares Management.

God weekend.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også