Briefing uge 6: Transparens for 14 mia. kr.

Ejendomsbranchen vil gerne tiltrække ungt blod og mangler efter eget udsagn 9000 mand de kommende år. Måske det ville hjælpe på den opgave, hvis der var lidt mindre hemmelighedskræmmeri og lidt færre anonyme jakkesæt.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Overalt i erhvervslivet mangler man hænder, og ejendomsbranchen er ingen undtagelse. 9000 mand mangler de kommende år, hvis man skal følge trop med dem, der går på pension – også inden de fylder 80, sådan som det forleden lød om afdelingsdirektøren hos Lea Ejendomspartner i Odense.

Det er afsættet for denne uges brancheoverflyvning, Briefing.

Hvor de fleste brancher ikke tøver med at skyde brystkassen frem og med stolthed fremvise deres resultater og tydeliggøre deres relevans i samfundet, er der stadig en høj grad af diskretion, uigennemsigtighed og ”den-der-lever-stille-lever-godt-tankegang” i ejendomsbranchen.

Et godt bevis på det kom først på ugen, da erhvervsmægleren Cushman & Wakefield Red sammen med partnernes datafirma Redata kunne fremlægge reviderede tal for omsætningen med investeringsejendomme i 2021. Vupti, der røg lige 14 mia. kr. oven i de hidtil opgjorte 106 mia. kr. på grund af ”fortrolige handler” og selskabshandler, der ikke tinglyses.

Handler på mellem en halv og en hel mia. kr. steg ifølge opgørelsen fra 13 til 31 styk, men hvor mange af disse, der kan henføres til kategorien ”fortrolige handler”, fremgår ikke.

Men hvorfor denne fortrolighed? Kan man forestille sig andre danske virksomheder, der bliver solgt for eksempelvis 800 mio. kr., uden at offentligheden orienteres om det? Åbenbart, når det drejer sig om ejendomsselskaber.

Men den form for tys-tys gavner næppe branchens bestræbelser på at tiltrække flere folk. I forvejen er visse ejendomsinvestorer stadig synonym med anonyme jakkesæt uden ansigt. Som om der er noget at skamme sig over ved at eje en ejendom og tjene penge på at leje den ud.

Deas-topchef Rikke Lykke havde en pointe, da hun på sidste års branchetopmøde Ejendom2021 slog fast, at ejendomsejere i visse medier og dele af offentligheden betragtes som skurke. Her bidrager diskretion, ”ingen kommentarer” og uheldige brodne kar ikke til at ændre på den opfattelse.

Ellers har ugen været præget af regnskaber fra bl.a. ATP og PFA, og interessant er det, hvor forskelligt de to pensionskæmper ser på mulighederne uden for Danmarks grænser. Hvor ATP ønsker at skrue ned, har PFA ingen kvaler med at skrue op, selvom 2021 bød på tab i bl.a. England, der blev opvejet af fremgang i bl.a. USA.

På navnefronten hentede Thylander nyt blod fra norske Petter Stordalen og annoncerede ny vækst, mens Nrep valgte en erfaren fyr til sin byggerisatning.

På EjendomsWatch kunne abonnenterne følge med i seneste kapitel i serien Mursten og Mystiske Millioner med fokus på et ejendomsprojekt i Brøndby, hvor investorer følger sig snydt af ”banditter”.

Tilbage er kun at ønske god weekend og vinterferie i uge 7 for dem, der har det.

Briefing uge 5: Frem med værdierne

Briefing uge 4: Flyvende udskiftning

Briefing uge 3: Nye lejekammerater

Briefing uge 2: Over grænsen

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også