Briefing uge 8: Payback-time

I kølvandet på Ruslands invasion i Ukraine ruller de vestlige landes sanktioner i gang. Blandt andet bliver det sværere at skjule sin ejendomsformue i London, sådan som masser af russere allerede har gjort.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Europa stod torsdag morgen ud af sengen et andet sted, end man gik i seng onsdag aften.

Ikke på grund af pludselig og omsiggribende utroskab, men på grund af Rusland og præsident Putins beslutning om at indlede krig i Europa via et ”nødvendigt” angreb på nabolandet Ukraine, hvis suverænitet, præsidenten på forhånd havde betvivlet.

Det er afsættet for denne uges Briefing.

I et sjældent hurtigt svar torsdag aften blev EU-landene enige om første salve af sanktioner, der i lighed med USA’s bl.a. vil ramme finanssektoren, og i Storbritannien varsler premierminister Boris Johnson ifølge Bloomberg, at landets hovedstad ikke længere skal kunne bruges til stuve ejendomsformuer af vejen. ”Oligarker i London vil ikke kunne gemme sig,” lyder det fra Johnson.

Bøvl for Balder og Areim

Med nødvendig lovgivning vil han indføre et nyt åbent register over udenlandske ejendomsejere. Ifølge de officielle tal var der i august sidste år 1127 ejendomme i Storbritannien, hvor ejeren havde adresse i Rusland. I 2010 var der 86. Dertil kommer ejendomme ejet af selskaber, hvis ejerstruktur fortoner sig.

Det bebudede indgreb er blot et i den række, som Putin og kumpaner skal indstille sig på. Herhjemme er deres greb om fast ejendom umiddelbart til at overse, men en del af de investorer, der er til stede i Danmark, er også eksponeret mod Rusland og må derfor imødese mere bøvl og besvær. Det må være en nødvendig pris at betale for krig og aggression, og vil kunne mærkes hos bl.a. Balder og den nye svenske investor i Danmark Areim, der ifølge svenske Fastighetsvärlden, begge har et milliardbeløb placeret i russiske mursten.

Strategiinterview

Herhjemme bragte EjendomsWatch interview med Vellivs ejendomsdirektør Solveig Rannje og med servicekoncernen Coor, der begge satte flere ord på strategien, og tirsdag fremlagde Cushman & Wakefield Red sit årlige investoratlas med spådommme om resten af året, mens vækstraketten Nrep forventer at have fundet vidundermiksturen, der skal gøre det tidligere konkursramte Kronen i Vanløse til et lokalt trækplaster.

Ellers var ugen præget af regnskaber fra bl.a. MT Højgaard, ISS, tyske Patrizia og en række svenske selskaber med aktivitet i Danmark, herunder EQT-ejede Stendörren og Catena. Hos et af dem, SBB, sår en aktivistinvestor ligefrem tvivl om værdierne.

På opkøbsfronten slog Core Property Management til i Nivaa, mens Henrik Lid og hans HL Management købte op i Lyngby, ligesom Coop igen skibede en flok detailejendomme afsted til amerikanske W.P. Carey, mens Catella varmede op til salg i København.

Det var denne uges Briefing. Tilbage er kun at ønske god weekend.

Briefing uge 7: Exit ATP

Briefing uge 6: Transparens for 14 mia. kr.

Briefing uge 5: Frem med værdierne

Briefing uge 4: Flyvende udskiftning

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også