Briefing uge 50: På kanten

At det er forbundet med betydelig risiko at investere hjerteblod og millioner i ejendomme, har vi fået flere dugfriske eksempler på. Ugens Briefing er klar.
Livet i ejendomsbranchen har udviklet sig til lidt af en balanceakt for bl.a. udviklere og investorer. | Foto: Anders Holst Pedersen
Livet i ejendomsbranchen har udviklet sig til lidt af en balanceakt for bl.a. udviklere og investorer. | Foto: Anders Holst Pedersen
Af Emil Birkeland Klintorp

Først blev mange til få, og pludselig er der ingen tilbage.

Tirsdag formiddag stod det klart, at The Many – udskældt udbyder og forvalter af alternative investeringsfonde – har lagt sig selv i graven

”En rejse med mange bump på vejen,” kalder direktør Frederik Gundorph Olesen selv forløbet, der for to år siden begyndte med opkøbet af platformen og en ambition om, at såkaldte almindelige danskere for ned til 5000 kr. kunne føje ”ejendomsinvestor” til cv’et. 

Siden blev målgruppen snævret gevaldigt ind til semi-professionelle og professionelle investorer, men heller ikke den forretningsmodel bar frugt, og efter en stribe påbud satte Finanstilsynet i sommer trumf på ved at politianmelde det underskudsgivende foretagende.

Med dette eksempel på, at ikke alt, ejendomsinvestorer rører ved, længere bliver til guld, byder vi velkommen til det faste format Briefing, hvor ugens mest bemærkelsesværdige historier tages under kærlig behandling.

Én på kassen

Et andet sted i branchen blev skåltaler ligeledes afløst af gravkammerstemning, da moderselskabet bag den prisbelønnede ejendomsudvikler Container Living i efteråret gik konkurs. Torsdag kan EjendomsWatch imidlertid fortælle, at syv ud af ni datterselskaber har overlevet.

”En barsk omgang,” lyder det fra adm. direktør Brian Gade, der erkender, at man den seneste tid har fået ”ridser i lakken, som vi skal modbevise i fremtiden.”

Boligkonceptet bag Container Living lever således videre i en konstruktion, hvis ambition er at skabe ”bæredygtige boliger med fokus på værdiskabelse for lejeren.”

Hvorvidt en opstramning af forretningsmodellen også viser sig bæredygtig, har vi endnu til gode at se, men at folkene bag er villige til at slås for overlevelse, står nu helt klart.

Farvel og tak

Allestedsnærværende Lars Thylander kom også i overskrifterne i egen ret, da hans koncern, Thylander Gruppen, valgte at skille sig af med Søren Vendelbo og Mikkel Rosendahl, blot et år efter at duoen havde sat sig på posten som hhv. vicedirektør og drifts- og finansdirektør.

”Driftsoptimering” og ”strategisk fokusering” er nogle af de luftige eufemismer, ledelsen selv trækker frem fra skuffen som begrundelse for den drastiske beslutning, og mere konkret meldes det ud, at Thylander Gruppen ikke længere ønsker at forvalte asset management-mandater for eksterne investorer.

I sit bidrag til EjendomsWatchs juleserie fortalte Lars Thylander tidligere på måneden, hvordan det har været ”sværere at drive forretning i 2023,” men understregede samtidig, at han ”går ind i 2024 med en forsigtig optimisme.”

”Opbremsningen i markedet har også givet os muligheden for at styrke vores organisation og interne processer, så vi står bedst muligt rustet til 2024,” lød det om den række af beslutningsprocesser, der altså også endte med at koste to ledende medarbejdere deres job.

Farlige fejlskud

Efter et uskønt forløb med de offentlige ejendomsvurderinger, der har har skabt let til moderat panik på landets ellers søvnige villaveje, er turen nu kommet til erhvervsejendommene. Som direkte konsekvens står halvdelen af denne type ejendomme ifølge beregninger over for skattestigninger.

Ligesom tilfældet er med ejerboligerne, er der for erhvervsejendommenes vedkommende tale om foreløbige vurderinger, og trods det politisk indførte loft over grundskyld og dækningsafgift forholder man sig hos Ejendomdanmark kritisk over for ventetiden såvel som risikoen for det, adm. direktør Peter Stenholm kalder potentielle ”fejlskud” fra Vurderingsstyrelsen.

At investorernes færden på det professionelle ejendomsmarked i forvejen er præget af solid modvind, fik vi endnu et eksempel på, da Blackstone ifølge Insidebusiness fik en lang næse i form af en undervældende værdisætning af den kontroversielle amerikanske kapitalforvalters portefølje i Danmark.

Spørger man adm. direktør hos ATP Ejendomme Martin Vang Hansen – og det gjorde vi – så er der ikke udsigt til mildere vinde lige rundt om hjørnet. Han vurderer således, ”at 2024 på mange måder kommer til at ligne 2023,” hvilket står i kontrast til de mere optimistiske stemmer, der taler om et comeback for transaktionsmarkedet på den anden side af nytår.

Franske fristelser

De fleste er dog enige om, at det er de internationale investorer, der skal drive markedet tilbage i retning af fordums styrke. Franske Caisse des Dépôts viser vejen ved at overtage 182 boliger i københavnske Ørestad fra pensionsduoen Akademikerpension og Sampension til en sum over de 600 millioner.

Opkøbet kommer bare to uger, efter at en anden udenlandsk aktør, Capman, i en dobbelt så stor transaktion også gik på boligjagt i den danske hovedstad. I modsætning til den finske kapitalforvalter er Caisse des Dépôts imidlertid ny på det danske marked. Bag debutanten står den franske stat, så det er nok så som så med premierenerverne.

Vi slutter af med en tur i supermarkedet, hvor der er optræk til ballade ved kasseapparatet. Igen er det ”Rema-drengene” Stephan Sørensen og Jan Poulsen, der – ganske vist i privat regi – laver rav i gaden med en kontroversiel ejendomshandel, som har skabt mere end almindelig dårlig stemning i Hørsholm Kommune nord for København.

Ikke mere Briefing for nu. Både ris og ros kan i lighed med tip til gode historier som altid sendes til mail@ejendomswatch.dk.

God weekend.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også