Briefing uge 47: Barfoeds bredside

Fra en af de ejendomsinvestorer, som har sit på det tørre, lyder der advarende ord og bekymring for investeringsmulighederne uden for byerne ved et kommende låneindgreb. Ugens Briefing er klar.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Erfaren mand er god at gæste, lyder en talemåde.

Så når frontfiguren hos den familieejede ejendomskoncern Barfoed Group i Odense nu melder sig i koret af kritikere mod at gøre ejendomsudlån hos bankerne endnu dyrere, så er det værd at lytte til. Med over 90 års historik har firmaet gennemlevet et væld af kriser, men står endnu, i øvrigt i en økonomisk kampform, der stadig rækker til en plads blandt landets største formuer.

Men for en regering, der har gjort meget ud af at ville tilgodese både by og land – senest torsdag med en ny minister på området – bør Frederik Barfoeds bekymringer gøre indtryk. Områderne uden for de større byer, hvor der er langt mellem investorer med dybe lommer og da slet ingen risikoforskrækkede pensionskasser, kan nemlig blive de store tabere, advarer han. 

Det skyldes i hans optik, at det kun bliver de ejendomsselskaber, som i forvejen er velsmurte, der realistisk kan gøre sig håb om at kunne hente finansiering i den lokale bank, hvis regeringen følger den indstilling om ekstra kapitalkrav, som det nationalbankorkestrerede Systemiske Risikoråd lægger op til.

Slut med guldfeber

Selvfølgelig er der risici, der skal håndteres, når markedet efter en guldfeber med gratis penge nu skal til at betale for løjerne. Se bare mod Sverige, hvor nu også et bredt medie som Berlingske finder problemerne værd at omtale.

Men timingen herhjemme virker spøjs. Den dyrere finansiering, som de højere renter allerede har medført, gør i forvejen ondt mange steder. Skal man så på toppen af det gøre ondt værre – og bidrage yderligere til, at svage aktører måske vælter og skaber finansiel ustabilitet? Det kan blive en selvopfyldende profeti, som en brancheaktør udtrykte det for nylig.

Ak og ve den politiker som ville skabe frygt og usikkerhed ved at foreslå, at belåning af private boliger eksempelvis kun kunne ske til højst 50 pct. af værdien mod i dag 80 pct. ”Støv selv resten op bag sofapuderne eller i børnenes sparegris.” Politikeren vil utvivlsomt blive udskammet og ristet over sagte ild, hurtigere end man kan nå at udtale Det Systemiske Risikoråd.

Andet end bøllebank?

Svaret på Barfoeds bredside bør ikke blot blive Bødskovs bøllebank, hvis altså regeringen og erhvervsministeren vælger at følge anbefalingen slavisk. Måske et mindre vidtgående kapitalkrav kunne fungere? Eller med en længere og mere gradvis indfasning. Håndtag er der nok at dreje på, hvis man også har branchens ve og vel i tankerne, sådan som selvsamme Morten Bødskov fredag understregede, da han betonede vigtigheden af internationale investorer i Danmark.

Den slags var denne uge modsat den forrige støvsuget for, når det gælder transaktioner. Tværtom tjekkede amerikanske Starwood ud, da man overdrog et hotel til 700 mio. kr. på Vesterbro i København til Nrep, mens danske Velliv i sin igangværende omlægning af ejendomsporteføljen slog fingrene i kontorejendom i Ballerup, som ellers kunne være endt på udenlandske hænder, hvis markedet var tilbage i et tempo som i sidste eller forrige år.

Kjærs kikkert

Men nu intet mismod, for bedringen er faktisk undervejs, lyder det fra Nordanö-landechef Jacob Kjær, som oplever, at en ny prisdannelse vil kunne ses i form af større handelsaktivitet i 2024, der som bekendt skydes igang om under 40 dage.

Inden da ser EjendomsWatch frem til at publicere sin traditionsrige juleserie, hvor nogle af branchens tunge profiler som vanligt medvirker.

En af de brancheprofiler, der var i vælten i ugens løb, var topchefen hos Vilhelm Lauritzen Arkitekter, Gyrithe Saltorp, som for anden gang i karrieren blev sat fra bestillingen, da der ifølge bestyrelsen var brug for ”andre kompetencer.”

Med Coor i teatret

Den fyrede topchef afviste over for EjendomsWatch at komme med et par uddybende ord, men valgte i stedet den sociale platform Linkedin til en fortælling om sine meritter og slap dermed for ubehagelige spørgsmål.

Tavsheden viste sig også at være strategien hos serviceleverandøren Coor, da EjendomsWatch kunne fortælle historien om, at det har været en dyr fornøjelse for staten at lukke Coor ind på de bonede gulve, nærmere bestemt Det Kongelige Teater. 

Dem om det. I næste uge er vi tilbage igen. Og stiller flere spørgsmål, uanset om de besvares eller ej.

Som altid kan tip til gode historier eller ris og ros sendes til mail@ejendomswatch.dk.

Indtil da: God weekend.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også