Briefing uge 48: Tegn på tø

Trods to milliardsalg på en måned er det endnu for tidligt at sælge skindet, når det kommer til en generel opblomstring på fastfrosset ejendomsmarked. Ugens Briefing er klar.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Af Emil Birkeland Klintorp

Kong Vinter har sparket døren ind med sne og frost til følge. Et hvidt lag har lagt sig over det ganske land, og visse steder blev temperaturerne banket ned i tocifrede minusgrader.

Omvendt forholder det sig tilsyneladende i ejendomsbranchen. Hvis der lyttes godt efter, kan du høre det: dryp ... dryp ... dryp.

Et ellers bundfrossent transaktionsmarked kan være i færd med at tø op, efter hvad mange investorer, udviklere, rådgivere og andre brancheaktører sikkert opfatter som en regulær istid.

Med disse ord velkommen til den ugentlige overflyvning, Briefing, hvor de seneste dages største nyheder og begivenheder vendes.

Finner går forrest

November sluttede, som november begyndte: med en milliardhandel i hovedstaden.

Mens det tidligere på årets sidste efterårsmåned var AP Pension, der gik på rov hos den gældsplagede svenske investor Corem, kom et større ejendomsaktiv denne gang på udenlandske hænder, da finske Capman købte op hos joint venture-duoen Nrep og AG Gruppen.

Intet mindre end 384 boliger er der tale om i det tidligere arbejderkvarter Sydhavnen, og fra begge sider af bordet blev handlen læst ind i en større sammenhæng.

Bjarke W. Graae, adm. direktør hos AG Gruppen, gisnede således om, at ”der er nogen, der har siddet lidt og ventet på, at andre dypper tæerne først,” mens de tådyppende finner så ”spirende tegn” på en opblødning af markedet.

”Det er jo en pris, der er blevet forhandlet efter, at renterne er steget. Så vi håber da, at den kan være med til at sende et signal om, at nu kan købere og sælgere godt blive enige om tingene,” lød det fra den danske landechef Peter Gill.

Fra forsømt forår til eminent efterår

Og disse to kæmpehandler er kun toppen af det smeltende isbjerg. 

Dugfriske tal viser, at der i oktober og november blev foretaget hele 30 ejendomstransaktioner, der er gået under tinglysningsradaren, fordi de er foretaget som selskabshandler. 

Samlet set løber disse handler op i 6,2 mia. kr. og inkluderer bl.a. en københavnsk hoteltransaktion til 675 mio. kr. og et amerikansk logistikopkøb på vestegnen til en halv milliard.

Sød musik for landets ejendomsadvokater, der har smidt de uldne sokker og nu danser rundt på kontorbordene.

”Når transaktionsmarkedet i Danmark i 2023 falder med omkring 70 pct., er det et vigtigt statement for markedet,” siger Rikke Hoffensetz Andresen, partner hos Poul Schmith/Kammeradvokaten, om milliardhandlerne.

Mads Berg, partner i Plesners afdeling for fast ejendom, konstaterer da også, at ”vi har betydeligt mere at lave nu end i første halvår af 2023.”

Lyseslukkere

En gruppe bistert udseende økonomer fra Nationalbanken har imidlertid besluttet sig for at lægge en dæmper på stemningen, før den første overstadige erhvervsmægler rækker ud efter champagnesablen. 

I en rapport om rigets finansielle stabilitet skriver banken, at ”hvis konjunktursituationen forringes, vil flere ejendomsselskaber ikke have tilstrækkelige indtægter til at opfylde deres finansielle forpligtelser.” Kort sagt: Bankerne risikerer at tabe penge på deres udlån i en tid med høje renter og økonomisk afmatning.

En af truslerne ligger i faldende ejendomsværdier, og her sender Nationalbankens eksperter et nervøst blik mod øst, hvor vores svenske naboer kæmper med at finde midlerne til at refinansiere de bjerge af gæld, der for længst har vokset sig højere end fjeldene i Sälen og Isaberg.

Det at de svenske ejendomsselskaber, der tilsammen sidder på danske aktiver for små 100 milliarder, overvejer porteføljefrasalg, kan ifølge analysens dystre ord ende med at ”presse priserne ned på tilsvarende ejendomme og dermed påvirke værdierne af danske erhvervsejendomme.”

Opløsningstilstande

Nogen fest har de seneste dage heller ikke været for Henrik Mielke, topchef hos entreprenørkæmpen MT Højgaard. Efter bare halvandet år på posten erstattes han nu af Steffen Baungaard, der kommer med ledelseserfaring fra Huscompagniet og NCC, og som bliver koncernens femte adm. direktør på under fem år.

”Steffen er meget committed. Han smider alle sine bestyrelseposter over bord, hvor der er en konfliktzone. Så han går all-in på det her,” beretter en entusiastisk bestyrelsesformand, Carsten Dilling, til EjendomsWatch.

En konfliktzone kan man også kalde det morads, som Real Estate Denmark har efterladt i sit kølvand, og som nu påvirker de nye ejere af en række af den skandaleramte ejendomskoncerns aktiver.

”Det har været mere besværligt, end jeg havde turdet frygte,” konstaterer Morten Wind Lindegaard, søn af tidligere ISS/SAS-topchef Jørgen Lindegaard og direktør for JLR-koncernen, der blot har kunnet se på, mens Erhvervsstyrelsen har sendt en lang række selskaber til tvangsopløsning.

Således opmuntret vender vi ryggen til en uge, hvor det igen lykkedes EjendomsWatch at få en minister i tale, og hvor en mægler med hang til ”ekstremt liebhaveri” luftede sine vækstplaner.

Som altid kan tip til gode historier eller ris og ros sendes til mail@ejendomswatch.dk.

God weekend.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også